Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3668
Mărime: 35.26KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tiu Vitalie
Dreptul de proprietate privata asupra terenurilor MINISTERUL EDUCATIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT „BOGDAN PETRICEICU HASDEU” FACULTATEA DREPT, ISTORIE SI ADMINISTRATIE PUBLICA CATEDRA DREPT SI ADMINISTRATIE PUBLICA

Cuprins

Capitolul I

Sectiunea I. Notiunea de proprietate privata.

Sectiunea II. Definitia dreptului de proprietate privata asupra pamîntului.

Sectiunea III. Caracterele juridice ale dreptului de proprietate.

Capitolul II

Sectiunea I. Subiectii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

§ 1. Persoanele fizice.

Extras din document

Întroducere

Republica Moldova este o tara agrara si pamîntul constituie o bogatie nationala a statului, o avutie a poporului nostru.Tocmai de eceea pentru noi prezinta o deosebita importanta reglementarea juridica a regimului proprietatii, de posesiune si beneficiere judiciara.

Reforma funciara îsi are începutul la 25 decembrie 1991, cînd a fost adoptat noul Cod Funciar. Aceasta reforma are la baza recunoasterea, legiferarea si inplementarea proprietatii private asupra pamîntului, precum si introducerea unor noi forme organizatorico-juridice de producere în agricultura.

E de mentionat ca aceasta realitate a atras dupa sine necesitatea înoirii legislatiei în ansamblu si crearea conditiilor adecvate pentru aplicarea corecta a normelor de drept funciar.

În scopul constientizarii noilor relatii funciare, a Legii în ansamblu, se simte necesitatea unei studieri aprofundate. Un rol deosebit îl are practica aplicarii normelor Codului Funciar de catre instantele judecatoresti, prin hotarîrile carora se reflecta nivelul respectarii drepturilor detinatorilor de terenuri.

Este bine cunoscut faptul ca dupa stabilirea puterii sovietice pe teritoriul Moldovei tot pamîntul a fost nationalizat si declarat proprietate a statului. Tuturor cetatenilor li s-au suprimat drepturile de proprietate privata asupra pamîntului. Aceasta a dus la disparitia la agricultori a simtului de stapîn asupra pamîntului si la dezvoltarea procesului de stagnare în productia agroindustriala. S-a facut o mare irosire de pamînt arabil, fertilitatea lui s-a redus, mari suprafete sunt supuse iroziei, poluarii, degradarii. În procesul de folosinta a pamîntului s-a stabilit o situatie aproape catastrofala. În aceste conditii a devenit extrem de necesar elaborarea unui nou Cod Funciar si legiferarea proprietatii private cu sublinierea a adevaratilor proprietari-persoanele fizice.

Lucrarea am format-o din doua mari capitole. În primul capitol am considerat de cuviinta sa descriu notiunea de proprietate privata, definitia si caracterele juridice ale acesteea.

Prezinta un deosebit interes definitia dreptului de proprietate, deoarece de-a lungul istoriei problema definitiei dreptului de proprietate privata a fost si este una dintre cele mai vulnerabile, aceasta pentru ca proprietatea întotdeauna a fost piatra unghiulara a relatiilor sociale. Cunoasterea caracterelor juridice ale dreptului de proprietate va înlesni cititorului cunoasterea drepturilor si obligatiilor sale.

Am socotit de cuviinta sa remarc importanta persoaneii fizice ca principal detinator al proprietatii funciare în tara noastra. Subliniind importanta persoanei fizice am evidentiat ca ea nu este unicul detinator al proprietatii private. Mai sunt si altii ca de exemplu: persoana juridica, statul si unitatile adminestrativ-teritoriale.

Importanta temei alese este evidenta, deoarice detinatorii de drepturi funciare au fast, sunt si vor fi, de aceea am si hotarît sa scriu despre proprietatea privata.

Obiectivul major propus în lucrarea data e acela de a evidentia importanta proprietatii private în societate. Un alt obiectiv consta în descrierea persoanei fizice ca cel mai important subiect ce poate detine o proprietate privata. Folosirea surselor a unor autori de vaza ca:M. Cotorobai, P.Zamfir, V. Ursu, F. Scrieciu îmi permit sa constat ca lucrarea prezenta este una cu un continut bogat si destul de explicit, de aceea merita sa fie citita.

Capitolul I

Sectiunea I. Notiunea de proprietate privata.

Reformele economice în scopul trecerii la economia de piata sunt sortite pieirii fara schimbarea radicala a raporturilor de proprietate asupra resurselor naturale, si în primul rînd asupra pamîntului. Însa extinderea sferei dreptului de proprietate privata asupra resurselor naturale necesita o analiza profunda a eventualelor consecinte nagative de ordin economic, ecologic si social.

Necesitatea obiectiva de solutionare a poblemii privind asigurarea balantei de interese ale societatii si ale proprietarului perticular este generata de proclamarea dreptului de proprietate privata asupra unor resurse naturale(inclusiv asupra pamîntului), precum si de specificul reglementarii raporturilor din domeniul protectiei mediului înconjurator si utilizarii resurselor naturale.

La momentul actual statutul constitutional al cetateanului în domeniul raporturilor funciare a fost completat cu dreptul de a avea în proprietate privata terenuri agricole.

Fenomenul reformelor funciare si agrare a existat întotdeauna: în antichitate si-n zilele noastre.În constiinta popoarelor predominau ideile bazate pe conceptia dreptului individual,însasi drepturile individuale,din momentul aparitiei lor devin inegale.O astfel de inegalitate in domeniul raporturilor funciare poate atinge proportii mari.Despre acest lucru scria Solon, care concepea centralizarea proprietatii funciare in miinle castei dominante,formarea proprietatii latifundiare ale oligarhiei drept cea mai serioasa maladie care a afectat vechea civilizatie a Greciei si care ameninta statele actuale .

Preview document

Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 1
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 2
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 3
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 4
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 5
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 6
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 7
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 8
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 9
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 10
Dreptul de Proprietate Privată asupra Terenurilor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Dreptul de Proprietate Privata asupra Terenurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Judecata Cetelor de Batrani - Etnologie Juridica

Judecata cetelor de batrani Comunitatea satului si legislatia ei Este firesc ca intr-o comunitate, oricare ar fi ea, sa existe legaturi strânse...

Aspecte Juridice privind Dreptul la Proprietate Privata - Aspecte Teoretice si Practice

INTRODUCERE Dreptul de proprietate este cel mai important şi mai amplu drept real; el este „prototipul" drepturilor reale, prin drept real...

Noțiunea și Elementele Statului

I. NOTIUNEA DE STAT Conceptul de stat este susceptibil de multiple definitii, în functie de epoca istorica luata drept reper si de pozitiile...

Logica Juridică

Generalitati A.Se pot elabora multiple tipologii ale limbajelor şi în structura fiecăreia se poate găsi o “căsuţă” pentru ceea ce se numeşte, în...

Curtea Europeană de Justiție

I. Noţiuni introductive Instituind cele trei Comunităţi Europene (CE, CECO şi CEEA/EURATOM) şi Uniunea Europeană, statele membre au convenit ca...

Principiile Noilor Carti Funciare

I. PREZENTARE GENERALA PRECIZARI PREALABILE. Cartiile funciare sunt menite sa arate intotdeauna si cu exactitate totalitatea raporturilor...

Consiliul European – Evolutie, Competente

ABREVIERI: U.E. – Uniunea Europeana P.E. – Parlamentul European C.E.E. – Comunitatea Economica Europeana E.U.R.A.T.O.M. – Comunitatea Europeana...

Acțiunile de Carte Funciară

§ 1. Scurt istoric Începuturile cărţilor funciare (numite în trecut funduare ) se găsesc în toate ţările din Apus încă din secolul XI-XIV d. H....

Ai nevoie de altceva?