Dreptul de Proprietate Privata asupra Terenurilor

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Dreptul de Proprietate Privata asupra Terenurilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Tiu Vitalie

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Capitolul I
Sectiunea I. Notiunea de proprietate privata.
Sectiunea II. Definitia dreptului de proprietate privata asupra pamîntului.
Sectiunea III. Caracterele juridice ale dreptului de proprietate.
Capitolul II
Sectiunea I. Subiectii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.
§ 1. Persoanele fizice.

Extras din document

Întroducere

Republica Moldova este o tara agrara si pamîntul constituie o bogatie nationala a statului, o avutie a poporului nostru.Tocmai de eceea pentru noi prezinta o deosebita importanta reglementarea juridica a regimului proprietatii, de posesiune si beneficiere judiciara.

Reforma funciara îsi are începutul la 25 decembrie 1991, cînd a fost adoptat noul Cod Funciar. Aceasta reforma are la baza recunoasterea, legiferarea si inplementarea proprietatii private asupra pamîntului, precum si introducerea unor noi forme organizatorico-juridice de producere în agricultura.

E de mentionat ca aceasta realitate a atras dupa sine necesitatea înoirii legislatiei în ansamblu si crearea conditiilor adecvate pentru aplicarea corecta a normelor de drept funciar.

În scopul constientizarii noilor relatii funciare, a Legii în ansamblu, se simte necesitatea unei studieri aprofundate. Un rol deosebit îl are practica aplicarii normelor Codului Funciar de catre instantele judecatoresti, prin hotarîrile carora se reflecta nivelul respectarii drepturilor detinatorilor de terenuri.

Este bine cunoscut faptul ca dupa stabilirea puterii sovietice pe teritoriul Moldovei tot pamîntul a fost nationalizat si declarat proprietate a statului. Tuturor cetatenilor li s-au suprimat drepturile de proprietate privata asupra pamîntului. Aceasta a dus la disparitia la agricultori a simtului de stapîn asupra pamîntului si la dezvoltarea procesului de stagnare în productia agroindustriala. S-a facut o mare irosire de pamînt arabil, fertilitatea lui s-a redus, mari suprafete sunt supuse iroziei, poluarii, degradarii. În procesul de folosinta a pamîntului s-a stabilit o situatie aproape catastrofala. În aceste conditii a devenit extrem de necesar elaborarea unui nou Cod Funciar si legiferarea proprietatii private cu sublinierea a adevaratilor proprietari-persoanele fizice.

Lucrarea am format-o din doua mari capitole. În primul capitol am considerat de cuviinta sa descriu notiunea de proprietate privata, definitia si caracterele juridice ale acesteea.

Prezinta un deosebit interes definitia dreptului de proprietate, deoarece de-a lungul istoriei problema definitiei dreptului de proprietate privata a fost si este una dintre cele mai vulnerabile, aceasta pentru ca proprietatea întotdeauna a fost piatra unghiulara a relatiilor sociale. Cunoasterea caracterelor juridice ale dreptului de proprietate va înlesni cititorului cunoasterea drepturilor si obligatiilor sale.

Am socotit de cuviinta sa remarc importanta persoaneii fizice ca principal detinator al proprietatii funciare în tara noastra. Subliniind importanta persoanei fizice am evidentiat ca ea nu este unicul detinator al proprietatii private. Mai sunt si altii ca de exemplu: persoana juridica, statul si unitatile adminestrativ-teritoriale.

Importanta temei alese este evidenta, deoarice detinatorii de drepturi funciare au fast, sunt si vor fi, de aceea am si hotarît sa scriu despre proprietatea privata.

Obiectivul major propus în lucrarea data e acela de a evidentia importanta proprietatii private în societate. Un alt obiectiv consta în descrierea persoanei fizice ca cel mai important subiect ce poate detine o proprietate privata. Folosirea surselor a unor autori de vaza ca:M. Cotorobai, P.Zamfir, V. Ursu, F. Scrieciu îmi permit sa constat ca lucrarea prezenta este una cu un continut bogat si destul de explicit, de aceea merita sa fie citita.

Capitolul I

Sectiunea I. Notiunea de proprietate privata.

Reformele economice în scopul trecerii la economia de piata sunt sortite pieirii fara schimbarea radicala a raporturilor de proprietate asupra resurselor naturale, si în primul rînd asupra pamîntului. Însa extinderea sferei dreptului de proprietate privata asupra resurselor naturale necesita o analiza profunda a eventualelor consecinte nagative de ordin economic, ecologic si social.

Necesitatea obiectiva de solutionare a poblemii privind asigurarea balantei de interese ale societatii si ale proprietarului perticular este generata de proclamarea dreptului de proprietate privata asupra unor resurse naturale(inclusiv asupra pamîntului), precum si de specificul reglementarii raporturilor din domeniul protectiei mediului înconjurator si utilizarii resurselor naturale.

La momentul actual statutul constitutional al cetateanului în domeniul raporturilor funciare a fost completat cu dreptul de a avea în proprietate privata terenuri agricole.

Fenomenul reformelor funciare si agrare a existat întotdeauna: în antichitate si-n zilele noastre.În constiinta popoarelor predominau ideile bazate pe conceptia dreptului individual,însasi drepturile individuale,din momentul aparitiei lor devin inegale.O astfel de inegalitate in domeniul raporturilor funciare poate atinge proportii mari.Despre acest lucru scria Solon, care concepea centralizarea proprietatii funciare in miinle castei dominante,formarea proprietatii latifundiare ale oligarhiei drept cea mai serioasa maladie care a afectat vechea civilizatie a Greciei si care ameninta statele actuale .

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul de Proprietate Privata asupra Terenurilor.doc

Alte informatii

Dreptul de proprietate privata asupra terenurilor MINISTERUL EDUCATIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT „BOGDAN PETRICEICU HASDEU” FACULTATEA DREPT, ISTORIE SI ADMINISTRATIE PUBLICA CATEDRA DREPT SI ADMINISTRATIE PUBLICA