Europol si Eurojust

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Europol si Eurojust.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ana Ivan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Drept, Stiinte Politice

Cuprins

I. 1. SCURT ISTORIC AL EUROPOL pag.2
2. SCURT ISTORIC AL EUROJUST pag.2
II. 1. COMPETENTA SI ATRIBUTIILE EUROPOL pag.5
2. COMPETENŢELE ŞI ATRIBUŢIILE EUROJUST pag.6
III. 1. COOPERAREA DINTRE ROMANIA SI EUROPOL pag.6
2. COOPERAREA INTRE ROMANIA SI EUROJUST pag.15

Extras din document

I. 1. SCURT ISTORIC AL EUROPOL.

Europol este organizatia care se ocupã de aplicarea legii în cadrul Uniunii Europene si care opereazã cu toate informatiile referitoare la criminalitate.Obiectivul sãu este acela de a îmbunãtãti eficacitatea si cooperarea autoritãtilor competente din statele membre în ceea ce priveste prevenirea si combaterea formelor grave de crimã internationalã organizatã si terorism.Europol are misiunea de –si aduce o contributie semnificativã la actiunea Uniunii Europene de aplicare a legii împotriva crimei organizate si a terorismului,concentrându-si eforturile asupra organizatiilor criminale.

Ideea unui Oficiu European de Politie a fost lansata pentru prima oara cu ocazia Consiliului European de la Luxemburg, din 28 si 29 iunie 1991. Planul de atunci avea in vedere infiintarea unui nou organism care sa ofere cadrul necesar pentru dezvoltarea colaborarii organelor de politie din statele membre ale Uniunii pentru prevenirea si combaterea pe plan international a crimei organizate, inclusiv a terorismului si a traficului de droguri. Conventia prin care s-au pus bazele Europolului a fost semnata in iulie 1995 si a intrat in vigoare la 1 octombrie 1998. Pentru a concretiza mai repede cooperarea politiei europene, in ianuarie 1994 a fost infiintata Unitatea “Droguri”. Scopul principal al acestei Unitati a fost combaterea traficului de droguri si a activitatilor de spalare a banilor asociate acestuia. Ulterior, mandatul sau a fost largit pentru a include si masuri de combatere a traficului cu substante radioactive si nucleare, a retelelor de imigrare clandestina, a traficului ilegal cu autoturisme si a spalarii banilor proveniti din astfel de delicte; mai tarziu, la toate acestea s-a adaugat si combaterea traficului cu fiinte umane .

Oficiul European de Politie, care a preluat activitatile Unitatii “Droguri”, Europol, a devenit operational de la 1 iulie 1999. Europol, cu sediul la Haga, actioneaza in aceleasi domenii si, de la 1 ianuarie 1999, are competente si in combaterea terorismului si a falsificarii banilor.

I.2. SCURT ISTORIC AL EUROJUST

Oficiul European de Politie (Europol) are, din octombrie 1998, sarcina de a lupta impotriva crimei organizate. Pentru intarirea luptei impotriva crimei organizate, Consiliul European de la Tampere din octombrie 1999 a decis crearea unei divizii - Eurojust, compusa din procurori nationali, magistrati, ofiteri de politie, detasati din fiecare stat membru. Eurojust are ca sarcina facilitarea coordonarii autoritatilor judiciare nationale si sprijinirea investigatiilor in cazuri de crima organizata. In ceea ce priveste dreptul penal national, efoturile de punere de acord asupra definitiilor comune, incriminarilor si sanctiunilor trebuie sa se axeze intr-o prima faza pe un numar limitat de sectoare cu relevanta particulara, precum fraude financiare (spalarea banilor, coruptie), trafic de droguri, trafic cu fiinte umane, crime asupra mediului si fraude cibernetice .

Eurojust este un nou organism al Uniunii Europene înfiinţat în 2002, pentru a spori eficienţa autorităţilor competente din statele membre atunci când au de-a face cu anchete şi urmărire penală a infrctiunilor grave transfrontaliere şi a crimei organizate. Acest organism al Uniunii Europene este competent să acţioneze în anchetelor şi urmăririlor penale privind infracţiuni grave cu privire la cel puţin două state membre. Rolul sau de a promova coordonarea între autorităţile competente din statele membre, si de a facilita punerea în aplicare a asistenţei juridice internaţionale reciproce şi a cererilor de extrădare. Eurojust are, de asemenea, un rol-cheie în lupta împotriva terorismului.

Eurojust stimulează şi îmbunătăţeşte coordonarea investigaţiilor şi urmăririlor penale între autorităţile competente din statele membre. Eurojust îmbunătăţeşte de cooperare între autorităţile competente din statele membre, în special prin facilitarea executării internaţionale de asistenţă judiciară reciprocă şi punerea în aplicare a extradarilor solicitate. Eurojust sprijină autorităţile competente din statele membre, în scopul investigaţiilor şi urmăririi penale eficiente, atunci când se ocupă de criminalitatea transfrontalieră. Eurojust este prima reţea de permanentă cu autorităţile judiciare care urmează să fie stabilite oriunde în lume. Eurojust găzduieşte întâlniri, cu facilitati de traducere, între anchetatori şi procurori din diferite state, care se ocupă de cazuri individuale şi la nivel strategic de anumite tipuri de criminalitate. Eurojust îndeplineşte un rol unic, ca un nou organism permanent în domeniul juridic european. Misiunea sa este de a spori dezvoltarea la nivel european de cooperare cu privire la justiţia penală .

Eurojust este o agenţie a Uniunii Europene (UE) se ocupă cu judiciare de cooperare. Acesta este compus din naţională procurori, magistraţi sau ofiţeri de poliţie de competenţă echivalente din fiecare din statele Uniunii Europene. Sarcina sa este de a spori eficienţa autorităţilor naţionale, atunci când au de-a face cu a cercetării şi urmăririi transfrontaliere şi a crimei organizate, întrucât aceste investigaţii nu implică membri ai guvernelor sau a partidelor politice. [

Eurojust a fost stabilită ca urmare a unei decizii pe care Consiliul European de la Tampere (15-16 octombrie 1999) a luat decizia de a stabili un permanent judiciare de cooperare Unitatea numit Eurojust în scopul de a îmbunătăţi lupta împotriva formelor grave de criminalitate.În 2000 - 12.14, la Consiliul Uniunii Europene a stabilit un oficial provizoriu judiciare de cooperare cu Unitatea de numele Pro-Eurojust să fie Eurojust predecesor. Scopul acestuia a fost de a fi un fel de masa rotunda de procurori de la toate statele membre, pentru a permite concepte ale Eurojust pentru a fi judecat şi testate. Pro-Eurojust a început să lucreze la 2001 - 03.01 şi Eurojust în sine a fost înfiinţată în anul 2002 .

În 2007, Comisia Europeană a propus legislaţiei de creştere a competenţelor Eurojust. Propunerile includ de armonizare a competenţelor deţinute de reprezentanţi naţionali, care variază în prezent, cu un set minim de competenţe şi o minimă de trei ani regenerabile pe termen lung pentru a creşte continuitate. Membrii ar avea, de asemenea, automat acces la bazele de date naţionale, cazuri de terorism, precum şi penală, a ADN-ului şi închisoare de înregistrări. În 2009, el a fost anunţat că vatican-ar putea alătura Eurojust. Acest lucru este de a asigura membre să coopereze cu Eurojust şi pentru a face faţă numărului în creştere de cazuri, în conformitate cu atribuţiile sale: criminalităţii transfrontaliere a cunoscut o creştere 29% între 2006 şi 2007. În scopul de a-şi îndeplini sarcinile, Eurojust întreţine relaţii privilegiate cu Reţeaua Judiciară Europeană, de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), precum şi magistraţi de legătură din statele membre.

Fisiere in arhiva (1):

  • Europol si Eurojust.doc