Drepturile Femeii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Drepturile Femeii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Catalin Zamfir, Elena Zamfir

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Scopul lucrarii :

Lucrarea de fata isi propune o analiza a relatiei dintre gen si etnie din perspectiva unei documentarii livresti cat si din perspectiva traditiei. Mai exact lucrarea isi propune sa analizeze cum se articuleaza in interiorul unei etnii ,in speta cea roma , conceptiile despre feminitate si masculinitate si cum se constituie sistemele de putere si de discriminare in interiorul comunitatilor de romi .

In comunitatile de romi , rolurile femeilor si rolurile barbatilor , atat in viata publica cat si in viata privata sunt prestabilite prin traditie .Orice abatere de la regulile cunoscute si impuse poate sa insemne dezavuarea de catre comunitate , marginalizarea sau in cele mai grave cazuri excluderea din comunitate.

Ipoteza de la care pleaca lucrarea de fata este aceea ca femeia roma este mult mai discriminata de catre barbat decat femeia neroma ,si aceasta in special datorita traditiei care cultiva o astfel de educatie discriminatorie inca de la nastere .

Definirea termenilor :

Feminitate se identifica adesea cu ceea ce trece drept feminin sentimente , ochetarie ,sensibilitate ,grija . Femeile sunt construite ca subiecti privati ,care se ocupa de gospodarie si de cresterea copiilor .

Masculinitate adesea este definita prin agresivitate barbatii sunt circumscrisi spatiului public care inseamna rationalitate ,obiectivitate ,meritocratie ,competitie drepturi .

Inegalitatea de gen  accesul inegal al femeilor si barbatilor la acelasi norme si standarde .Accesul este inegal deoarece desi, normele si standardele sunt egale ele sunt aplicate in mod inechitabil intrucat cei care detin controlul asupra aplicarii lor apartin unei categorii prestabilite: barbatii albi , aflati la putere , heterosexulai , din SUA sau vest- europeni .

Limitele cercetarii :motivatia care sta la baza alegerii acestei teme o reprezinta pe de o parte inexactitatea datelor despre femeile rome existenta pana in acest moment ,iar pe de alta parte faptul ca studiile existente in materie reflecta doar intr-o masura nesemnifictiva realitatea .

Studiu de caz

Inca de la nastere femeia roma este sortita unui statut absolut inferior unui frate sau unui baiat .Ea , femeia din comunitatea traditionala , in momentul in care se naste e bine ca e sanatoasa , dar cand se naste un baiat intr-o familie este un adevarat triumf , e o continuare a familiei , el fiind cel care va duce numele mai departe .

Fata trebuie sa fie cuminte , sa nu iasa din casa , sa nu mearga la scoala , sa invete sa spele , sa calce , sa aiba grija de copil si atat . La 15-16 ani mai mult ca sigur se va casatori , se va supune total barbatului si va face la fel ca si mama ei , care la randul ei a tacut cand a fost batuta .Cand iese din comunitate trebuie sa ceara permisiunea barbatului ,cand vrea sa faca ceva care este auxiliar familiei , absolut neconditionat trebuie sa-si intrebe barbatul .Ea are de mica exemplul mamei care va deveni si pentru ea un mod de viata .Femeia roma din comunitatea traditionala isi accepta conditia ca pe un dat , nici macar nu-si pune problema de a se adresa cuiva pentru faptul ca a fost batuta .Pentru ea tacerea este un mod de a trai .

In neamul caldararilor ,femeia merge exact cu trei pasi in urma barbatului , iar in autobuz barbatul sta in fata iar femeia in spatele lui .

Exista insa si situatii in care cei doi sunt pe picior de egalitate ,doar pana la luarea deciziilor si daca ea considera ca asa e mai bine pentru familie mai intai trebuie sa primeasca aprobarea sotului.

Statutul baiatului este superior femeii in comunitatile traditionale si asta pentru ca el va fi cel care ,va reprezenta familia la nivel public ,in comunitate si in afara acesteia ,el va trebui sa asigure sursele financiare necesare traiului familiei sale si nu in ultimul rand va fi cel care va duce mai departe numele familiei.In unele comunitati mai exista o motivatie foarte puternica , pentru care baietilor li se rezerva acest statut superior fata de femei si care este legat de casatorie . Astfel ,unul din criteriile ce va cantari foarte greu la castorie ,este legat de promisiunile financiare facute de parintii fetei .Baiatul isi va alege ca sotie de cele mai multe ori , pe fata care ii va aduce o zestre mai mare .Acest creiteriu este atat de important , incat daca parintii fetei nu-si respecta promisiunile facute , planurile legate de casatorie se pot destrama in ultimul moment . Acest fapt intareste si mai mult pozitia de superioritate a barbatului fata de femei in comunitatile traditionale .

In unele situatii cand baiatul doreste cu orice pret sa se castoreasca cu o anume fata ,dar intampina opozitia parintilor fetei , va recurge la o practica santajista  des intalnita in Transilvania , furatul fetei, ceea ce ii va obliga pe parintii , in primul rand sa fie de accord cu casatoria . Numai ca simplul consimtamant dat de parintii, in vederea casatoriei nu va mai fi suficient pentru baiat care va emite pretentii materiale mult mai mari pentru a consimti el, de data aceasta, la casatoria cu fata, a carei reputatie va avea foarte mult de suferit in cazul in care, parintii fetei si baiatul nu se inteleg . Ea va trebui sa se intoarca la parintii si sa suporte impreuna cu acestia , mult timp de acum incolo oprobiul public .

Simplu fapt ca este barbat il recomanda cu siguranta ca pe un aducator de venituri prin actul casatoriei .Dupa casatorie el devine si administratorul averii sotiei,ceea ce va insemna dependenta totala a sotiei fata de sot .

Daca pana la casatorie ,fiica trebuia sa suporte regulile stabilite de tata ,dupa casatorie ,sotia devine in unele comunitati executantul regulilor stabilite de sot. De fapt ea nu face decat sa respecte traditia , asa cum a facut-o mama ei si bunica ei .Ea are insa libertate deplina in ce priveste organizarea si administrarea spatiului domestic si cresterea copiilor .Desi suverana in spatial domestic ,ea va trebui sa respecte si aici niste reguli foarte clar impuse prin traditie .La masa va fi servit intotdeauna cu prioritate barbatul , iar apoi copii parte barbateasca , urmand dupa aceea fetele si la urma sotia.Hainele femeii , in speta lenjeria intima nu va fi spalata impreuna cu a barbatului ,si cu atat mai putin nu este permis sa fie asezata alaturi de cea a barbatului.

Sotul este cel care are dreptul recunoscut prin traditie de a stabili contacte la nivel public , in toate domeniile vietii .Barbatul se identifica cu tot ceea ce inseamna meritocratie ,drepturi ,competitie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Femeii.doc