Drept Vamal

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Drept Vamal.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

TEMA:
DREPT VAMAL COMPARAT
CUPRINS
Capitolul I. Dreptul vamal ramură distinctă de drept
Secţiunea 1. Noţiunea dreptului vamal
Secţiunea 2. Obiectul dreptului vamal
Secţiunea 3. Raportarea dreptului vamal la alte
ramuri de drept
3.1 Drept financiar - drept vamal
3.2 Drept administrativ - drept vamal
3.3 Dreptul transporturilor - dreptul vamal
3.4 Dreptul comerţului intern şi internaţional - dreptul vamal
3.5 Dreptul mediului înconjurător, dreptul
concurenţei şi dreptul comunitar - dreptul vamal
Capitolul II. Raportul juridic vamal
Sectiunea 1. Elemente specifice ale raportului juridic
de drept vamal

Extras din document

Capitolul I

Dreptul vamal ramură distinctă de drept

Secţiunea 1. Noţiunea dreptului vamal

In evoluţia dreptului românesc, tratamentul reglementărilor şi teoretizărilor din domeniul dreptului vamal din cadrul altor discipline s-a justificat până la un anumit punct, justificare bazată prin condiţiile sociale, istorice, politice şi economice. La început, reglementările cu caracter de drept vamal au venit în complinirea regularizării unor relaţii interstatale, astfel că ele aveau un pronunţat caracter politic. Este evident însă că, în prezent, este necesar să existe reglementări clare şi potrivite situaţiilor de fapt create în ceea ce priveşte circulaţia bunurilor şi valorilor în regim internaţional, care să depăşească caracterul de generalitate a unor raporturi de drept comun.

Intrucât se poate pune întrebarea dacă există sau nu un drept vamal, în lucrările multor specialişti părerile au fost împărţite în două idei principale, şi anume afirmându-se într-o primă opinie că activitatea vamală poate fi studiată odată cu celelalte ramuri de drept conexe, cum ar fi dreptul financiar, dreptul comerţului intern şi internaţional, dreptul transporturilor etc, astfel că nu se poate vorbi despre existenţa unui drept vamal, iar într-o a doua opinie (la care ne raliem) se susţine că există un drept vamal, precum şi raporturi specifice de drept vamal, idee argumentată de volumul mare al reglementărilor juridice în materie şi, totodată, de procedurile vamale deosebit de complexe pentru realizarea cărora devin operante o multitudine de dispoziţii. Un alt argument în susţinerea acestei idei îl constituie şi existenţa reglementărilor vamale de ordin specific în multe dintre instrumentele juridice internaţionale de natură economică (tratate).

Ţinând seama de cele afirmate mai sus, putem spune că „activitatea vamală este formată din multitudinea activităţilor reglementate de lege şi de alte acte normative, desfăşurate de organele competente, cu participarea importatorilor, a exportatorilor sau a reprezentanţilor acestora, cu scopul realizării operaţiilor de import-export, în aşa fel încât acestea să se înfăptuiască cu respectarea întocmai a obligaţiilor ce le au către stat"1.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drept Vamal.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE DREPT SI SOCIOLOGIE