Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 8212
Mărime: 40.54KB (arhivat)
Publicat de: Petria Albu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian Lupascu

Cuprins

  1. 1. Protecţia mediului-o problemă de actualitate 2
  2. 2. Dezvoltarea durabilă-o necesitate pentru umanitate 3
  3. 2.1 Definiţii ale dezvoltării durabile 3
  4. 2.2 Conferinţe mondiale în domeniul protecţiei mediului şi a dezvoltării durabile 4
  5. 3. Politica europeană de mediu 6
  6. 3.1 Baza legală 6
  7. 3.2 Obiective 7
  8. 3.3 Principii 7
  9. 3.4 Programele de acţiune pentru mediu.Politici de mediu 8
  10. 4. Instrumentele politicii de mediu 12
  11. 5. Strategii ale politicii de mediu 15

Extras din referat

1. Protecţia mediului-o problemă de actualitate

Protecţia mediului este o problemă a tuturor, pe de o parte a dezvoltării societăţii, iar pe de altă parte a redresării, conservării şi ocrotirii mediului. Pentru a rezolva într-un mod cât mai eficient această problemă, s-a trecut la elaborarea unor strategii în domeniu, precum şi a unor planuri de acţiune, la nivel internaţional, european, naţional, regional şi local. O strategie privind protecţia mediului trebuie să definească liniile generale, principiile, direcţiile, obiectivele şi criteriile de identificare ale acţiunilor care să conducă la o dezvoltare economică şi socială durabilă şi care să ţină seama de problematica privind mediul. Planul de acţiune trebuie să conţină obiective şi sarcini concretizate şi cuantificate în timp, spaţiu şi în privinţa costurilor. Fără ocrotirea mediului nu se poate asigura dezvoltarea durabilă. Dezvoltarea durabilă include protecţia mediului, iar protecţia mediului condiţionează dezvoltarea durabilă. Strategia protecţiei mediului se regăseşte prin urmare, prin coordonatele sale esenţiale, în Strategia pentru dezvoltare durabilă.

Cuvântul „mediu” exprimă o noţiune cuprinzătoare şi fundamentală, prin care înţelegem lumea vie şi cea neînsufleţită, în principiu aproape tot ce înconjoară omul. Având în vedere poziţia centrală pe care o ocupă omul în mediul său, despre noţiunea de mediu nu se poate vorbi decât cu referire la om, văzut din punctul de vedere al intereselor sale fireşti.

La originea sa, termenul „mediu” a izvorât din substantivul englez „environment”, preluat apoi în franceză sub forma „environnement”, precum şi în alte limbi, şi a avut rolul de a desemna spaţiul din jurul omului. În literatura juridică de specialitate şi în reglementările existente în diferite state şi în unele documente ale organizaţiilor internaţionale, se utilizează, în acelaşi timp, noţiuni ca „mediu biologic” sau „mediu ambient” sau chiar „mediu uman”, ca variante pentru mediu.

Cuvântul „poluare” este de origine latină; polluero-ere înseamnă a murdări, a pângări, a profana. Poluarea poate fi atât rezultatul (efectul) unor fenomene naturale, cât şi, mai ales, al activităţii umane, când omul îşi „murdăreşte” propriul său mediu. Dar poluarea este rezultatul existenţei şi activităţii oricărei fiinţe vii, care „produce” deşeuri, îngreunând sau făcând chiar imposibilă viaţa în mediul dat. Altfel spus, poluarea este acţiunea de intoxicare produsă de poluanţi şi este cu atât mai gravă cu cât diferenţa dintre concentraţia poluantului în mediu şi limita de toleranţă este mai mare.

Poluarea – ca fenomen natural, dar mai ales artificial – apare ca o barieră în calea dezvoltării economico-sociale şi constituie, totodată, un avertisment, atrăgând atenţia asupra faptului că bogăţiile naturale nu pot fi exploatate mult timp în mod nemilos şi iraţional, că resursele naturale materiale şi energetice nu sunt inepuizabile, că ele trebuie folosite raţional şi eficient în interesul oamenilor, fără risipă şi bine gândit.

Cauzele multiple ale poluării au determinat, în ultimele decenii, ca „protecţia mediului” să devină una dintre cele mai importante şi mai serioase probleme ale umanităţii, care afectează viaţa oamenilor şi dezvoltarea economică a ţărilor şi a lumii întregi; protecţia mediului serveşte la menţinerea cantitativă şi calitativă a vieţii pe Terra. Astfel, protecţia mediului poate fi definită ca o activitate umană conştientă, ştiinţific fundamentată, îndreptată spre realizarea unui scop concret, constând în prevenirea poluării, menţinerea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pe Pământ.

Factorii de mediu supuşi protecţiei sunt toate elementele mediului natural, precum: solul, subsolul, apa, aerul, flora, fauna terestră şi cea acvatică, pădurea, rezervaţiile şi monumentele naturii, precum şi cele două mari categorii de elemente ale mediului artificial, adică aşezările omeneşti cu tot ce se găseşte în ele şi este creat de om, precum şi lucrurile pe care le-a creat omul în afara acestor aşezări. „Dezvoltarea durabilă” – satisfacerea nevoilor prezentului fără a le compromite pe cele ale generaţiilor viitoare – este un obiectiv fundamental, recunoscut prin tratate semnate la nivel mondial. În vederea atingerii acestui obiectiv trebuie ca politicile economice, sociale şi de mediu să fie abordate într-un spirit de sinergie, la toate nivelurile.

2. Dezvoltarea durabilă-o necesitate pentru umanitate

Dezvoltarea durabilă este o strategie prin care comunităţile caută căi de dezvoltare economică, beneficiind de asemenea de mediul înconjurător local sau care să aducă beneficii calităţii vieţii. A devenit un ghid important pentru multe comunităţi care au descoperit că modurile de interpretare tradiţionale de planificare şi dezvoltare creează, mai mult decât rezolvă, probleme de mediu înconjurător sau sociale. Acolo unde interpretările tradiţionale pot conduce la aglomerare, extindere, poluare şi consumul excesiv de resurse, dezvoltarea durabilă oferă soluţii reale şi de durată care ne consolidează viitorul.

Dezvoltarea durabilă nu este un concept nou. Este cea mai recentă exprimare a unei etici foarte vechi, care implică relaţiile oamenilor cu mediul înconjurător, şi responsabilităţile generaţiilor actuale faţă de generaţiile viitoare.

Ca o comunitate să fie într-adevăr durabilă, trebuie să adopte o abordare în trei direcţii care ia în considerare resursele economice, ale mediului înconjurator şi cele culturale. Comunităţile trebuie să ia în considerare aceste necesităţi nu numai pe termen scurt, ci şi pe termen lung.

Scopurile DD:

• asigurarea dreptului populaţiei la un mediu favorabil de viaţă;

• revizuirea politicii de utilizare extensivă a resurselor naturale, folosirea acestora în limitele capacităţilor de regenerare;

• asigurarea populaţiei cu minimul necesar de muncă, alimentaţie, energie, apă, servicii comunale şi asistenţă medicală;

• integrarea cerinţelor ecologice în toate deciziile economice şi sociale;

• crearea accesului la informaţia de mediu şi participarea publicului la luarea deciziilor de mediu.

2.1 Definiţii ale dezvoltării durabile

Găsiţi mai jos câteva descrieri uzuale ale dezvoltării durabile:

"Dezvoltarea durabilă corespunde cerinţelor prezentului fără să compromită posibilităţile generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile necesităţi " - Comisia Naţiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător şi Dezvoltare.

"Prin urmare, pot spune că pământul aparţine fiecărei generaţii pe durata existenţei sale, care i se cuvine pe deplin şi în întregime, nici o generaţie nu poate face datorii mai mari decât pot fi plătite pe durata propriei existenţe"- Thomas Jefferson, 6 Septembrie , 1789.

"Durabilitatea se referă la capacitatea unei societăţi, ecosistem, sau orice asemenea sistem existent de a funcţiona continuu într-un viitor nedefinit fără a ajunge la epuizarea resurselor cheie"- Robert Gilman, Preşedinte Institutul Context.

"Un efort de susţinere a comunităţii constă în adoptarea unor sisteme pe termen lung, integrate, de dezvoltare şi realizare a unei comunităţi viabile prin luarea în considerare a problemelor economice, de mediu şi sociale. Alte elemente importante ale unor astfel de eforturi sunt cultivarea unei semnificaţii categorice comunităţii şi făurirea de parteneriate şi înţelegeri între mandatari.

Punctul de concentrare şi mărimea eforturilor durabilităţii depind de condiţiile locale, inclusiv de resurse, acţiuni politice, individuale si de trăsăturile remarcabile ale comunităţii. Demersurile pentru susţinerea comunităţilor au fost aplicate chestiunilor privind expansiunea urbană, inner-city şi redezvoltarea terenurilor brune, dezvoltarea şi progresul economic, conducerea (administrarea) ecosistemului, agriculturii, biodiversităţii, clădiri ecologice, conservarea energiei, watershed management, şi prevenirea poluării. Multe dintre aceste chestiuni şi alte asemenea probleme ale comunităţii nu pot fi abordate cu uşurinţă prin moduri sau elemnte tradiţionale în societatea noastră.

Mulţi oameni consideră că este mai bine ca astfel de probleme sa fie tratate prin metode de abordare mai cooperante, deoarece asemenea probleme sunt confuze, multidisciplinare, multiorganizaţionale, cu mize multiple şi multisectoriale în natura lor” - Beth E. Lachman, Critical Technologies Institute, "Linking Sustainable Community Activities to Pollution Prevention: A Sourcebook," April 1997.

Preview document

Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 1
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 2
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 3
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 4
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 5
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 6
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 7
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 8
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 9
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 10
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 11
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 12
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 13
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 14
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 15
Evoluția politicilor de mediu privind dezvoltarea durabilă - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Politicilor de Mediu privind Dezvoltarea Durabila.doc

Alții au mai descărcat și

Dreptul Mediului

CAPITOLUL I CONSIDERAȚII INTRODUCTIVE 1.1 Scurt istoric al evoluției înconjurător În natură toate sunt legate de toate. Aceste enunț surprinde...

Strategii Mondiale în Domeniul Mediului

INTRODUCERE Între dezvoltarea economică şi socială, starea mediului înconjurător şi sănătatea umană există o strânsă legătură în cadrul căreia...

Efectele poluării atmosferice asupra climei și a mediului înconjurator

Capitolul 1:Probleme introductive 1.1 Surse de poluare atmosferică Chiar dacă din cele mai vechi timpuri, omul a încercat să schimbe natura ale...

Răspunderea Contravenționala în Dreptul Mediului

Răspunderea juridica in dreptul mediului Din punctul de vedere al importanţei dreptului mediului, în literatura juridicã internaţionalã de...

Drept European al Mediului

CONFERINTA INTERNATIONALA PRIVIND MEDIUL SI DEZVOLTAREA – RIO DE JANEIRO, 3 – 14 IUNIE 1992 Cea din urma mare manifestare a omenirii in privinta...

Dreptul proprietății intelectuale - durată protecției dreptului de autor

Durata protecţiei dreptului de autor Secțiunea I Considerații generale. Căderea unei opere in domeniul public Problema duratei protecţiei...

Principiile Dreptului Mediului

Principiile dreptului mediului Un asemenea fenomen este perceptibilsalutare mai ales in privinta principiilor sale in general si a celor...

Politica de mediu a Uniunii Europene

Introducere Debutul procesului de integrare europeana a avut loc într-o perioada în care mediul nu constituia o preocupare la nivel de politici...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea durabilă în România

Introducere Criza ecologică determinată de intensa exploatare industriala a resurselor şi degradarea continuă a mediului necesita o solutie....

Managementul relației produs-mediu. Studiu de caz la SC Distrigaz Nord SA Sucursala Bacău

INTRODUCERE MOTTO: " Nu cred că există ceva mai important decât conservarea naturii, cu excepţia supravieţuirii omului, aceste noţiuni fiind atât...

Dreptul Comunitar al Mediului

I. Politica de mediu în Uniunea Europeana 1. Istoric Politica de mediu a Uniunii Europene a apărut ca domeniu separat al preocupării comunitare...

Strategii și politici de combatere a poluării și protejare a mediului studiu de caz realizat în zona protejată Delta Dunării

Capitolul I – Prezentarea generală a zonei Delta Dunării I.1. Generalități Pornind de la nevoia asigurării unor condiţii reale pentru dezvoltarea...

Dezvoltare Durabilă

INTRODUCERE Actualitatea temei. Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în...

Politică de mediu în Uniunea Europeană

Introducere Apărută pe agenda de lucru europeană la începutul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobândeşte un caracter distinct odată cu...

Principii Fundamentale privind Proiectarea și Implementarea Sistemului de Management de Mediu

Institutul National de Cercetare –Dezvoltare în Informatica - ICI, Bucuresti a realizat un sistem complex pentru managementul mediului, bazat pe...

Politica de mediu a Uniunii Europene

NOȚIUNI INTRODUCTIVE Apărută pe agenda de lucru europeană la începutul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobândeşte un caracter distinct...

Ai nevoie de altceva?