Deontologia Functionarului Public

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Deontologia Functionarului Public.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Realizarea functiilor statului se face prin intermediul unor servicii publice care la randul lor cuprind functii publice sau altfel spus competente si puteri specifice necesare realizarii intereselor generale ale societatii.

Categoriile functiilor publice se stabileste de regula prin lege, dar si prin statute profesionale sau regulamente proprii de organizare si functionare in cazul unor autoritati ale administratiei publice speciale(ex armata, politia).

Pentru a putea deosebi functiile publice intre ele, acestea sunt prevazute cu atributii specifice, fapt care atrage dupa sine si - anumita specializare a celui care indeplineste functia publica.

In fapt, atributiile functiei publice sunt cele care indica pregatirea de specialitate a celui ce solicita ocuparea unei functii in administratie.

In raport de importanta functiei publice, atributiile sunt stabilite prin categoriile diferite de acte normative precum:

- Pt functia de presedinte al statului-Constitutia

- Pt functia de ministrii si prefecti-legi organice

- Pt functia din administratia publica locala- Hotararile de Guvern

- Pt functia publica din institutiile de subordonare locala-Dispozitiile primarului

Functia publica este platita de catre stat pentru a sublinia faptul ca in cazurile de coruptie, unii functionari publici apeleaza la alte surse de venit decat cele bugetarel. Mai mult decat atat,cu cat importanta functiei creste cu atat salarizarea functionarului este mai mare.Iar ca si consecinta, coruptia la baza sistemului va avea un anumit nivel inferior spre deosebire de coruptia la varf care va avea un nivel inalt

Tinand seama de atributiile si competentele serviciului public, in care pentru realizarea acestora au fost create functiile publice,ele se deosebesc intr-- anumita ierarhie in raport cu atributiile, puterile si competentele pe care le are fiecare functie publica in cadrul unui serviciu public.

Functiile publice se ocupa de catre persoanele fizice fie prin numire, fie prin alegeri.Numirea unei persoane fizice intr-- functie publica se face de regula, pin concurs, iar ocuparea functiei publice prin alegeri se face in functie de rezultatul alegerilor.De exemplu: este declarat primar candidatulcare a intrunit majoritatea voturilor valabil-exprimate, iar in cazul in care niciunul din candidatii la functia de primar nu a intrunit aceasta majoritate se organizeaza un alt tur de scrutin intre candidatii aflati pe primele 2 locuri.

Numirile in functia publica se fac de catre presedintele statului care numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament,in conditiile prevazute de lege, in cazurile in care legile ii acorda acest drept, iar la randul sau Guvernul numeste in functie pe conducatorii institutiilor publice de specialitate.

Eliberarile(demiterile) din functia publica se fac de regula de catre cel care a facut numirea cu excepia unor functii publice ce se ocupa prin alegere.

Pentru buna functionare a unui serviciu public este necesar ca functia publica care il alcatuieste sa se opuna dispozitiilor date de functia publica care ocupa in cadrul ierarhiei functiei publice - pozitie superioara, iar aceasta ierarhie a functiei publice se stabileste de regula prin actul de infiintare, organizare si functionare a serviciilor publice sau prin acte normative distinct.

2. Notiune de functionar public.

Pentru ca serviciul public sa-si realizeze sarcinile pentru care au fost infiintate este necesar ca functiile publice, adica acele grupari de atributii, puteri si competente sa fie ocupate de persoanele fizice cu - pregatire de specialitate care sa realizeze in practica sarcinile serviciului public astfel cum acetsea sunt grupate in functiile publice cu care au fost dotate inca de la infiintarea serviciului public.

Notiunea de functionar public a fost definita pentru prima data in llegislatia noastra in legea pentru statutul functionarilor publici din 19 ianuarie 1923 care reprezinta unul dintre primele staute ale functionarilor publici din Europa si care stipula :” sunt functionari publici cetatenii romani fara deosebire de sex care indeplinesc un serviciu public permanent la stat, judet, comuna sau la institutiile al caror buget este supus aprobarii Parlamentului, Guvernului sau Consiliilor judetene si comunale:

a) Toate serviciile publice sunt inca de la infiintare cu functii publice

b) Pentru ca - persoana fizica sa poata ocupa - functie publica este necesar ca aceasta sa fie cetatean roman

c) Pentru a fi numit functionar public este necesar ca persoana respectiva sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti daca varsta speciala nu are - alta varsta

d) Unele acte normative cer ca persoana fizica ce urmeaza a fi functionar public sa posede anumite studii superioare, liceale sau generale, iar altele cer - anumita pregatire de specialitate( inginer, economist)

e) Investirea intr-- functie publica se face pe baza de concurs ori ca urmare a alegerilor

f) Persoana fizica ce ocupa - functie publica trebuie sa desfasoare - activitate continua si permanenta, evident cu respectarea programului de lucru a serviciului respectiv

g) Pentru activitatea depusa, persoanele fizice au dreptul la un salariu stabilit cfm legii pt a se intretine pe el familia sa

h) Pe durata ocuparii functiei publice, persoanele fizice au anumite drepturi si obligatii

i) Cu exceptia functionarilor publici caree potrivit legii sunt inamovibile, toti functionarii publici se bucura de stabilitate.

3. Deontologia functiei publice

Persoana care ocupa - functie publica are - serie de obligatii cu caracter moral, fie scrise, fie nescrise, dar care circumscriu etica profesiei de functionar.Toate aceste datorii morale pe care un functionar le respecta pe durata exercitarii unei functii publice poarta generic denumirea de deontologie

Dimensiunea morala a normelor pe care trebuie sa le respecte oamenii a fost subliniata de catre filozoful german Emanuel Kant care spune : „legea insasi trebuie sa fie scopul unei vointe morale bune pentru ca interesul moral este ca un interes pur care nu depinde de simtire”(Critica ratiunii practice)

Fisiere in arhiva (1):

  • Deontologia Functionarului Public.doc