Drept Financiar

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3854
Mărime: 21.72KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

Notiunea juridica a bugetului public national

Semnificatia notiunii de buget s-a conturat sub aspect economic în conditiile în care statul a trecut la întocmirea unor liste de venituri si cheltuieli privind activitat ea institutiilor sale. Despre aparitia bugetului în cadrul finantelor publice din statele moderne, în literatura de specialitate s-a sustinut ca atât notiunile de "buget" cât si de "proces bugetar" au aparut în Anglia de unde au fost preluate de francezi la începutul sec. al XIX-lea. Din punct de vedere etimologic cuvântul buget provine din expresiile "bouge" si "bougette" care în limba franceza însemnau o punguta sau un saculet. În limba engleza, prin cuvântul "budget" se întelegea punga (mapa) în care erau aduse la parlament documentele referitoare la situatia veniturilor si cheltuielilor statului. Un astfel de document a fost întocmit pentru prima data în Anglia, la începutul secolului al XIII-lea (1215).

Dintre primele reglementari juridice care au oficializat expresia de buget, este citat cu preferinta un decret lege francez din 1862 referitor la contabilitatea publica, ale carui dispozitii au precizat ca "bugetul este actul prin care sunt prevazute si autorizate cheltuielile si veniturile statului pentru o perioada determinata".

Literatura de specialitate a retinut si alte definitii ale bugetului de stat din punct de vedere juridic, precum:

- bugetul este un tablou evaluativ si comparativ al veniturilor de împlinit si a cheltuielilor de efectuat, este un stat de prevedere al veniturilor si cheltuielilor pe o perioada determinata". (P. L. Beaulieu, Traité de la Science des finances, Paris, 1888, p.2);

- bugetul este "un plan alcatuit din cifre, într-o ordine determinata, a veniturilor si cheltuielilor care se vor produce si balansa în gestiunea economica a unui corp public pe o perioada urmatoare de un an" (Adolf Wagner, Finanzwissenschaft, Erst Thail, Leipzig, 1883, p 221);

- bugetul este "un program de cheltuieli ce urmeaza a se efectua si a veniturilor ce urmeaza a se realiza într-o perioada determinata" (Gaston Jèze, Cours de science des finances et des legislation financiere francaise, IV-eme, Paris, 1992, p 6).

În tara noastra, ca forme embrionare ale bugetului de stat se cunosc "condica de venituri si cheltuieli" din timpul domniei lui Constantin Brîncoveanu si "samile visteriei" din timpul lui Nicolae Mavrocordat.

În limba româna notiunea de buget a fost introdusa cu expresia "bugea" utilizata pentru prima data în Regulamentele Organice ale Ţarii Românesti si Moldovei. Bugetul a fost ulterior definit în cadrul preocuparilor pentru organizarea finantelor tarii, dupa unirea Principatelor, prin legea de contabilitate publica din 1864, care a prevazut ca "toate veniturile statului si cheltuielile pentru îndeplinirea osebitelor servicii, asezate conform legilor, trebuie autorizate pentru fiecare an de o lege anuala de finante si formeaza bugetul general al statului" (I. N. Leon, Elemente de stiinta financiara, vol. 1, Cluj 1925, p. 310).

Într-o formula evoluata, legile de contabilitate publica din 1903 si 1929 au prevazut ca "bugetul este actul prin care sunt prevazute si prealabil aprobate veniturile si cheltuielile anuale ale statului sau ale altor servicii publice" (I. N. Leon, Elemente de stiinta financiara, vol 1, Cluj 1929, p. 310).

Asemenea definitii ale bugetului au în vedere aspectul juridic al acestuia, caracterul de act legal prin care se prevede încasarea veniturilor de catre stat si se autorizeaza finantarea cheltuielilor sale.

Preview document

Drept Financiar - Pagina 1
Drept Financiar - Pagina 2
Drept Financiar - Pagina 3
Drept Financiar - Pagina 4
Drept Financiar - Pagina 5
Drept Financiar - Pagina 6
Drept Financiar - Pagina 7
Drept Financiar - Pagina 8
Drept Financiar - Pagina 9
Drept Financiar - Pagina 10
Drept Financiar - Pagina 11
Drept Financiar - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Drept Financiar.docx

Alții au mai descărcat și

Drept Financiar

CAPITOLUL 1. Relatiile financiare 1.1. Concept. Finantele publice (economia sectorului public) studiază conditiile care asigură functionarea...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Ai nevoie de altceva?