Curtea Europeana de Justitie

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Curtea Europeana de Justitie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

CUPRINS
1.Sistemul institutional al Uniunii Europene2
1.1. Prezentare generala.2
2.Curtea Europeana de Justitie3
2.1.Istoricul Curtii Europene de Justitie4
2.2.Componenta Curtii Europene de Justitie.6
2.3.Functionarea Curtii Europene de Justitie.6
2.4.Functiile Curtii de Justitie.8
3. Tribunalul de Prima Instanta.9
4. Categorii de actiuni si exceptii ce pot fi exercitate, respectiv
ridicate în fata Curtii de Justitie si a Tribunalului de Prima Instanta10
4.1.Actiunea în anulare 10
4.2. Actiunea relativa la abtinerea(omisiunea)institutiilor
comunitare de a actiona(actiunea în creanta).11
4.3.Exceptia de ilegalitate.12
4.4.Recursul în interpretare(decizia în chestiuni prealabile).12
4.5.Actiunea în daune contra institutiilor comunitare.12.
4.6.Recursul contra actelor statelor membre.13
5. Concluzii13
Bibliografie15

Extras din document

CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE

1.Sistemul institutional al Uniunii Europene

1.1. Prezentare generala

Uniunea Europeana a fost si ramâne una dintre cele mai de succes creatii din istoria relatiilor internationale si a dreptului international: armonizarea politicilor publice ale multor state europene în ultima jumatate de secol XX a facut ca un razboi în Vestul Europei sa devina imposibil si a crescut standardul de viata a milioane de oameni.

Uniunea Europeana ofera un raspuns provocarii date de fenomenul globalizarii, un raspuns exprimat în valorile europene, dar, mai presus de orice, ofera cea mai buna asigurare politica pentru un viitor liber si pasnic.

În acelasi timp, Uniunea Europeana este o realitate greu de descris si de înteles , atât datorita complexitatii raporturilor juridice stabilite între statele membre si institutiile comunitare, cât si datorita ,, ambiguitatii constructive,, pe care o implica aceasta sintagma.

Termenul de,,Uniune Europeana,, este utilizat începând cu 1992, atunci când Tratatul de la Maastricht a denumit astfel ansamblul hibrid format din Comunitatile europene si formele de cooperare interguvernamentala între statele membre ale Comunitatilor europene.

Spre deosebire de Comunitatile europene, Uniunea Europeana nu dispune, deocamdata, de personalitate juridica. Ea este mai degraba un concept politic decât unul juridic, deoarece nu substituie Comunitatile europene , ci le înglobeaza într-un ansamblu mai larg.

Statele membre ale Uniunii Europene îsi pot transfera competentele , la aderare , doar unei persone juridice aflate la un nivel superior, prin urmare doar Comunitatilor Europene sau unui organ comunitar, cum este Banca Centrala Europeana, nu si Uniunii Europene.

Din acest motiv, este acceptata explicatia conform careia, pentru a-si realiza obiectivele, Uniunea Europeana utilizeaza Comunitatile Europene, completate cu formele de cooperare interguvernamentala prevazute în tratate.

De asemenea, tot în rândul mijloacelor de realizare a obiectivelor Uniunii Europene se înscrie si sistemul institutional unic.

Institutiile Uniunii Europene au fost create pentru a da expresie unei apropieri din ce în ce mai reale a natiunilor europene în cadrul unei cooperari mai strânse ca niciodata. Pe masura ce responsabilitatile Uniunii s-au largit, Institutiile Uniunii Europene s-au dezvoltat, devenind mai numeroase. În primii douazeci de ani de viata ai Uniunii Europene, procesul decizional a fost mai simplu: Comisia Europeana propunea, Parlamentul dadea avizul, Consiliul de Ministri decidea, iar Curtea Europeana de Justitie dadea interpretarea legala necesara.

Nu poate exista, asadar, o Europa unita fara respectarea partilor componente ale întregului. Profesorul Jacques Le Rider are dreptate sa afirme: ,,Definitiile exclusive ale Europei sunt în realitate definitii antieuropene, caci daca Europa tine de universal, ea nu are frontiere care sa fie definitive si de netrecut. A transforma granitele Europei în linii de demorcatie, tinând la o parte Asia ruseasca sau Sudul islamic si chiar, potrivit anumitor puncte de vedere, America, vazuta ca un fel de nou Leviathan al culturii mondiale , toate aceste viziuni mi se par extrem de neplacute si false pe deasupra.

Sistemul institutional al Uniunii Europene este construit în jurul a cinci institutii fundamentale:

- Comisia europeana ., care initiaza politici si le pune în aplicare;

- Consiliul U.E.  organul legislativ, de decizie comunitara, care actioneaza pe baza propunerilor Comisiei;

- Parlamentul European, cu rol consultativ, însa în ultimul timp tot mai important în procesul de luare a deciziilor comunitare;

- Curtea Europeana de Justitie, care are sarcina de a interpreta actele comunitare si tratatele institutive,în caz de conflict juridic;

- Curtea de Conturi, institutie cu rol de control financiar, al administrarii bugetului comunitar.

De asemenea, sistemul institutional comunitar este completat cu alte organe comunitare, cum ar fi Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic si Social organisme consultative, Banca Central Europeana, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Curtea Europeana de Justitie.doc