Egalitatea dintre femei și bărbați

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 8104
Mărime: 32.61KB (arhivat)
Publicat de: Raluca- Adriana V.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Noțiuni introductive 2
  2. Cadrul normativ 3
  3. Discriminarea pe criteriul de sex 5
  4. Proba discriminării pe criteriu de sex 7
  5. Protecția specială a lucrătoarelor gravide, lăuze sau care alăptează 8
  6. Discriminarea pe criteriu de sex în jurisprudența curților europene de justiție 10
  7. Cadrul național în materia nediscriminării pe criteriu de sex 12
  8. Concluzii 15
  9. Bibliografie: 16

Extras din referat

Noțiuni introductive

Egalitatea de șanse între femei și bărbați este un principiu fundamental al dreptului european care se aplică tuturor domeniilor vieții sociale, inclusiv pieței muncii și educație.

La nivelul Uniunii Europene principiul egalității de tratament între femei și bărbați există din 1957, odată cu semnarea Tratatului de la Roma ( art. 141- trebuie asigurată o remunerare egală pentru o muncă de valoare egală). De asemenea, reducerea diferenței de remunerare face parte dintre obiectivele Strategiei Europene de la Lisabona, din 2000 pentru ocuparea și creșterea numărului de locuri de muncă.

Cel mai important document în această materie este Directiva 2006/54/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2006 privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de încadrare în muncă. Directiva vizează simplificarea, modernizarea și îmbunătățirea legislației europene în acest domeniu.

Această directivă interzice discriminările directe sau indirecte între femei și bărbați în ceea ce privește condițiile:

- de recrutare, de acces la încadrarea în muncă sau la activitățile nesalariale;

- de concediere;

- de formare și promovare profesională;

- de afiliere la organizațiile sindicale sau patronale.

În plus, Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ( articolul 157) interzice discriminarea bazată pe sex în ceea ce privește remuneerația pentru aceeași muncă sau pentru o muncă având aceeași valoare. Acest principiu se aplică, de asemenea, sistemelor de clasificare profesională utilizate la stabilirea remunerațiilor.

Cu toate acestea, o diferență de tratament între femei și bărbați poate fi justificată prin natura activităților profesionale avute în vedere, dacă măsurile luate sunt legitime și proporționate.

Statele membre încurajează angajatorii și formatorii profesionali să combată orice discriminare bazată pe sex, în special hărțuirea și hărțuirea sexuală.

În România, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a inițiat proiecte pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Strategia națională pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați pe piața muncii pentru perioada 2010-2012 prevede: reducerea diferentelor de gen în salarizare și încurajarea concilierii vieții de familie cu viața profesională, iar măsurile luate se aplică atât in sectorul public, cât și în cel privat.

De egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în relaţiile de muncă beneficiază toţi lucrătorii, inclusiv persoanele care exercită o activitate independentă.

Prevederile legilor din România se aplică tuturor persoanelor, funcţionari publici şi personal contractual din instituţiile publice, cadrelor militare din sectorul public şi personalului contractual din sectorul privat.

- Angajatorul are obligații legale în scopul prevenirii şi eliminării oricăror comportamente, definite drept discriminare bazată pe criteriul de sex.

- Maternitate. Sunt propuse modificări privind dispoziţiile privitoare la protejarea maternităţii. Astfel:

- Orice tratament mai puţin favorabil aplicat unei femei legat de sarcină sau de concediul de maternitate constituie discriminare.

- Este interzis să i se solicite unei candidate, în vederea angajării, să prezinte un test de graviditate şi/sau să semneze un angajament că nu va rămâne însărcinată sau că nu va naşte pe durata de valabilitate a contractului individual de muncă.

- Orice tratament mai puţin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, privind concediul pentru creşterea copiilor sau concediul paternal, constituie discriminare.

- Concedierea nu poate fi dispusă pe durata în care: salariata este gravidă sau se află în concediu de maternitate; salariata/salariatul se află în concediul pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi; salariatul se află în concediu paternal.

- La încetarea concediului de maternitate, a concediului pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi, sau a concediului paternal salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

- Prevederi exprese în contractul colectiv de muncă. Pentru prevenirea acţiunilor de discriminare bazate pe criteriul de sex în domeniul muncii, atât la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, grup de unităţi şi unităţi, părţile contractante vor stabili introducerea de clauze de interzicere a faptelor de discriminare şi, respectiv, clauze privind modul de soluţionare a sesizărilor/reclamaţiilor formulate de persoanele prejudiciate prin asemenea fapte.

- Orice sesizare sau reclamaţie a faptelor de discriminare pe criteriul de sex poate fi introdusă şi după încetarea relaţiilor în cadrul cărora se susţine că a apărut discriminarea, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii faptei. Cererile persoanelor care se consideră discriminate pe baza criteriului de sex, adresate instanţelor judecătoreşti competente, sunt scutite de taxa de timbru.

CAPITOLUL I

Cadrul normativ

Art. 119 al Tratatului CEE privind constituirea Comunității Europene (art. 141 în versiunea consolidată) instituie principiul plății egale pentru muncă egală între bărbați și femei. În înțelesul acestui articol, plata inseamnă salariul minim sau obișnuit, fie în numerar, fie în bunuri, pe care lucrătorul îl primește, direct sau indirect, pentru munca sa de la angajatorul său.

Totodată, plata egală fără discriminare bazată pe sex înseamnă:

a) că acea plată pentru aceeași muncă în unitățile de produse va fi calculată pe baza aceleiași unități de măsură;

b) că acea plată pentru muncă în unitatea de timp va fi aceeași pentru aceeași activitate.

Curtea Europeană de Justiție a recunoscut dreptul la un tratament egal ca un drept fundamental în dreptul comunitar.

Dispoziția cu putere de principiu cu privire la nediscriminare bazată pe sex, cuprinsă în art. 119, a fost dezvoltată printr-o serie de directive, recunoscute fiind de cea mai mare importanță, legate chiar de esența pieței interne:

- Directiva nr. 75/117/CEE care adâncește explicitarea principiului plății egale, astfel încât să includă plata egală pentru munca de valoare egală;

- Directiva nr. 76/207/CEE, care prevede tratament egal pentru bărbați și femei în procesul angajării;

- Directiva nr. 92/85/CEE, care se referă la necesitatea introducerii măsurilor de încurajare a sănătății și securității în muncă a femeilor gravide și lucrătoarelor care au născut recent sau care alăptează;

- Decizia Comisiei nr. 95/420/CE care amendează Decizia Comisiei 82/43/CEE în legătură cu înființarea unui Comitet consultativ privind șansele egale între femei și bărbați;

- Directiva nr. 2000/78/CE privind crearea unui cadru general în favoarea egalității de tratament în domeniul ocupării și al muncii;

- Directiva nr. 2006/54/CE privind punerea în aplicare a principiului egalității de șanse și al egalității de tratament între bărbați și femei în materie de angajare și de muncă.

Bibliografie

1. Cernat, Cosmin, Dreptul muncii, Ediția a IV-a, revăzută și adăugită, Ed. Universul Juridic, București, 2012;

2. Chiriță, Radu, Sălăgean, Vlad, Discriminarea în jurisprudența CEDO, Ed. Hamangiu, București, 2012;

3. Gîlcă, Costel, , Drept comunitar al muncii. Transpunerea în dreptul muncii român, Ed. Rosetti International, București, 2012;

4. Popescu, Andrei, Drept internațional și european al muncii, Ed. C.H. Beck, București, 2008;

5. Ștefănescu, Ion Traian, Tratat teoretic și practic de drept al muncii, Ed. Universul Juridic, București, 2010;

6. Țiclea, Alexandru, Tratat de dreptul muncii, Ed. Universul Juridic, București, 2009;

7. Țop, Dan, Tratat de dreptul muncii, Ed. Wolters Kluwer, București, 2008;

8. Voiculescu, Nicolae, , Drept comunitar al muncii, Ed. Wolters Kluwer, București, 2009;

9. Codul muncii;

10. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între bărbați și femei;

11. Ordonanța de Urgență nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă;

12. http://www.mmuncii.ro;

13. http://europa.eu.

14. http://antidiscriminare.ro/pdf/StratNatEgalSanse.pdf

Preview document

Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 1
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 2
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 3
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 4
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 5
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 6
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 7
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 8
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 9
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 10
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 11
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 12
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 13
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 14
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 15
Egalitatea dintre femei și bărbați - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Egalitatea dintre Femei si Barbati.doc

Alții au mai descărcat și

Discriminarea rasială în patria democrației

INTRODUCERE Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului constituie nu doar o realitate ci şi o finalitate a întregii activităţi umane,...

Egalitatea de tratament și principiul nondiscriminarii în dreptul muncii

Capitolul 1. Consideratii generale privind notiunile de egalitate si nediscriminare 1.1 Egaliatea - drept natural inalienabil Egalitatea este un...

Concediul și indemnizația de creștere a copilului

1. O privire de ansamblu asupra indemnizatiilor de maternitate din lume Plata femeilor în perioada concediului de maternitate este o practică...

Drepturile succesorale ale soțului supraviețuitor

1.INTRODUCERE Daca ne gandim la numarul mare de studii consacrate dreptului de mostenire al sotului supravietuitor probabil abordarea acestei teme...

Răspunderea Disciplinară

I.Disciplina muncii 1.Noţiunea de discipină a muncii Termenul de disciplina a muncii il regăsim in Codul muncii precizat in art. 39 mai exact...

Concediul Paternal

I. Concediul paternal 1. 1. Introducere Naşterea unui copil reprezintă un eveniment special în viaţa părinţilor. Ceea ce nu ştim însă decât după...

Discriminarea pe bază de avere

Definitie! Fiecare dintre noi se naste intr-o familie, intr-un moment si intr-o tara pe care el nu le-a ales. Unii se nasc in familii sau...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Te-ar putea interesa și

Schimbări în Viața Profesională a Femeilor din România în Perioada 1985-2007

Capitolul I Argumentarea temei şi actualitatea sa: Prezentul dezvăluie o preocupare tot mai accentuată privind problemele legate de identitatea...

Egalitatea de șanse între femei și bărbați și accesul pe piața muncii din România

Egalitatea între femei și bărbați este o valoare fundamentală a Uniunii Europene și una care a fost consacrată de la început în Tratatul de la...

Politică socială și de ocupare

Partea I I. Concepte de baza privind politica sociala Politica socială a statului reprezintă un ansamblu de scopuri şi instrumente de analiză...

Analiza egalității de gen în sfera ocupării forței de muncă în Republica Moldova

INTRODUCERE Trecerea de la o economie dirijată în mod centralizat spre cea de piaţă, necesită crearea unor măsuri şi instrumente...

Protecția drepturilor omului

O definitie a drepturilor omului este dificil de formulat, ca si în cazul altor valori fundamentale - binele, adevarul, dreptatea. În sens juridic,...

Politica Socială a Uniunii Europene

Partea I I.Concepte de baza privind politica sociala Politica sociala a UE este formata dintr-un set de politici complementare, ce s-au dezvoltat...

Egalitate și Nediscriminate în Dreptul Uniunii Europene

CAPITOLUL I REGLEMENTAREA PRINCIPIILOR NEDISCRIMINARII SI EGALITATII DE SANSE IN U.E. Sectiunea 1. Directivele in materia egalitatii si...

Despre Femei și Istoria Lor în România

“Care este rolul femeilor în societatea româneasca?” ramâne în continuare o întrebare la care cei mai multi analisti si politicieni par sa nu...

Ai nevoie de altceva?