Drepturile Persoanelor Private de Libertate

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Drepturile Persoanelor Private de Libertate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Doltu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

CAPITOLUL I
Sectiunea 1.1 Exexutarea pedepselor privative de libertate
Sectiunea 2.1 Regimurile de detinere
Sectiunea 2.3 Sistemul penitenciar si categorii de condamnati
Sectiunea 2.4 Repartizarea si primirea detinutilor in penitenciar
CAPITOLUL II
Sectiunea 2.1 Drepturile condamnatilor
Sectiunea 2.2 Dreptul la libertatea constiintei, a opiniilor si a credintelor religioase.
Sectiunea 2.3 Dreptul la informatie
Sectiunea 2.4 Dreptul la consultarea documentelor de interes personal
Sectiunea 2.5 Dreptul la petitionare si dreptul la corespondenta
Sectiunea 2.6 Dreptul la convorbiri telefonice
Sectiunea 2.7 Dreptul la plimbare zilnica si dreptul de a primi vizite
Sectiunea 2.8 Dreptul de a primi bunuri
Sectiunea 2.9 Dreptul la asistenta medicala
Sectiunea 2.10 Dreptul la asistenta diplomatica
Sectiunea 2.11 Dreptul la incheierea unei casatorii
Sectiunea 2.12 Alimentatia persoanelor condamnate
Sectiunea 2.13 Dreptul la odihna si repaos saptamanal
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

CAPITOLUL I

Sectiunea 1.1 Exexutarea pedepselor privative de libertate

Pedepsele privative de libertate sunt definite de Codul Penal a fi detentiunea pe viata si inchisoarea de la 15 zile la 30 de ani, conform art. 53 c. p. Conform art.52 cp.: Pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea savarsirii de noi infractiuni. Pedepsele care se aplica persoanei fizice sunt : pedepse principale, pedepse complementare si pedepse accesorii.

Pedepsele principale sunt: a ) detentiunea pe viata; b ) inchisoarea de la 15zile la 30 de ani; c ) amenda

Pedepsele complementare sunt: a )interzicerea exercitiului unor drepturi de la un an la 10 ani; b ) degradarea militara.

Pedeapsa accesorie consta in interzicerea exercitiului unor drepturi . Pedeapsa accesorie este suma pedepselor complementare, astfel:

a) dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice; b) dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat;

c) dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o

activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii

(prevederea a fost introdusa prin O.U.G. nr. 93/2002 );

d ) drepturile parintesti;

e )dreptul de a fi tutore sau curator.

Pedeapsa inchisorii este folosita din timpuri foarte vechi, deoarece ea are trasaturi optime pentru scopul pentru care se aplica. Constrangerea prin pedeapsa inchisorii se poate adapta la toate tipurile de infractiuni de orice gravitate, poate fi utila pentru evitarea unor fapte similare ulterioare, poate crea timpul necesar pentru inceperea unui program de corijare, ce poate sa se deruleze in interiorul pedepsei sau chiar dupa executarea unei parti din aceasta sau a terminarii executarii ei. Pedeapsa inchisorii poate determina diferite tipuri de constrangeri: progresive, regresive, de un nivel constant.

Pedeapsa inchisorii poate primi si trasaturi de o specificitate aparte, datorate modernizarii conceptului de inchidere (restrictie), folosindu-se de modalitati ca: regimul de detentie, detentia intr-o inchisoare militara, inchisoare la locul de munca, suspendarea conditionata a executarii pedepsei, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Pedeapsa inchisorii poate sa inlocuiasca si pedeapsa amenzii, desi ea nu se poate transforma decat conform procedurilor strict stabilite prin lege, ori pe cale de gratiere si amnistie.

Pedeapsa inchisorii se aplica fiecarui condamnat in parte, dar regimurile stabilite de lege sunt specifice unor categorii, clasificate dupa durata pedepsei, natura infractiunii, starea de recidiva, receptivitatea la activitatea recuperatorie sau pentru categorii speciale cum sunt: tinerii, femeile, strainii, bolnavii si altii care necesita o atentie deosebita, datorita periculozitatii, categoriei sociale din care provin (fosti politisti, judecatori, functionari superiori, militari ) .

Principii de executare a pedepselor

Legalitatea executarii pedepselor presupune ca executarea pedepselor sa se faca in conformitate cu dispozitiile Codului Penal, Codului de Procedura Penala si de Legi prin executarea pedepselor.

Temeiul executarii pedepselor presupune ca pedepsele se executa numai in temeiul hotararilor judecatoresti de condamnare ramase definitive.

Respectarea demnitatii umane si a drepturilor la integritate psihica si fizica in sensul ca pedepsele se executa in conditii in care sa se asigure respectarea demnitatii umane.

Interzicerea supunerii la tortura, tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente.

Interzicerea oricarei forme de discriminare adica in timpul executarii pedepdelor este interzisa orice forma de discriminare pe teme de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie sau, in special, infectie HIV/SIDA.

Respectarea drepturilor persoanelor condamnate pe timpul executarii pedepselor in penitenciare.

Individualizarea aplicarii regimului de detentie care se realizeaza de catre conducerea penitenciarelor in functie de celelalte principii enuntate mai sus si de scopul executarii pedepselor in penitenciar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Drepturile Persoanelor Private de Libertate.doc