Expertiza Contabila in Cauze Civile si Penale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Expertiza Contabila in Cauze Civile si Penale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Expertizele contabile sunt semnalate în Franta din anul 1769, odata cu aparitia primelor oficii de experti contabili. În anul 1927 expertilor contabili li se acorda brevete si sunt trecuti pe liste de experti întocmite ce curtile de apel si de tribunale.

În anul 1922 în Germania apare serviciul de experti contabili de pe lânga ministerul de Finante.

La rusi expertiza contabila este semnalata înca din timpul tarismului. În materia efectuarii acestui gen de expertize s-au înregistrat progrese deosebite dupa intrarea în vigoare, în anul 1921, a Codului de procedura penala.

Odata cu dezvoltarea industriei si a comertului, în Anglia, pe la jumatatea secolului al XVI-lea, au aparut tot mai frecvent falsurile în actele scrise, ceea ce a facut sa apara si primele corporatii de experti contabili si grafici.

Calitatea de expert contabil a fost recunoscuta printr-un decret regal, iar primele Institute de experti contabili au fost create în Scotia, apoi în Anglia si Irlanda.

În Belgia, înca din anul 1831 existau experti contabili care efectua cercetari de specialitate.

Prin Decretul nr. 79/1971 a fost reglementata expertiza contabila în România care a capatat un nou statut prin Ordonanta Guvernului României nr. 65 din 19.08.1994 devenita Legea nr. 42 din 24.05.1995.

Mult timp birourile de expertiza contabila au avut si atributiuni în legatura cu expertiza tehnica. Trebuie precizat ca desi reglementarea expertizei contabile, în tara noastra, s-a facut relativ târziu, au existat cu mult înainte experti contabili. Acest lucru este semnalat înca de la începutul secolului al XX-lea, când au fost facute primele referiri legate si de modul de obtinere a calitatii de expert contabil si drepturile acestuia.

Numirea expertului contabil pentru a efectua expertiza contabila în procesul civil

Expertiza contabila în materie civila este tehnica, medico-legala, contabila, etc.

Ea se reglementeaza de Codul de procedura civila care constituie dreptul comun în materie si de diferite legi speciale, de exemplu expertiza contabila.

Conform Codului de procedura civila, se poate recurge la expertiza ori de câte ori este necesar sa se cunoasca parerea unor specialisti pentru lamurirea unor împrejurari de fapt.

Sunt, însa situatii în care expertiza este declarata de lege obligatorie sub sanctiunea anularii hotarârii, si anume expertiza privind evaluarea aporturilor în natura, avantajele rezervate fondatorilor, operatiunilor încheiate de fondatori în contul societatilor pe actiuni sau în comandita pe actiuni sau expertiza pentru stabilirea valorii aporturilor în natura, daca se înfiinteaza o societate cu raspundere limitata de catre un singur asociat.

Expertul contabil este un consultant care ajuta un judecator în rezolvarea unor probleme de specialitate, lamurirea anumitor împrejurari ale procesului. Atunci când pentru lamurirea unor împrejurari instanta are nevoie de parerea unor persoane având cunostinte speciale în domeniul financiar-contabil, numeste unul sau trei experti contabili, stabilind si punctele nelamurite asupra carora se va pronunta.

De asemenea, expertul contabil nu se substituie judecatorului. Nu se poate cere judecatorilor sa aiba o instructie universala. Atunci când instanta este pusa în fata unor probleme pe care nu le poate rezolva singura, în vederea înlesnirii, poate recurge la concursul specialistilor. Judecatorul recurge la cunostintele de specialitate ale expertului contabil, dar aceasta nu înseamna ca expertul contabil se substituie judecatorului – judecatorul are dreptul de libera apreciere a probei de expertiza contabila, sa îsi formeze o convingere intima asupra adevarului.

Totodata, expertul contabil nu se confunda cu judecatorul. Expertul contabil examineaza materialele în baza dispozitiei judecatorului, iar concluziile sale, ca mijloc de proba, se supun aprecierii si verificarii întocmai ca si celelalte probe.

Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Contabila in Cauze Civile si Penale.doc