Drepturile Omului in Spatiul Islamic

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Drepturile Omului in Spatiul Islamic.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lazar Constantin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Introducere
1. Dreptul Islamic. Caractere generale.
2. Sistemul Natiunilor Unite de Protectie a drepturilor omului în spatiul Islamic
3. Instrumente regionale de protectie a Drepturilor Omului în lumea arabă
3.1 Declaratia Universală Islamică a Drepturilor Omului
3.2 Declaratia asupra Drepturilor Omului în Islam
3.3 Carta Arabă a Drepturilor Omului
4. Drepturile si obligatiile femeii in Islam
5. 5.Violarea Drepturilor Omului in spatiul Islamic
Incheiere
Bibliografie

Extras din document

Omul beneficiaza de drepturi inerente fiintelor umane oriunde s-ar afla, indiferent de statutul sau regiunea unde s-a nascut, locuieste, munceste sau traieste, indiferent de nationalitate, rasa, sex, credinte religioase si filozofice, stare materiala, fiindca acestea au un caracter universal, ceea ce constituie un fundament al drepturilor lor egale si inalienabile, ca un corolar al libertatii, dreptatii, securitatii si pacii în lume.

Institutia drepturilor omului, care a cunoscut, pe parcursul timpului, un laborios dar si îndelungat proces de cristalizare, se înfatiseaza în prezent ca o institutie deosebit de complexa, ce tine atât de ordinea juridica, interna, cât si de cea internationala. Reflectând un anumit standard câstigat de protectia internationala a drepturilor si liberatilor ce apartin oricaror fiinte umane, ea defineste si însumeaza un ansamblu de drepturi, libertati si obligatii ale oamenilor unii fata de atii, ale statelor de a apara si de a promova aceste drepturi, ale întregii comunitati internationale de a veghea la respectarea drepturilor si libertatilor respective în fiecare tara, intervenind în acele situatii în care drepturile omului ar fi încalcate într-un anumit stat. Cuprinzând principii, mecanisme,proceduri ce tin de ordinea juridical interna, dar si de cea internationala, institutia drepturilor omului prezinta un caracter bivalent, fiind în acelasi timp o institutie de drept intern, integrata normelor constitutionale, dar si o institutie de drept international, configurând trasaturile unui principiu juridic aplicabil în relatiile dintre state.

Dintotdeauna drepturile omului si libertatile fundamentale au reprezentat o tema psihologica, greu de ocolit si imposibil de evitat în dezbaterea publica. Explicatia consta în faptul ca nu exista om în aceasta lume, caruia sa îi fie indiferent, constient sau inconstient, modul prin care îi sunt ocrotite drepturile si libertatile. Faptul ca fiinta umana s-a nascut pentru a-si dezvolta eul si tinde spre deplina lui dezvoltare, ceea ce este util societatii si în acelasi timp libertatea lui personala.Pierderea acestei libertati duce la degradarea si uciderea relatiior de orice fel la care este supusa fiinta umana. Tema politia o constituie importanta cu care este pusa în discutie, de catre cei care acced la putere, nevoia drepturilor omului. Într-o guvernare sanatoasa unde este asigurata libertatea publica iar dragostea de patrie, cea de libertate si virtutea politica, conduc, cetateanul trebuie sa participe la toate acestea cu raspundere, interes si perseverenta. Deasemenea, drepturile omului si libertatile personale deschid si o tema sociala, pentru ca de fapt acest motiv a fost unul principal pentru care aceste drepturi exista astazi. Trebuie subliniat ca indiferent de gradul de capacitate pe care îl are un stat, aceste drepturi nu pot fi neglijate iar omul trebuie sa inteleaga ca dimensiunea acceptarii acestor drepturi pentru fiecare dintre noi, nu conteaza , rasa, culoare, statutul social, este esentiala pentru reusita unei convietuiri perfecte

Respectarea efectiva a drepturilor omului, presupune tocmai eradicarea saraciei si accesul tuturor oamenilor la un nivel de trai decent, pe care societatea umana cu posibilitatile ei contemporane trebuie sa-l asigure tuturor membrilor sai pe baza cuceririi stiintei si tehnicii si a folosirii nationale a resurselor materiale si financiare, astfel încât fiecare individ sa fie interesat în progresul societatii si al sau personal

Respectarea plenara a drepturilor omului, presupune egalitate între barbati si femei, o deplina egalitate între sexe astfel încât societatea sa beneficieze de aportul constructiv al tuturor membrilor ei capabili de a-si exprima o voita politica si de a participa în mod constient la luarea deciziilor adecvate în interesul comunitatii.

1. Dreptul Islamic. Caractere generale.

Alaturi de “common law” si de dreptul cutumiar,dreptul islamic constituie al treilea mare sistem juridic mondial.Totusi importanta teoretica a studierii acestuia nu rezida doar în raspândirea pe care acesta o cunoaste si care îl face comparabil cu celelalte doua mari sisteme,ci si în faptul ca are un alt specific care îl deosebeste de acestea.Un mare islamist european a scris ca dreptul islamic este”un fenomen atât de diferit de toate celelalte forme de drept[ ],încât studiul acestuia este indispensabil unei evaluari pertinente a întregii arii a posibilelor fenomene juridice”;”Islamul”semnifica,de fapt,<<supunerea totala în fata lui Dumnezeu>>,iar dreptul islamic nu se sustrage acestei supuneri.

Dreptul musulman (Islamic), întîlnit la aproape 20 % din populatia lumii, are ca principal izvor Coranul care, completat de Sunna- o culegere a faptelor si învatîmintelor Profetului Mahomed – constituie legea islamica numită Șaria, ca metodă juridică proprie acestui sistem.

Islamul este religia întemeiată de Mahomed în sec.al VII –lea, iar cel care apartine acestei religii poartă numele de musulman.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Omului in Spatiul Islamic.doc