Elemente de Drept Penal

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Elemente de Drept Penal.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Omorul – art. 174

Continutul juridic

Infractiunea consta in uciderea unei persoane.

Conditii preexistente

Obiectul juridic consta in relatiile sociale referitoare le dreptul la viata, valoare fundamentala, protejata in mod egal, indiferent de titulr. Dreptul la viata este protejat indiferent de varsta victimei, starea de sanatate, etc., din momentul nasterii si pana in momentul mortii naturale.

Obiectul material este reprezentat de corpul victimii, persoana in viata, indiferent de starea sanatatii acesteia.

Subiect activ poate fi orice persoana.

Participatia penala este posibila sub toate formele.

Continutul constitutiv

Latura obiectiva. Elementul material al laturii obiective se poate realiza atat printr-o actiune, cat si printr-o infractiune.

Actiunile sunt cele mai frecvente modalitati de savarsire a omorului, putand consta, de exemplu, in: fapta conducatorului de autovehicul caruia i se cere cu insistenta de catre victima sa opreasca autovehiculul pentru ca, altfel, va sri din mers, de a nu da curs acestei cereri, ci dimpotriva, de a mari viteza in momentul deschiderii portierii de catre victima, pentru a cobori, ceea ce a dus la lovirea si apoi la decesul vivtimei, etc.

Actiunea poate fi indreptata fie impotriva corpului victimei, fie impotriva psihicului acesteia. Faptuitorul ii provoaca victimei o emotie puternica, desi cunostea imprejurarea ca aceasta sufera de cord si ca o astfel de emotie ii provoaca moartea.

Infractiunea poate constitui modalitate a elementului material, atunci cand faptuitorul nu isi indeplineste obligatia de a actiona pentru impiedicarea mortii victimei.

Urmarea imediata consta in moartea victimei, care poate suferi imediat sau mai tarziu.

Raportul de cauzalitate dintre fapta autorului si moartea victimei, trebuie sa existe. Acest raport exista chiar daca la producerea rezultatului socialmente periculos, contribuie si alti factori preexistenti, o boala de care sufera victima, concomitenti, lovituri aplicate victimei si de catre o alta persoana, ori posteriori, constand, de exemplu, in internarea cu intarzaiere a victimei la spital.

Latura subiectiva presupune vinovatia faptuitorului sub forma intentiei, care poate fi directa sau indirecta. Sub acest aspect, pentru existenta infractiunii, nu intereseaza mobilul sau scopul savarsirii faptei, care, insa, vor fi luate la individualizarea juridica a pedepsei.

Forme. Sanctiuni

Tentativa se pedepseste. In practica judiciara se pune, in mod frecvent, problema delimitarii tentativei de omor de vatamarea corporala grava, prin care se pune in pericol viata victimei. Cele douna infractiuni se deosebesc sub aspectul laturei subiective, in sensul ca, in timp ce la temtativa de omor starea de pericol pentru viata victimei ii este imputabilafaptuitorului pe baza de intentie, la vatamarea corporala grava, aceasta stare de pericol ii este imputabila pe baza de praeterintentie.

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care se produce rezultatul socialmente periculos, moartea victimei.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Omorul calificat – art. 175

Continutul juridic

Potrivit art. 175 C. p., omorul calificat consta in omorul savarsit in vreuna din urmatoarel imprejurari:

a) cu premeditare;

b) din interes material;

c) asupra sotului sau unei rude apropiate;

d) profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara;

e) prin mijoloace ce pun in pericolviata mai multor persoane;

f) in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale

victimei;

g) pentru a se sustrage sau a sustrage pe altul de la urmarire sau arest, ori de

la executarea unei pedepse;

h) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni;

i) in public.

Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente de Drept Penal.doc