Drepturile Copilului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Drepturile Copilului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cornea Daciana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

I. Caracterul universal si specific ale drepturilor copilului

In stabilirea principiilor si drepturilor fundmentale ale copilului, Conventia porneste de la Declaratia Universala a drepturilor omului, de la alte documente si convenctii de referinta in materie, Conventia recunoaste statutul special al copilariei si afirma necesitatea protejerii ei prin reglementarea unui ansmblu de norme si institutii socio-juridice (drepturi, politici sociale) de asistenta si ocrotire. Conventia ia in consideare diferentele de cultura sociala, economica si politica dintre state subliniind dreptul acestora de a identifica mijloacele poprii de implementare a drepturilor comune tuturor copiilor

Conventia acopera toate aspectele care apartin in mod traditional domeniului drepturilor omului, drepuri civile, politice, economice, sociale si culturale.Conventia a constituit un important pas inainte in elaborarea unor standarde in materia protectiei si ocrotirii copilului. De exemplu dreptul la participare a fost prima data introdus intr-ul document international referitor la copil. Alaturi de el, Conventia a adus o serie de inovatii si completari:

a. Interesul superior al copilului reglementat in - art.3;

b. Pastrarea identitatii - art.8;

c. Libertatea de expresie si opinie a copilului - art.12;

d. Prevenirea abuzului de catre cei care au obligatia de ai ocroti pe copii - art.19;

e. Articolul referitor la adoptie (art.24) este de asemenea de interes special;

f. Sanatatea si accesul la asistenta - art.24;

g. Interzicerea torturii, a detentiei pe viata si a pedepsei capitale - art.37;

h. Art. 40 atrage de asemenea atentia asupra tratamentului penal special al copilului;

i. Penrtu prima data, un document international prevede bligativitatea statelor de a face cunoscute informatiile referitoare la drepturile copilului, la dreptul copilului de a-si cunoaste drepturile.

Principiul nondiscriminarii

- (art.2)

Pricipiul dreptului la viata, supraviatuire si dezvoltare - (art.6)

Convenctia Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.

Principiile protectiei si ocrotirii drepturilor copilului.

Principiul interior al copilului - (art.3)

Principiul consultarii si respectarii opiniilor copilului - (art.12)

II. Principiul non-discriminarii (art.2)

Standardele universale si europene in domeniul tratamentului egal si al non-disciminarii

Lupta impotriva discriminarii, a incalcari drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor etnice, populatiilor bastinase, grupurilor vulnerabile, munictorilor emigranti sau strainilor a fost si este una din prioritatile Organizatiei Natiunilor Unite. Desi Carta Natiunilor Unite nu cuprinde un catalog al drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, ea mentioneaza expres principiul non-discriminarii, identificand patru criterii ale tratamentului diferentiat, discriminator: rasa, sexul, limba si religia. Aceste criterii au fost considerabil exinse in Declaratia Univesala a drepturilor omului din 1948 care adauga la cele patru: culoarea, opiniile politice sau de alta natura, originea nationala sau sociala, propietatea, nasterea sau alt statut.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Copilului.doc