Drepturile de Asistenta Sociala ale Copiilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Drepturile de Asistenta Sociala ale Copiilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Dr. MIHAI GHEORGHE

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

CAPITOLUL I - NOTIUNEA DE ASISTENTA SOCIALA
CAPITOLUL II - DREPTURILE DE ASISTENTA SOCIALA ALE COPILULUI II.1.INSTITUTII SI SERVICII CU ATRIBUTII IN PROTECTIA COPILULUI
CAPITOLUL III - ALOCATIA DE STAT PENTRU COPII- FORMA DE ASISTENTA SOCIALA
III.1. TITULARUL DREPTULUI LA ALOCATIA DE STAT PENTRU COPII
III.2. BENEFICIARUL ALOCATIEI DE STAT PENTRU COPII
III.3. CUANTUMUL ALOCATIEI DE STAT PENTRU COPII
III.4. PROCEDURA DE STABILIRE SI PLATA A ALOCATIEI DE STAT PENTRU COPII
CAPITOLUL IV - ALOCATIA FAMILIALA COMPLEMENTARA SI ALOCATIA DE SUSTINERE PENTRU FAMILIA MONOPARENTALA
IV.1. BENEFICIARII DREPTULUI LA ALOCATIA FAMILIALA COMPLEMENTARA SI ALOCATIA DE SUSTINERE PENTRU FAMILIA MONOPARENTALA
IV.2. PROCEDURA DE ACORDARE A ALOCATIEI FAMILIALE COMPLEMENTARA SI ALOCATIEI DE SUSTINERE PENTRU FAMILIA MONOPARENTALA
IV.3. LIVRETUL DE FAMILIE
CAPITOLUL V -SUSTINEREA FAMILIEI IN VEDEREA CRESTERII COPILULUI
V.1. PROCEDURA DE ACORDARE A INDEMNIZATIEI PENTRU CRESTREA COPILULUI.
V.2. INCETAREA ACORDARII INDEMNIZATIEI PENTRU CRESTEREA COPILULUI.

Extras din document

CAPITOLUL I

NOTIUNEA DE ASISTENTA SOCIALA

In Dictionarul explicative al limbii romane, asistenta sociala este definite ca un sistem de ajutorare materiala a persoanelor care nu sunt apte de munca si nu dispun de mijloacele necesare traiului.

In Dictionarul de sociologie , asistenta sociala este definite ca un ansamblu de institutii, programe, masuri, activitati personalizate de protejare a unor persoane, grupuri, comunitati cu probleme sociale, aflate temporar in dificultate, in criza, si deci vulnerabile. Asistenta sociala ofera celor in nevoie posibilitai de cunoastere si de acces la servicii specializate de protectie sociala, ii orienteaza catre intelegerea si utilizarea cadrului legislativ de protectie sociala, mobilizeaza comunitatea, persoanele si grupurile aflate in dificultate de a influenta activ politicile sociale. Sprijinul financiar sau produsele destinate asistentei sociale provin de la bugetul de stat, fie din contributiile voluntare individuale sau comunitare, si sunt acordate celor in nevoie in functie de necesitatile lor urgente.

Intr-un alt dictionar , asistenta sociala reprezinta o prestatie realizata cu banii statului care se adreseaza celor aflati in stare de saracie. Prin natura sa, asistenta sociala este un ajutor acordat de stat.

In literatura juridical de specialitate, s-a mentionat ca asistenta sociala cuprinde masurile reglementate in scopul acoperirii unor riscuri sociale si prin urmare s-ar putea vorbi de un drept al securitatii sociale.

Asistenta sociala desemneaza un ansamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, a grupurilor, comunitatilor cu probleme speciale,aflate temporar in dificultate, care din cauza unr motive de natura economica, socio-culturala, biologica sau psihologica, nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii un mod decent de viata.

Conceptual de asistenta sociala este apt de a primi doua intelesuri. Intr-un prim inteles, el desemneaza principiile generale pe care se intemeiaza ajutorul acordat comunitatilor sociale aflate in nevoie, iar intr-o alta acceptiune asistenta sociala reprezinta ansamblul mijloacelor tehnico-financiare utilizate de puterea publica pentru aplicarea politicilor sociale.

Asistenta sociala este o componenta esentiala a securitatii (protectiei) sociale si este reprezentata de un sistem de norme juridice prin care se pun in aplicare programele de protectie sociala pentru sustinerea unor prestatii destinate familiilor cu copii, unor categorii de minori, batranilor pensionari si nepensionari, adultilor cu deficiente si altor beneficiari, prestatii finantate si administrate Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

CAPITOLUL II

DREPTURILE DE ASISTENTA SOCIALA ALE COPILULUI

Copiii au dreptul la protectie si asistenta in realizarea si exercitarea deplina a drepturilor lor, in conditiile legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia. In subsidiar, responsabilitatea revine colectivitatii locale din care fac parte copilul si familia sa. Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a sprijini parintii sau, dupa caz, alt reprezentant legal al copilului in realizarea obligatiilor ce le revin cu privire la copil, dezvoltand si asigurand in acest scop servicii diversificate, accesibile si de calitate, corespunzatoare nevoilor copilului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile de Asistenta Sociala ale Copiilor.doc

Alte informatii

Am prezentat referatul la masterat in cadrul cursului de Elemente de legislatie sociala.