Drept Civil Partea Vatamata

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Drept Civil Partea Vatamata.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1. DEFINITIA TERMENULUI
2. DOBANDIREA CALITATII DE PARTEA VATAMATA
3. DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTII VATAMATE
4. SPETA

Extras din document

1. Definitia termenului partea vatamata este explicate in mod distinct de la un autor la altul astfel din punctul de vedere al autorului Anastasiu Crisu,  se numeste parte vatamata persoana care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala si daca participa in procesul penal. Acesta persoana vatamata este subiect al raportului de drept penal, generat de comiterea faptei penale si care, daca isi exprima vointa sa participe in procesul penal capata calitatea de parte vatamata.

Ion Neagu face mai intai o delimitare intre calitatea de parte vatamata cu calitatea de persoana vatamata pentru o intelegere mai exacta.Acesta afirma ca ambele calitati pot fi ale aceleasi persoane, diferenta constand in faptul ca le regasim in raporturi juridice diferite. Astfel persoana care a suferit un prejudiciu ca urmare a savarsirii infractiunii in raportul de drept penal, poarta denumirea de persoana vatamata si aceeasi persoana, daca participa in procesul penal, capata denumirea de parte vatamata. Acesta mai precizeaza ca nu trebuie confundata categoria de persoana vatamata cu notiunea de victima a infractiunii, deoarece persoana vatamata poate fi orice pesoana fizica sau juridica aflata in postura de subiect pasiv al infractiunii, in timp ce victima a infractinuii poate fi numai o persoana fizica.

Un alt autor Grigore Theodoru explica faptul ca in dreptul nostru actual i se recunoaste pesoanei vatamate calitatea de partea in latura penala a procesului, cu imputernicirea de a sustine invinuirea deci de a exercita actiunea penala.

Pentru ca o persoana sa devina parte vatamata in proces se cer doua conditii :

- sa aiba vocatie de a deveni parte vatamata

- sa-si manifeste vointa de a participa la procesul penal

Vocatia de a deveni partea vatamata o are persoana care a suferit o vatamare fizica, morala, sau materiala prin infractiunea savarsita.

Vatamarea fizica nu poate fi provocata decat unei persoane fizice, dar vatamarea morala si cea materiala pot fi cauzate si unei persoane juridice.

2. Dobandirea calitaii de partea vatamata

Grigore Theodoru afirma ca dobandirea calitatii de partea vatamata se obtine prin manifestarea de vointa de a participa la procesul penal.

Poate imbraca forme diferite:

- formularea unei plangeri prealabile, in cazul in care legea cere aceasta interventie pentru punerea in miscare a actiunii penale;

- prin declaratie scrisa sau orala facuta in fata organelor de urmarire penala sau a instantei de judecata prin care se exprima dorinta de a participa la procesul penal;

- interventia sa in proces prin prezentarea in fata instantei de judecata pentru a sustine vinovatia inculpatului.

Anastasiu Crisu mai precizeaza ca legea obliga organele judiciare ca inainte de ascultare sa aduca la cunostinta pesoanei vatamate, ca poate participa la proces, ca parte vatamata.

Ion Neagu completeaza cu faptul ca incalcarea acestei indatoriri de catre organul judiciar echivaleaza cu lipsa de rol activ si poate conduce la casarea hotararii judecatoresti pronuntate in asemenea conditii.

Declaratia de constituire ca parte vatamata se poate face in tot cursul urmarii penale, iar in fata primei instantei de judecata pana la citirea actului se sesizare.

Grigore Theodoru afirma ca dupa dobandirea calitatii partii vatamate participa in proces pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti cu toate acestea, partea vatamata care are capacitatea de exercitiu poate renunta la aceasta calitate printr-o declaratie expresa si neechivoca de retragere prealabila sau de a renunta de a mai sustine invinuirea. Intrucat dreptul partii vatamate de a participa la proces este personal si netrasmisibil, decesul sau in cursul procesului produce efectul de incetare a calitatii de parte vatamata, fara insa a impedica desfasurarea in continuare a procesului, exercitarea actiunii penale fiind in continuare in caderea ministerului Public.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Civil Partea Vatamata.doc

Alte informatii

Al. I. Cuza Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor