Dreptul in Sistemul Normelor Sociale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Dreptul in Sistemul Normelor Sociale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

-Sistemul normelor sociale
-Normele tehnice (tehnologice)
-Obiceiul
-Morala
-Normele organizatiilor sociale
-Bibliografie

Extras din document

Sistemul normelor sociale

Actiunea dreptului asupra relatiilor sociale are loc in cadrul unui sistem de reglementare a relatiilor sociale, compus dintr-un ansamblu de reguli si norme sociale.

Termenul “norma” desemneaza o categorie de baza a stiintelor sociale, cum sunt stiintele juridice si economice, sociologice si lingvistice etc. El are o larga intrebuintare si in stiintele naturii, in matematici si fizica si, in general, in tehnica si productie. Mijloacele de exprimare a normei variaza in functie de mijloacele cu care opereaza fiecare stiinta: cuvinte, cifre, desene, grafice etc.

Cu toate acestea, termenul “norma”, indiferent de aplicarea lui, are o semnificatie de baza, o regula generala, o unitate de masura, un criteriu de apreciere stabilit de oameni si care serveste ca indreptar pentru comportarea sau activitatea lor.

Normele sociale sunt cerinte sociale exprimate in reguli referitoare la ceea ce este posibil si datorat. In acelasi timp, indicatia lor obligatorie cu privire la conduita datorata consta dintr-o actiune sau inactiune, dintr-o obligatie de a face, o interdictie ori o permisiune si este insotita de o mentiune (prescrisa sau subinteleasa) asupra consecintelor neindeplinirii indicatiilor.

Reiese deci ca normele sociale pot fi incalcate (nerespectate) de catre oameni. Este o caracteristica generala a tuturor normelor sociale. Existenta normelor sociale care nu ar putea fi incalcate ar fi fara sens.

Termenul de "norma" este explicat in Dictionarul de Neologisme ca "regula obligatorie, lege dupa care trebuie sa se conducă cineva sau ceva", conducand la cel de "normal" - "conform unei norme, unor reguli". Normalitatea - unei persoane, situatii - apare astfel ca o masură a respectarii normelor, a constrangerilor si prescriptiilor societatii careia ii apartine persoana respectiva. Anormalitatea, comportamentul in afara normelor, provoaca efecte negative asupra lui. Respectarea normelor apare astfel ca o constrangere a societatii asupra membrilor ei.

Normele, asadar, nu vin din interiorul individului, ele sunt exterioare lui si provin din obiceiurile, legile, traditiile unei societati sau grup social care isi constrange astfel membrii sa adopte conduite si comportamente care sa corespunda asteptarilor acelei societati sau grup social.

Constrangerea pentru respectarea normelor sociale incepe inca de la cresterea si educarea copiilor, acestea constand tocmai din efortul de a impune copilului moduri de a vedea, simti, actiona într-un fel la care el poate n-ar ajunge dacă n-ar fi condus la acestea. Copilul este invatat sa respecte obiceiurile, traditiile, conventiile iar dezvoltarea personalitatii urmeaza un curs printre aceste jaloane: credintele, tendintele, practicile grupului luate in intregul lor. Obisnuinta colectiva se transmite prin educatie din generatie în generatie, dand astfel membrilor societatii siguranta si stabilitate.

Normele sociale reglementeaza intreaga retea de relatii sociale, economice, politice, morale, de familie etc. Fara ele ar fi imposibila activitatea practica a oamenilor in orice societate. Rolul lor creste deosebit de mult in societatea moderna, in care complexittaea procselor sociale necesita o reglementare amanuntita si atotcuprinzatoare.

Mai precis, normele sociale sunt reguli de conduita create de catre oameni pentru a putea convietui impreuna. Sunt reguli nescrise, “impuse” de catre societate, iar incalcarea lor este sanctionata prin: dispret, avertisment, izolare in cadrul societatii, sau, in cel mai rau caz, excluderea din societate. Normele sociale difera de la o generatie la alta si de la o societate la alta, de la un stat la altul, fiecare societate considerand ca are normele sociale perfecte.

Varietatea reglementarilor sociale prin norme create de oameni isi are explicatia in varietatea obiectului acestei reglementari – conduita oamenilor in relatiile lor.

Aceste norme, cu toate deosebirile intre ele si epoci istorice,pot fi grupate in urmatoarele categorii:

• norme tehnice

• obiceiuri

• reguli de morala

• reguli elaborate de organizatiile sociale, norme politice

• reguli juridice.

Normele tehnice

Normele tehnice ocupa un loc deosebit datorita specificului lor in comparatie cu celelalte norme sociale, si anume: ele reglementeaza comportarea oamenilor in procesul de productie, fata de natura, fata de mijloacele de productie si uneltele de munca.

Normele tehnice sunt expresia raportului dintre legile naturii si conduita umana. Fiecare productie este o productie sociala. In productie, membrii societatii adapteaza natura nevoilor lor umane. Pentru a produce este necesara cunoasterea felului de a actiona asupra naturii, iar acest lucru se stabileste prin reguli tehnice. Regula tehnica poate fi o simpla reteta culinara, dar si un pantent industrial modern. Daca o regula tehnica este corect formulata sau nu, se stabileste in decursul practicii productive, care va confirma regulile tehnice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul in Sistemul Normelor Sociale.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL