Dezmembramintele Dreptului de Proprietate

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Dezmembramintele Dreptului de Proprietate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: consilier juridicf Ion Dosan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

În conformitate cu prevederile articolului 480 Cod civil proprietatea este definita ca fiind: ,, Dreptul pe care îl are cineva de a se bucura si dispune de un lucru în mod exclusiv si absout însa în limitele determinate de lege”.

Dreptul de proprietate, este dreptul real cel mai complet, pentru ca el cuprinde toate cele trei atribute: posesia, folosinta si dispozitia, pe care titularul dreptului le poate exercita în plenitudinea lor fiind exclusive de orice puteri ale altei persoane asupra aceluiasi lucru .

Este însa posibil, ca aceste atribute sa formeze prin separarea lor, drepturi reale distincte, care poarta denumirea de dezmembraminte ale dreptului de proprietate. Proprietatea, este deci dezmembrata, unele atribute putând fi exercitate cu titlu de drept real de o alta persoana decât proprietarul.

Dezmembramintele dreptului de proprietate se definesc ca fiind acele drepturi reale principale, derivate, asupra bunurilor altuia, opozabile tuturor, inclusiv proprietarului, care se constituie sau dobândesc prin desprinderea ori limitarea unor atribute din continutul juridic al dreptului de proprietate .

Dezmembramintele dreptului de proprietate:

- sunt compatibile numai cu dreptul de proprietate privata, dreptul de proprietate publica fiind un drept inalienabil în plenitudinea atributelor sale, nu poate fi dezmembrat.

- Odata constituite asupra dreptului de proprietate privata, dezmembramintele dreptului de proprietate sunt opozabile erga omnes, inclusiv proprietarului care le-a constituit, acesta din urma fiind obligat sa nu faca nimic de natura a împiedica exercitiul drepturilor respective si nu poate sa le desfiinteze unilateral.

În dreptul civil român, sunt dezmembraminte ale dreptului de proprietate:

- dreptul de uzufruct

- dreptul de uz

- dreptul de abitatie

- dreptul de servitute

- dreptul de superficie

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezmembramintele Dreptului de Proprietate.doc

Alte informatii

Lucrarea trateaza prblematica dezmembramintelor dreptului de proprietate.