Expertiza Criminalistica a Urmelor de Maini

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Expertiza Criminalistica a Urmelor de Maini.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Vintila

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domenii: Drept, Criminologie

Extras din document

Expertiza consta in lucrarea ceruta unui specialist intr-un anumit domeniu,de aceea ea poate fi de mai multe feluri,printre care criminalistica,medico-legal,psihiatrica,contabila, etc…

Organul de urmarire penala va dispune efectuarea expertizei,dupa ce apreciaza probele pe care le are la dosar,va considera sau nu necesar efectuarea unei expertize.Astfel daca socoteste ca expertiza este necesara organul de urmarire penala va strange materialul si va formula intrebarile ce trebuie puse expertului.Intrebarile puse expertului trebuie formulate precis si clar si limitate numai la specialitatea acestuia.

Din marea varietate de urme descoperite la locul savarsirii faptei,urmele de maini sunt cele mai frecvente,deoarece se formeaza mult mai usor pe diferitele obiecte cu care mana infractorului a venit in contact.

Importanta cunoasterii metodelor de descoperire si ridicare a urmelor de maini se datoreste nu numai marii lor frecvente la locul savarsirii faptei,ci si valorii lor deosebite in procesul de identificare a persoanei,prin caracteristicile specifice de structura a desenelor papilare.

Urmele lasate de mainile infractorului se pot prezenta ca urme ale palmei intregi sau numai ale degetelor.In majoritatea cazurilor, atat urmele degetelor cat si urmele palmei sunt numai fragmentare,indicand partea de contact.Urmele cel mai frecvent intalnite sunt urmele digitale formate de falangete,ele venind mai des in contact cu diferitele obiecte atinse sau folosite de infractor.

Urmele palmei intregi intereseaza in primul rand ca forma si contur,apoi ca elemente de microrelief.

Repartizarea regiunilor si a zonelor palmei este urmatoarea :

-Regiunea digitala,cuprinzand subimpartirea in :falange,falangine si falangete ;

-Regiunea digito-palmara,situata in partea superioara a palmei,imediat sub baza degetelor

-Regiunea tenara,situata intre baza degetului mare si centrul palmei

-Regiunea hipotenara,situata in partea cubitala a palmei

Regiunea falangetelor, care este cea mai importanta din punctul de vedere al inregistrarii si identificarii dactiloscopice se imparte la randul ei in mai multe zone,si anume :

-zona centrala sau nucleara,formata din liniile desenului central,in forma de cercuri,arcuri,spirale,lanturi etc.,constituind partea cea mai importanta din punctul de vedere al identificarii dactiloscopice

-zona marginala sau exterioara,formata din creste papilare in forma de arcuri care iau forma conturului falangetei,zona situata pe marginea desenului papilar si al impresiunii digitale.

-zona bazala,formata din linii drepte sau curbate convex la centrul desenului,situata intre desenul central si cuta interfalangica.

Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Criminalistica a Urmelor de Maini.doc

Alte informatii

Referat la materia Expertiza criminalista in cadrul masterului in drept pe modulul Stiinte penale.