Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 14565
Mărime: 59.65KB (arhivat)
Publicat de: Nicolaie Simion
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Voicu Costica

Extras din referat

EVAZIONIST

Cumpăna dintre milenii ne înfăţişează amploarea deosebită a activităţilor economice ce se desfăşoară în statele puternic dezvoltate din Europa, America şi Asia. Relaţiile economice internaţionale cunosc un dinamism fără precedent, fiind integrate noi state şi sisteme economice, au loc asocieri şi fuziuni între societăţi multinaţionale.

Este în afara oricărei îndoieli faptul că în acest nesfârşit teritoriu al economiei se iniţiază, dezvoltă şi finalizează un număr impresionant de afaceri ilegale. Frauda lezează economia în ansamblul ei, cauzează imense pierderi financiare, slăbeşte stabilitatea socială, ameninţă structurile democratice, determină pierderea încrederii în sistemul economic, corupe şi compromite instituţiile economice şi sociale.

1. Conceptul de evaziune fiscală

În lipsa altor mijloace de finanţare şi de susţinere a statului, fiscalitatea, deşi inoportună pentru contribuabili, oricât civism ar dovedi aceştia, a fost şi este, în continuare, o necesitate obiectivă. Deşi are o istorie milenară, însoţind, în decursul timpului, naşterea şi dezvoltarea statului, impozitul reprezintă una din instituţiile publice cele mai controversate. Chiar dacă se consideră a fi fost obţinut consimţământul general la suportarea unei sarcini fiscale, din toate timpurile, cetăţenii contribuabili s-au opus sarcinii fiscale de plată, prin mijloace legale sau mai puţin legale, încercând astfel să-şi protejeze o parte cât mai însemnată din venitul personal. Dacă a fura de la aproapele tău este un act condamnabil în opinia generală, un gest profund condamnabil, a fura de la stat, o entitate abstractă, este mult mai puţin condamnabil, fiind chiar o virtute în mintea multor oameni. Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-sociale de maximă importanţă, cu care toate statele de astăzi se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică. Din păcate, ceea ce se poate face, efectiv, în acest domeniu, este limitarea la maximul posibil a acestui fenomen, eradicarea sa fiind practic imposibilă.

Dintotdeauna, multitudinea obligaţiilor fiscale, pe care legile fiscale le impun şi mai ales povara acestor obligaţii au stimulat ingeniozitatea contribuabililor, determinându-i pe aceştia să caute cele mai diverse procedee de eludare a legii. Dar, motivaţia principală a fenomenului în cauză este aceea că, lovind indivizii în averea lor, fiscalitatea îi atinge într-unul din cele mai sensibile interese, şi anume interesul bănesc.

Literatura de specialitate dă multiple interpretări conceptului de evaziune fiscală. Una dintre acestea defineşte „evaziunea fiscală” ca fiind „totalitatea procedeelor licite sau ilicite cu ajutorul cărora, cei interesaţi sustrag, în totalitate sau în parte, materia lor impozabilă obligaţiilor stabilite prin legile fiscale” .

Un alt sens al conceptului de evaziune fiscală a fost dat de M. Duverger, care aprecia că acest fenomen „desemnează ansamblul manifestărilor de fugă din faţa impozitului” , în acest sens, existând evaziune fiscală, în sensul propriu al termenului, atunci când „cel care ar trebui să plătească impozitul, nu îl plăteşte, fără ca obligaţia acestuia să fie transmisă asupra unui terţ” . Carmen Corduneanu, în lucrarea „Sistemul fiscal în ştiinţa finanţelor” precizează că „evaziunea fiscală constă în sustragerea contribuabililor de la plata obligaţiilor fiscale care le revin, în mod parţial sau total, utilizând lacunele legislative sau recurgând la manevre ingenioase, în scopul ascunderii materiei impozabile” .

Indiferent de modul cum este definit acest fenomen, evaziunea fiscală reprezintă, în ultimă instanţă, neîndeplinirea, de către contribuabil, a obligaţiilor fiscale. Mijloacele de disimulare întrebuinţate pentru sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale se pot împărţii în două categorii:

- extrapolarea insuficienţei legislative sau chiar posibilităţile lăsate de legiuitor cu anumite intenţii;

- procedee ilicite.

Literatura de specialitate din România a consacrat, pe baza criteriului legalităţii, al respectării sau nu a legislaţiei fiscale, doi termeni pentru desemnarea formelor evaziunii fiscale: evaziunea fiscală licită (legală) şi evaziunea fiscală ilicită (frauduloasă, frauda fiscală). În literatura anglo-saxonă pentru desemnarea celor două forme de sustragere de la plata impozitelor se utilizează expresiile „tax avoidance” (trad. „evitarea plăţii impozitelor”), care este legală şi se bazează pe reducerea poverii fiscale prin intermediul scutirilor de impozite, deducerilor sau stimulentelor aprobate de legile fiscale şi „tax evasion” (trad. „evaziunea fiscală”) care este mijlocul ilegal de a evita plata impozitelor pe veniturile impozabile, fie prin neraportarea lor, fie prin diminuarea voită a venitului impozabil. În demersul de definire a acestei practici se pune problema delimitării evitării (licite) a impozitului de evaziunea fiscală (frauduloasă). Primul răspuns şi cel mai pertinent este că distincţia este una de legalitate, în care evitarea este permisă de lege, iar evaziunea frauduloasă, nu. Cu toate acestea graniţele nu sunt, întotdeauna, precise şi există o zonă gri de sustragere „avoision” (avoidance + evasion) .

Din punct de vedere moral, se poate argumenta că anumite tipuri de evitare (licită) a impozitării sunt la fel de greşite ca şi evaziunea frauduloasă şi de aceea ar trebui tratate la fel ca aceasta. În legătură cu aceasta, Cowell apreciază că o asemenea distincţie bazată pe criterii morale este prea vagă şi nu ajută analiza economică. Motivarea economică a scopului evaziunii fiscale are la baza analiza comportamentului contribuabilului individual. Modul în care individul percepe posibilităţile de a fi afectat de sistemul de legi fiscale şi de instrumentele de constrângere fiscală are o relevanţă particulară. Acesta determină individul să ascundă sau să denatureze activităţile sale. Oricum, contribuabilii pot percepe anumite opţiuni cu privire la declaraţia fiscală, tranzacţiile financiare sau activităţile economice ca generatoare de potenţiale costuri, în situaţia în care aceştia devin subiecţi ai descoperirii şi penalizării.

Preview document

Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 1
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 2
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 3
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 4
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 5
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 6
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 7
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 8
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 9
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 10
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 11
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 12
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 13
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 14
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 15
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 16
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 17
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 18
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 19
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 20
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 21
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 22
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 23
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 24
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 25
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 26
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 27
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 28
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 29
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 30
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 31
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 32
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 33
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 34
Evaziunea fiscală. fenomen economico-social de maximă importanță - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Evaziunea Fiscala. Fenomen Economico-Social de Maxima Importanta.doc

Alții au mai descărcat și

Dubla Impunere Internațională și Mijloacele de a o Evita

Introducere Ca urmare a dezvoltării şi perfecţionării mijloacelor de producţie şi a terhnologiilor, adâncirii diviziunii sociale a muncii,...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Evaziunea fiscală cu studiu de caz

-notiuni introductive- Definita ca fiind o minimalizarea a obligatiilor fiscale in mod legal si prin mijloace de dezvaluire deplina fata de...

Evaziunea Fiscală în România

Introducere " Evaziunea fiscală a fost întotdeauna activă şi ingenioasă pentru motivul ca Fiscul, lovind indivizii în averea lor, îi atinge în cel...

Evaziune fiscală

1.1 - Definitie, elemente teoretice. Evaziunea fiscala se poate defini prin totaliatea procedeelor licite si ilicite cu ajutorul carora cei...

Evaziune Fiscală

Abstract Din toate timpurile, cetăţenii contribuabili au încercat să-şi protejeze o parte a venitului, apelând astfel la mijloace legale sau nu,...

Evaziunea Fiscală

ARGUMENT Am conceput această temă deoarece sunt foarte multe de vorbit despre evaziunea fiscală şi mai ales în zilele noastre când toti...

Latura obiectivă a infracțiunilor prevăzute în legea nr. 87 pe 1994 privind combaterea evaziunii fiscale

Omul rational si constient de propriile capacitati, dar si de durata vietii (a vietii active cu precadere) nu poate renunta usor la ceea ce...

Evaziunea fiscală

EVAZIUNEA FISCALA Evaziunea fiscala e unul din fenomenele economico - sociale complexe de maxima importanta cu care statele de astazi se...

Ai nevoie de altceva?