Drept Penal Partea Speciala - Abandonul de Familie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Drept Penal Partea Speciala - Abandonul de Familie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Extras din document

1.Continutul legal

Infractiunea de abandon de familie face parte din categoria infractiunilor contra familiei.

Dreptul familiei consacra regula potrivit careia relatiile de familie se bazeaza pe prietenia si afectiunea reciproca intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material.

Ajutorarea reciproca este importanta pentru membrii unei familii, mai ales cand unii dintre ei au nevoie de intretinere, de exemplu din cauza varstei fragede sau inaintate, a starii de sanatate, din cauza lipsei unor mijloace proprii de trai sau alte motive intemeiate care impun obligatia membrilor familiei de a se ajuta reciproc.

Indatorirea de a da sprijin material, concretizata sub forma obligatiei juridice de intretinere, este reglementata in mod amanuntit, legiuitorul aratand persoanele intre care exista aceasta obligatie, conditiile in care intervine, modul cum se executa, etc.

De asemenea, atunci cand un membru al familiei dispune de posibilitati materiale suficiente, are atat obligatia morala cat si juridica de a ajuta ceilalti membri ai familiei care nu dispun de mijloacele necesare de trai. Cu atat mai mult se impune aceasta obligatie atunci cand acesti oameni sunt parasiti, alungati sau lasati fara ajutor, expusi la suferinte fizice ori morale chiar de proprii copii sau invers, de proprii parinti, frati sau alte rude apropiate.

Cei indreptatiti la intretinere apeleaza deseori la normele juridice, in primul rand la cele de drept civil si prin executare silita isi pot valorifica dreptul la intretinere. In unele cazuri insa, norma de drept civil este insuficienta si se apeleaza la normele de drept penal in care sunt incriminate faptele care privesc relatiile de familie, inclusiv cea referitoare la abandonul de familie.

Abandonul de familie este prevazut ca infractiune in art. 305 C. p. si consta in “ savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia din urmatoarele fapte:

a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale

b) neindeplinirea, cu rea-credinta, a obligatiei de intretinere prevazuta de lege

c) neplata, cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca”

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate dar, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 81 C. p. “Conditiile de aplicare a suspendarii conditionate”.

Revocarea suspendarii conditionate nu are loc decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de familie.

2. Conditii preexistente

A) Obiectul infractiunii

• Obiectul juridic special al infractiunii de abandon de familie este constituit din relatiile care privesc convietuirea sociala intre membrii unei familii si care implica obligatia legala de intretinere, respectarea obligatiilor de ajutor moral si material pe care le au membrii familiei unul fata de altul .

Obligatia de intretinere are caracter concret, ea fiind acea obligatie impusa de lege unei persoane de a furniza alteia mijloace de trai. Aceasta obligatie este in principiu un efect al rudeniei si al casatoriei. Legea stabileste insa obligatia de intretinere si intre persoane care nu sunt rude intre ele.

Ex. – intre fostii soti, a caror casatorie a fost desfacuta prin divort, cu conditia ca fostul sot sa se afle in nevoie datorita unei incapacitati de munca, ivita inainte de casatorie sau in timpul casatoriei ori in alte conditii prevazute de lege.

• Obiectul material – in literatura de specialitate, in legatura cu obiectul material exista opinii contrare:

- in unele opinii se sustine ca acesta este format din bunurile de care este lipsita persoana careia i se datoreaza ajutor sau intretinere – adapost, hrana, imbracaminte etc.

- in alta opinie, considerata ca fiind cea mai apropiata de sensul dispozitiilor din art. 305 C. p. , se apreciaza ca abandonul de familie nu are obiect material

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Penal Partea Speciala - Abandonul de Familie.doc

Alte informatii

Material realizat conform unui cod penal ce nu mai este de actualitate.