Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2817
Mărime: 73.67KB (arhivat)
Publicat de: Adrian S.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nita Nelu

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL I: Prezentarea generală a Curții Penale Internaționale
  3. CAPITOLUL II: Organizarea, funcționarea și componența Curții Penale Internaționale
  4. CAPITOLUL III: Competența Curții Penale Internaționale
  5. CONCLUZII
  6. STUDIU DE CAZ: Cauza din Darfur-Sudan
  7. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

INTRODUCERE

Curtea Penală Internațională este o instituție de o importanță deosebită în materia unor grave încălcări ale drepturilor omului dar și ale dreptului internațional.

Amintim că în data de 14 martie 2012 Curtea Penală Internațională a decis prima sa hotărâre într-o cauză judecată de această instituție.

Așadar, abordarea acestei teme constituie o importanță deosebită atât din punct de vedere teoretic dar și practic, mai ales în contextul internațional actual.

Astfel, această temă este primordial de analizat întrucât înființarea unei jurisdicții penale internaționale este indispensabilă pentru ca incriminarea acestor infracțiuni să nu rămână doar un simplu demers teoretic, iar sancționarea celor ce încalcă legea internațională să nu depindă de instituțiile unor state care patronează astfel de încălcări fie din interese politice, fie din motive ce țin de înfăptuirea actului de justiție.

CAPITOLUL 1 PREZENTARE GENERALĂ

În actuala etapă istorică apărarea drepturilor omului și a libertăților sale fundamentale constituie o preocupare constantă și de o importanță deosebită pentru toate statele civilizate la nivel mondial.

Întrucât exista o continuă încălcare a dreptului la viață și implicit a drepturilor omului de către persoane care ocupau anumite funcții s-a considerat necesar crearea unui tribunal internațional penal cu scopul de a sancționa crimele internaționale.

Bazele privind organizarea unei jurisdicții criminale internaționale au fost începute încă din anul 1877 când tribunalul avea ca atribuție judecarea crimelor de război săvârșite prin încălcarea dispozițiilor convenției de la Geneva din anul 1864.

43 de ani mai târziu, în anul 1920 Consiliul ligii Națiunilor a inițiat un proiect de înființare a unei Înalte Curți de Justiție Internațională care avea ca obiect judecarea crimelor împotriva dreptului ginților . În 1934, Vespasian Pella a propus crearea unei Curți Penale Internaționale, astfel în data de 17 iulie 1998 în cadrul Conferinței diplomatice a O.N.U care a avut loc la Roma s-a adoptat statutul Curții Penale Internaționale care are menirea de a garanta respectarea legalității internaționale.

CAPITOLUL 2 ORGANIZARE, FUNCȚIONARE ȘI COMPONENȚĂ

Revin asupra afirmației conform căreia instituția Curții Penale Internaționale a fost constituită pentru a-și exercita competența față de persoane care săvârșesc fapte cu un grad de gravitate foarte ridicat, respectiv faptele care amenință pacea, securitatea și bunăstarea întregii lumi.

Conform principiului ratione temporis, Curtea are competență de soluționare privind faptele săvârșite după intrarea în vigoare a Statutului. Componența curții penale internaționale este următoarea:

- Președinția;

- Secția a apelurilor, Secția de prima instanță și Secția preliminară;

- Biroul procurorului

- Grefa

Conform statutului, judecătorii pentru a fi aleși un funcție trebuie să dovedească o înaltă considerație morală, trebuie să dea dovadă de un înalt grad de imparțialitate și integritate. Altfel spus, o persoană care candidează pentru un post în cadrul Curții Penale Internaționale trebuie să întrunească următoarele condiții:

- să dețină competențe recunoscute în domeniul dreptului penal precum și experiență privind procesul penal, în calitate de judecător, procuror, avocat sau o altă calitate în domeniu;

- să dețină o experiență semnificativă într-o profesie juridică ce reprezintă importanță în activitatea juridică a Curții și să aibă competență recunoscută în domenii cheie precum dreptul internațional umanitar și dreptul omului;

- să cunoască și să aibă o bună practică privind cel pușin o limbă de lucru a Curții;

Judecătorul este ales prin vot secret pentru un mandat de nouă ani, iar Curtea nu poate cuprinde mai mult de un cetățean al aceluiași stat.

Funcția procurorului activeză independent, ca organ de sine stătător în cadrul Curtii Penale Internaționale. Procurorul are în atribuție să examineze crimele ce țin de competența curții, să efectueze anchetă și să susțină acuzarea în fața Curții.

Membrii biroului procurorului nu pot solicita și nici accepta instrucțiuni sau directive de la nici o altă sursă din afara biroului. Procurorul este sprijinit în activitatea sa de unul sau mai mulți procurori adjuncți care au atribuții asemănătoare cu cele ale procurorului-șef.

Ca și în funcția de judecător și în cazul funcției de procuror acesta trebuie să dovedească o competență solidă în domeniu și o experiență practică semnificativă în domeniul proceselor penale dar și o cunoaștere și o practică curentă a cel puțin una dintre limbile utilizate de Curte.

Ulterior alegerii judecătorilor, Curtea se organizează în secții, astfel Secția apelurilor se compune din președinte și patru judecători iar Secția de primă instanță și Secția preliminară se compun din minimum șase judecători.

Grefa este compusă dintr-un grefier care este principalul responsabil al administrației curții, un grefier adjunct și un grefier care trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca judecătorul și procurorul pentru a fi ales în funcție prin vot secret.

Ca și particularitate, grefierul constituie o diviziune de ajutor a victimelor și martorilor care are ca scop ajutarea prin orice mijloace victimele și martorii care ajung în fața curții, precum și alte categorii de persoane a căror protecție și securitate le sunt puse în pericol.

Bibliografie

Articole juridice și alte documente

- Dicționar explicativ al limbii române-ed. Univers Enciclopedic, ediția 3 rev. și adăugită

- Curtea Penală Internațională-Un pas înainte pentru combaterea crimelor internaționale- Sesiunea de Comunicări Științifice a Facultății de Drept Universitatea București- autor Mihail Andreas Mitoșeriu

- Curtea Penală Internațională-Istorie și Realitate-ed. All Beck-București 1999

- Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, adoptat pe 17.07.1998

- Revista Transilvană de Științe Administrative-Daniel Buda 2002

- Revista Română de Drept Umanitar-Asociația Română de Drept Umanitar.București 1998

Decizii ale unor jurisdicții internaționale

- ICC case 02/05-01/09,Prosecutor v Omar Al Bashir

Pagini de internet

http://www.icc-cpi.int/

http://www.rasfoiesc.com

Preview document

Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia - Pagina 1
Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia - Pagina 2
Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia - Pagina 3
Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia - Pagina 4
Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia - Pagina 5
Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia - Pagina 6
Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia - Pagina 7
Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia - Pagina 8
Curtea penală internaționala - Rolul și valoarea activităților acesteia - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Curtea penala internationala - Rolul si valoarea activitatilor acesteia.docx

Alții au mai descărcat și

Curtea Penala Internatională

Capitolul 1 NECESITATEA UNEI JURISDICŢII PENALE INTERNAŢIONALE Progresele notabile pe care dreptul internațional penal le-a realizat în ultimul...

Percheziția domiciliară

Introducere Organizarea statală presupune existenţa unor reguli de conduită, care alcătuiesc ordinea de drept în acel stat şi în baza cărora se...

Percheziția și Reconstituirea în Procesul Penal

CAPITOLUL I PERCHEZIŢIA 1.1. Noţiune, importanţă şi reglementare juridică Pentru a putea fi folosite ca mijloc de probă în procesul penal,...

Traficul de Persoane

Infracţiuni privind traficul de persoane 1. Cadrul legislativ. Premisele incriminării Primul act normativ din dreptul intern care abordează...

Procedura de judecată în cauzele cu infractori minori

Introducere Prezenta lucrare trateaza procedura de judecata in cauzele cu infractori minori. In dreptul penal se acorda o atentie deosebita...

Criminalitatea Informatică

I.Introducere Internetul reprezintă un mediu extrem de favorabil pentru infractori. Deplasarea criminalității informatice pe terenul Internetului...

Curtea Penală Internațională

1. Istoric C.P.I. a fost creată ca instituţie jurisdictională permanentă, cu o competenţă obligatorie pentru statele-parţi la Statutul acesteia....

circulația juridică a terenurilor

INTRODUCERE Sistemul de drept naţional a suferit modificări semnificative de-a lungul timpului, cu privire la regimul circulaţiei juridice a...

Te-ar putea interesa și

Curtea Penală Internațională - rolul și valoarea activităților acesteia

INTRODUCERE Curtea Penală Internațională este o instituție de o importanță deosebită în materia unor grave încălcări ale drepturilor omului dar și...

Ai nevoie de altceva?