Dreptul de Autor

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Dreptul de Autor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

I. INTRODUCERE ÎN PROBLEMATICA ABORDATA
II. ORDONANTA GUVERNULUI NR. 25 DIN 2006
Privind întarirea capacitatii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor
- Registrul national al fonogramelor
- Registrul national al programelor pentru calculator
- Registrul national al multiplicatorilor de discuri optice,
casete audio si casete video
- Dispozitii comune
- Constatarea si sactionarea contraventiilor. Etapele verificarii de catre organele abilitate în cazul unui control pe linia respectarii dreptului de autor si masurile ce se pot lua.
III. Dictionar explicativ cu termenii folositi în domeniu
IV. Modele de documente eliberate de catre Oficiului Român pentru Drepturile de Autor si cereri-tip pentru înscrierea sau înregistrarea în registrele nationale
V. Spete rezolvate
VI. Surse bibliografice

Extras din document

INTRODUCERE

Pentru a raspunde cerintelor societatii contemporane si obligatiilor asumate pe plan international de catre statul nostru, Parlamentul României a creat în 1996, prin adoptarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, organ de specialitate în subordinea Guvernului, cu autoritate unica si competente specifice în cadrul administratiei publice centrale în ceea ce priveste evidenta, observarea si controlul aplicarii legislatiei dreptului de autor si al drepturilor conexe pe teritoriul României.

ORDA este o institutie binecunoscuta nu numai acelora care, în mod firesc, datorita conditiei lor de creatori, au de-a face cu el, ci si celor care, stiind doar superficial la ce se refera sintagma "drept de autor", exploateaza în fel si chip produsele purtatoare de drept de autor. Si trebuie spus ca, în prezent, aceste creatii si produse fac obiectul unui sfert din volumul tranzactiilor comerciale ale întregii lumi.

Înca de la intrarea în vigoare a legii dreptului de autor (Legea nr. 8/1996), ORDA a facut mult în apararea acestuia, începând de la continua perfectionare a cadrului legal, impusa de schimbarile sociale ale ultimilor 16 ani, de raportarea la cerintele organismelor europene si internationale, dar si de dinamica progresului tehnologic (aparitia retelei Internet, de exemplu). ORDA a contribuit într-o masura semnificativa la crearea convingerii ca si proprietatea intelectuala trebuie respectata, în special prin amenzile consistente aplicate în cazurile de piraterie investigate si prin deferirea faptasilor organelor de cercetare penala. Cea mai cunoscuta consecinta a exercitarii atributiilor institutiei a fost seria, intens mediatizata intern si international, de distrugeri publice ale celor aproape 550.000 de produse-pirat (compact discuri cu muzica, filme si programe de calculator, casete audio, casete video etc.) retinute în cadrul actiunilor de control întreprinse pe cont propriu sau în cooperare cu alte organe ale statului, în perioada 2001-2005.

Mai putin cunoscuta de publicul larg, însa la fel de importanta, este activitatea de evidenta a ORDA, concretizata în administrarea actuala a unui numar de cinci Registre Nationale: al Fonogramelor (înregistrarilor sonore), al Programelor pentru Calculator, al Videogramelor (domeniul înregistrarilor audiovizuale), al Copiei Private (respectiv, al platitorilor de remuneratie compensatorie achitata titularilor de drepturi pentru folosirea incontrolabila a creatiilor si produselor lor), si al Multiplicatorilor (evidenta agentilor economici care produc înregistrari pe discuri optice, în conditii standard). Într-un viitor apropiat, urmeaza sa functioneze si Registrul National de Opere, care va acorda oricarui titular de drepturi, persoana fizica, posibilitatea de a-si crea dovada legala privind paternitatea asupra propriei opere, printr-o simpla declaratie pe proprie raspundere.

Recent intrate în vigoare ca o urmare directa a strategiei nationale privind proprietatea intelectuala, Ordonanta Guvernului nr. 25/2006 si Decizia Directorului General al ORDA nr. 59/2006 au început sa produca efecte vizibile în ceea ce priveste respectarea drepturilor. Cel mai important efect este desfiintarea comertului ambulant cu produse purtatoare de drepturi de autor si conexe, care a constituit pâna acum, de foarte multe ori, ocazia de a vinde produse piratate. De asemenea, activitatea de multiplicare pe suporturi de tip disc optic, caseta audio si caseta video nu mai este posibila, sub aspect legal, decât în conditiile standard impuse de OG nr. 25/2006. De exemplu, comercializarea unui disc de tip "blanc" continând muzica sau soft, realizat artizanal, va constitui, de acum înainte, o dovada suficienta ca produsul în cauza este piratat

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de Autor.doc

Alte informatii

parte teoretica + aplicatii Legislatie Contraventionala