DNA si DIICOT

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie DNA si DIICOT.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Bacan, Radu Marius

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Printre organele judiciare participante în procesul penal, se numără şi Ministerul Public care, potrivit art. 131 din Constituţie, reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Structura Ministerului Public urmează structura instanţelor judecătoreşti. Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 304 / 2004 privind organizarea judiciară, sunt constituite parchete de pe lângă: judecătorii, tribunale, tribunale pentru minori şi familie, curţi de apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cadrul Ministerului Public au apărut două direcţii specializate în efectuarea urmăririi penale pe anumite domenii speciale:

Parchetul Naţional Anticorupţie, specializat în combaterea infracţiunilor de corupţie;

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, specializată în combaterea criminalităţii organizate şi a terorismului.

Prin O.U.G. nr. 43/1.09.2002 aprobată prin Legea nr. 503 / 2002 a fost înfiinţat Parchetul Naţional Anticorupţie, ulterior prin reorganizare, devenind Departamentul Naţional Anticorupţie. În prezent denumirea este de Direcţia Naţională Anticorupţie şi reprezintă o secţie în cadrul Parchetului General, condusă de un Procuror – şef secţie.

DNA are în structura de personal 145 procurori, 170 ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 55 specialişti, 196 personal auxiliar de specialitate şi personal economic şi administrativ.

DNA este independentă în raport cu instanţele judecătoreşti şi cu parchetele de pe lângă acestea, precum şi în raport cu celelalte autorităţi publice, exercitându-şi atribuţiile numai în temeiul legii şi pentru asigurarea respectării acesteia (potrivit art. 1 şi 2 din Regulamentul de ordine interioară al DNA publicat în M.O. nr. 852 din 17 octombrie 2006).

Atribuţiile DNA sunt următoarele:

a) efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie (este vorba de infracţiunile de dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă, abuz în serviciu, bancrută frauduloasă, evaziune fiscală, trafic de stupefiante, etc. săvârşite de funcţionari publici angajaţi în instituţii publice şi în autorităţile publice) prin ofiţerii de poliţie ai DNA;

b) conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară;

c) conducerea, supravegherea şi controlul activităţilor de ordin tehnic ale urmăririi penale, efectuate de specialişti în domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, etc., numiţi în cadrul DNA;

d) studierea cauzelor care generează şi a condiţiilor care favorizează corupţia, elaborarea şi prezentare propunerilor de eliminare a acestora;

e) elaborarea raportului anual privind activitatea DNA şi prezentarea acestuia în faţa Parlamentului;

f) constituirea şi actualizarea bazelor de date în domeniul faptelor de corupţie.

Fisiere in arhiva (1):

  • DNA si DIICOT.doc