Deschidere si Transparenta in Administratie

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Deschidere si Transparenta in Administratie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Alexandru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Principiile administratiei legale

Desi expresia si conceptul de lege a administratiei publice difera de la un sistem national la altul, este posibil sa dam o definitie comuna. Astfel, Legea administrativa reprezinta un set de principii si reguli care se refera la organizarea si managementul administratiei publice si la relatiile dintre administratii si cetateni .

Principiile Legii administrative fixeaza standardele serviciilor publice si inspira comportamentul functionarilor publici.

Aceste principii nu sunt simple idei bazate pe bunavointa; ele sunt incluse în procedurile administrative de la toate nivelurile. Actorii sectorului public sunt obligati prin lege sa se conformeze acestor principii legale, care trebuie verificate de corpurile de control independente, de sistemele de justitie prin scrutine parlamentare si, în unele cazuri, de persoane individuale autorizate.

Daca încercam sa sistematizam cele mai importante principii ale administratiei publice comune vestului Europei putem distinge urmatoarele grupe:

- încrederea si previzibilitatea (certitudinea legala);

- deschiderea si transparenta;

- responsabilitatea;

- eficienta si eficacitatea.

Deschiderea si transparenta

Deschiderea sugereaza faptul ca administratia este dispusa sa accepte un control sau o evaluare dinafara, în timp ce transparenta semnifica gradul de deschidere în cazul unui control, al unei verificari sau al unei evaluari.

Aceste doua caracteristici permit:

 pe de o parte, ca orice cetatean implicat într-o procedura administrativa sa poata urmari derularea acesteia;

 pe de alta parte, administratia permite o evaluare venita din partea unor institutii autorizate.

Cele doua principii sunt instrumente necesare pentru respectarea legii, pentru egalitatea în fata legii si pentru responsabilitate.

Ca regula generala, politica administratiei publice ar trebui sa fie una de deschidere si transparenta. Numai cazuri de natura exceptionala ar trebui tinute secret si clasate ca si confidentiale, cum ar fi cele legate de securitatea nationala sau alte aspecte similare. De asemenea, datele personale nu trebuie relevate unor terte parti.

În trecut, principiul de deschidere în democratiile vest-europene avea doua aplicatii:

 pe de o parte, era stipulat principiul conform caruia legile intrau în vigoare numai dupa publicarea lor într-un buletin sau ziar oficial;

 pe de alta parte, deciziile administrative erau aplicabile numai dupa comunicarea si acceptarea lor de catre cei în cauza.

Deschiderea si transparenta în administratia publica servesc doua obiective precise:

 în primul rând, respecta interesul public în masura în care limiteaza slaba administrare si coruptia;

 în al doilea rând, sunt esentiale pentru respectarea drepturilor individuale, în masura în care furnizeaza motivele necesare adoptarii deciziilor administrative si, în consecinta, ajuta partile interesate sa-si exercite dreptul de a solicita recursul.

Putem vorbi de câteva aplicatii practice ale acestor principii:

 actiunile administrative trebuie sa fie motivate si subscrise celei mai apropiate autoritati competente;

 registrele publicate trebuie sa fie accesibile publicului;

Fisiere in arhiva (1):

  • Deschidere si Transparenta in Administratie.doc

Alte informatii

Aplicarea principiului deschidere si transparenta in administratia publica UNIVERSITATEA TIBISCUS FACULTATEA DE DREPT SI ADMINISTRATIE PUBLICA SPECIALIZAREA - MASTER DREPT COMUNITAR SI DE INTEGRARE EUROPEANA