Efectele si Instrumentele Politicilor Guvernamentale ale Investitiilor Straine Directe

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Efectele si Instrumentele Politicilor Guvernamentale ale Investitiilor Straine Directe.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Dragoş Alexandru Sitaru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Prezenta redusa a investitiilor straine în România este cauzata de un complex de factori depinzând unul de altul într-atât încât ar fi deosebit de dificila împartirea lor în cauze si efecte sau stabilirea precedentei aparitii unuia fata de aparitia altuia.

În privinta factorilor externi firmei (outsiderilor), apare deosebit de importanta situatia globala, mediul extern, toate elementele ce tin de globalizare , dar mai cu seama identificam acei factori externi care sunt potentialii factori interni, si anume investitorii, si mai ales cei care creeaza investitii directe, întrucât conform definitiei stricto sensu, investitorii sunt aceia, ai caror fonduri sunt salvgardate, urmarite a fi înmultite si protejate, deci chintesenta existentei oricarei corporatii.

ISD pot fi definite ca acele investitii care implica o relatie pe termen lung reflectând interesul si controlul de durata al unei entitati rezidente într-o economie (persoana fizica sau juridica). Fluxurile investitionale atasate ISD se compun deci din: - capitalul varsat pentru cumpararea de actiuni la o entitate economica din strainatate; - profiturile reinvestite obtinute din activitatea din strainatate; - împrumuturile în cadrul firmei ( în special cele acordate de firma mama filialei).

ISD produc efecte de antrenare importante în economia tarii gazda (infuzie de noi tehnologii, locuri de munca), dar si asupra balantei de plati, prin promovarea exporturilor. In plus, investitiile solicita existenta unor garantii , a unui mediu favorabil, data fiind relatia de lunga durata pe care o presupun.

România, la fel ca toate statele lumii, face toate eforturile pentru a atrage investitorii straini, în scopul mentinerii, într-o primî faza a functionalitatii economiei, si formarii, treptate, a unui mecanism de piata performant.

Promovarea investitiilor straine directe (ISD) în România vizeaza: modernizarea economica, introducerea de tehnologii moderne, initierea si alicarea unei metode de management mai performante, un acces mai usor pe piete, sustinând cooperarea cu firme care deja opereaza pe piata, îmbunatatind productivitatea si calitatea produselor românesti. Nevoia de capital strain a dus la promovarea de reglementari precum: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investitiilor directe si Legea nr. 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ în economie.

Investitia directa consta în participarea la constituirea sau la extinderea unei întreprinderi în oricare dintre formele juridice prevazute de lege, dobândirea de actiuni sau de parti sociale ale unei societati comerciale, cu exceptia investitiilor de portofoliu, sau înfiintarea si extinderea în România a unei sucursale de catre o societate comerciala straina prin: - aport financiar, în moneda nationala sau în valuta convertibila; - aport în natura de bunuri imobile sau/si bunuri mobile corporale si necorporale; - participarea la cresterea activelor unei întreprinderi, prin orice mod legal de finantare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele si Instrumentele Politicilor Guvernamentale ale Investitiilor Straine Directe.doc