Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5475
Mărime: 37.04KB (arhivat)
Publicat de: Monica Oltean
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1.Noţiunea şi trasăturile dreptului bancar.

Dreptul bancar este o ramură a dreptului privat, desprinsă din dreptul comercial. Operaţiunile de bancă şi de schimb sunt enunţate în Codul comercial român în categoria faptelor obiective de comerţ, în prima grupă a acestora, intitulată operaţiuni de interpunere în schimb sau circulaţie, alături de cumpărarea şi vânzarea comercială.

Dreptul bancar este un drept profesional; este dreptul care conţine reguli privind statutul entităţilor care se ocupă cu „comercializarea banilor” şi reguli aplicabile activităţii lor. Operaţiunile de interpunere în schimb sau circulaţie sunt reputate acte de comerţ, iar persoanele care realizează cu titlu obişnuit astfel de acte au calitatea de comercianţi.

Dreptul bancar are numeroase interferenţe cu alte discipline juridice, în special cu dreptul obligaţiilor şi dreptul contractelor speciale; activitatea bancară se realizează, în mare parte, prin încheierea de contracte, ce poartă amprenta tradiţionalului şi a modernului. Băncile sunt veritabili intermediari financiari, domeniul bancar poziţionându-se la confluenţa unor domenii şi interese diferite.

Terminologic, denumirea corecta tinde sa fie cea de Drept bancar, şi nu de Drept al creditului, nici Drept bancar şi valutar.

Dreptul bancar este ramura de drept care conţine ansamblul normelor juridice ce reglementează statutul instituţiilor de credit şi regulile aplicabile activităţii lor, de specialitate bancară, prin care sunt atraşi, exploataţi, plasaţi banii ori alte lichidităţi, mai succint, „dreptul bancar cuprinde ansamblul normelor care reglementează sistemul bancar şi activitatea bancară”.

Trasaturi:

Dreptul bancar este o disciplină dinamică, într-o perpetuă evoluţie, care împrumută şi adaptează permanent operaţiuni din alte domenii, testându-le eficacitatea, ex. leasingul financiar şi factoringul; este domeniul în care creaţia este evidentă, ex. garanţiile la cerere. Operaţiunile bancare sunt repetitive, caracterizate prin dinamism, standardizare şi tehnicizare.

Activitatea economică de interes public desfăşurată de bănci face ca dreptul bancar să aibă puternice legături cu dreptul public, „publicizarea dreptului bancar” fiind o trăsătură fundamentală a acestuia, alături de standardizare şi tehnicizare. Publicul, in acceptiunea legii bancare, este cel care constituie clientela bancara. Aceasta publicizare a generat anumite reguli de protectie a clientilor, in special in zona creditului. Protectia este asigurata de BNR, unica entitate de reglementare, autorizare si supraveghere a domeniului bancar.

Domeniul bancar este pozitionat la confluenta marilor domenii de interes economic si social, institutiile de credit relevandu-si in cadrul acestuia calitatea de veritabili intermediari

Evoluţiile pieţelor financiar-monetare caracterizate prin procesul globalizării economiei şi integrării zonale, accentuarea concurenţei în domeniul financiar-bancar, au condus la apariţia fenomenului de dereglementare bancară.

Dereglementarea a aparut si pentru ca operatiunile bancare sa fie mai putin incorsetate, legiuitorul lasand loc libertatii contractuale, libertatii de creatie bancara, trasaturi specifice acestui domeniu.

Dereglementarea reprezintă procesul prin care Banca Naţională nu mai intervine direct în activitatea băncilor comerciale prin stabilirea plafoanelor de dobânzi, ci indirect prin implementarea unor decizii de politică monetară pentru a corecta anumite politici şi strategii ale băncilor.

Dereglementarea are loc în două sensuri:

- Banca Naţională îşi păstrează funcţia de supraveghere şi parţial cea de reglementare (datorită impactului pe care instabilitatea unei bănci îl are asupra mediului economic – cu cât banca este mai mare cu atât “efectul domino” are o amplitudine mai ridicată).

- Apariţia necesităţii ca băncile comerciale să-şi elaboreze propriile reglementări interne, fapt ce transferă responsabilitatea asupra conducerii acţionariatului băncii la nivelul managerilor acesteia.

Activitatea economică de interes public desfăşurată de bănci face ca dreptul bancar să aibă puternice legături cu dreptul public, „publicizarea dreptului bancar” fiind o trăsătură fundamentală a acestuia, alături de standardizare şi tehnicizare.

Publicul, in acceptiunea legii bancare, este cel care constituie clientela bancara. Aceasta publicizare a generat anumite reguli de protectie a clientilor, in special in zona creditului. Protectia este asigurata de BNR, unica entitate de reglementare, autorizare si supraveghere a domeniului bancar.

Izvoarele dreptului bancar.

Izvoarele dreptului bancar se particularizează datorită specificităţii domeniului. Este domeniul în care practica, cutumele au un rol esenţial, în care prevalează libertatea de a întreprinde.

Preview document

Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 1
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 2
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 3
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 4
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 5
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 6
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 7
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 8
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 9
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 10
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 11
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 12
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 13
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 14
Distribuirea Sumelor Realizate în Urma Lichidării - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Distribuirea Sumelor Realizate in Urma Lichidarii.doc

Te-ar putea interesa și

Procedura Insolvenței

INTRODUCERE Opiniile exprimate în cuprinsul acestei lucrări sunt rezultatul unei analize critice a doctrinei şi jurisprudentei actuale în materie...

Aspecte juridice, contabile și fiscale privind operațiunile de lichidare a societăților comerciale

Introducere O societate comercială, asemănător fiinţei umane, se naşte, se dezvoltă şi, mai devreme sau mai târziu, dispare. Acest lucru mai poate...

Contabilitatea dizolvării și lichidării societăților comerciale

INTRODUCERE Lucrarea prezinta operatiunile ocazionate de dizolvarea si lichidarea voluntara si cea judiciara a societatilor...

Lichidarea unei societăți comerciale

LICHIDAREA UNEI SOCIETATI COMERCIALE I. INTRODUCERE Disparitia unei societati comerciale ca entitate economica, sociala si juridica se produce...

Contabilitatea lichidării și fuziunii societăților comerciale

FUZIUNEA SOCIETATILOR COMERIALE 1) CONCEPT – DELIMITARI SI REFERINTE Fuziunea este operatia prin care patrimoniul unei societati este transmis...

Contabilitatea lichidării societăților comerciale

comerciale parcurge doua faze distincte: dizolvare si lichidare. Încetarea existentei unei societati comerciale reclama realizarea unor operatii...

Regimul Juridic și Contabilitatea Lichidării Societăților Comerciale

CAPITOLUL I – Operaţiunile privind lichidarea societăţilor comerciale din punct de vedere juridic 1.1. Cauzele juridice care determină starea de...

Falimentul - efectuarea lichidării

Cap. 1. Falimentul Încă din perioada antică , a apărut problema reacţiei faţă de un comerciant a cărui activitate necorespunzătoare afectează...

Ai nevoie de altceva?