Experimentele Nucleare Australia contra Franta

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1417
Mărime: 11.61KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Moldovan
cauza supusa curtii internationale de justitie. Lucrare prezentata la seminarul de drept international public. Cuza Iasi

Extras din document

Cazul experiențelor nucleare soluționat de Curtea Internațională de Justiție la data de 20 decembrie 1974 ce a avut la bază conflictul desfășurat între Australia și Franța. Australia a fost reprezentată prin Mr. P. Brazil, ofițer în cadrul Australian Attorney-General's Department, ca agent, asistat prin H.E. Mr. F. J. Blakeney, C.B.E., ambasador al Australiei în calitate de coagent, împreună cu un alt grup de avocați, profesori universitari, senatori, și alți consultanți.

Potrivit unei scrisori datate 9 mai 1973, primită la grefa tribunalului, ambasadorul Australiei în Olanda a transmis tribunalului începerea procesului împotriva Franței, cu privire la o dispută ce se referea la executarea unor teste nucleare de către guvernul francez în oceanul Pacific.

Potrivit articlolului 40, paragraful 2, citația a fost transmisă guvernului francez. Toate statele interesate au fost notificate pentru a apărea in fața curții, prin această citație. Judecătorul ales pentru a face lumină în acest caz a fost desemnat de catre guvernul Australian, în persoana onorabilului Sir Garfield Barwick.

Printr-un ordin datând din 22 iunie 1973, instanța, considerând problema jurisdicției de maximă importanță, a fixat data de 21 septembrie 1973 ca data limita pentru completarea unui memorandum de către guvernul Australiei si data de 21 decembrie 1973, ca termen limită pentru memorandum-ul părtii franceze., reprezentată de guvernul francez. Guvernul Australian a completat memorandum-ul in timp util, încadrându-se în termenul limită fixat. Cum nici un raspuns nu s-a primit din partea guvernului francez, s-a fixat data audierilor 20 aprilie 1974.

Guvernele Argentinei, statului Fiji, Noii Zeelande si Peru au cerut ca audierile și documentele anexate să le fie puse la dispoziție, potrivit articlolului 48, paragraful 2. Părțile au fost consultate cu fiecare ocazie. În tot acest timp guvernul francez și-a menținut poziția, refuzând să-și exprime vreo opinie.

Începând cu data de 11 iulie 1974, au inceput audierile publice, ce i-a implicat pe senatorul Lionel Murphy, profesorul D.P. O’Connel, ca reprezentanți ai Australiei. Guvernul francez nu a fost reprezentant la audieri. La aceste audieri, guvernul Australiei cere curții să se admită faptul că testele nucleare efectuate în sudul Pacificului nu sunt în concordanță cu legile internaționale, fiind astfel admise ca ilegale. Prin urmare a constatării ilegalității testelor nucleare guvernul Australiei cere încetarea imediată a acestora. Deși guvernul francez nu este reprezentat la audieri, poziția acestuia este destul de clară, potrivit unei scrisori aparținând ambasadorului francez în Olanda în care acesta declară incompetența instantei precum și lipsa jurisdicției acesteia.

Iată o prezentare sumară a faptelor ce au fost expuse la proces. Guvernul francez a făcut teste cu dispozitive nucleare la centrul de experimente din Pacific, pe teritoriul Polineziei franceze in anii 1966, 1967, 1967, 1970, 1971 si 1972. Locul unde s-au facut testele respective era la o distanta de doar 6000 km de estul țărmului Australian. Guvernul francez a instaurat în aceste locuri “zone interzise”, astfel încât acestea sa nu poată fi survolate, precum și “zone periculoase” atât pentru traficul aerian cât si pentru cel terestru. Aceste zone erau înființate în fiecare an, pe perioada desfășurării testelor.

La randul său, guvernul francez a facut o serie de afirmații, cu privire la intențiile sale de efectuarea de teste nucleare în sudul Oceanului Pacific. Din corespondența diplomatică din ultima perioadă dintre Australia si Franta, reiese preocuparea Australiei cu privire la efectuarea testelor nucleare de către Franța în zona Pacificului de sud, indicând în același timp obiectivul acesteia de a stopa testele. Astfel, într-o notă datând din 3 ianuarie 1973 guvernul Australian și-a exprimat clar dorința de încetare a testelor de catre guvernul francez. Cu toate acestea Republica franceză a refuzat încetarea testelor. Ca urmare a acestui fapt, la data de 26 septembrie 1974, procurorul general ce reprezenta Australia, raspunde unei întrebări adresată de catre senatul australian cu privire la acțiunile Franței, citând dintr-un raport întocmit de guvernul francez ce menționa faptul că intenția acestuia era de a continua testările nucleare, nicidecum de a le stopa. De notat este faptul că guvernul australian dorește si o asigurare potrivit careia nu vor mai fi facute teste nucleare in zona respectivă, ca o masură de protecție.

Preview document

Experimentele Nucleare Australia contra Franta - Pagina 1
Experimentele Nucleare Australia contra Franta - Pagina 2
Experimentele Nucleare Australia contra Franta - Pagina 3
Experimentele Nucleare Australia contra Franta - Pagina 4
Experimentele Nucleare Australia contra Franta - Pagina 5
Experimentele Nucleare Australia contra Franta - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Experimentele Nucleare Australia contra Franta.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Curtii Internationale de Justitie in Rezolvarea Diferendelor Dintre State

CONSIDERAŢIUNI INTRODUCTIVE Într-un parc din mijlocul oraşului Haga se înalţă impunătoarea siluetă a Palatului Păcii. Construit între 1908 şi 1913...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Cazul Testelor Nucleare

(Noua Zeelanda vs Franta) Hotărârea din 20 decembrie 1974 Hotararea in cauza privind testele nucleare (Noua Zeelandă v. Franța), Curtea, cu 9...

Atribuirea faptelor internaționale ilicite - jurisprudența

I. Cazul Personalului diplomatic și consular S.U.A. la Teheran (S.U.A. c. Iran), I.C.J. Reports 1981, p. 45 Situația de fapt În contextul...

Ai nevoie de altceva?