Familia ca Grup Social

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Familia ca Grup Social.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Calina Jugastru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Familia este una dintre cele mai importante şi răspândite tipuri de grupuri sociale. Orice persoană poate spune ce este o familie, pentru că oricine a avut de-a face cu o familie, fie că este vorba de familia în care s-a născut, fie este vorba de alte familii din comunitatea în care a trăit. Familia este oaza în care se retrage fiecare după ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul public, cadrele vieţii de familie fiind tratate de legislaţie. Instituţia familiei este în strânsă legătură cu alte instituţii sociale din sfera religiei, politicii, moralei. Familia a stat dintotdeauna în centrul preocupărilor sociologilor şi a constituit subiectul unor cercetări de sociologie juridică.

Familia este „grupul social fundamental, care asigură menţinerea continuităţii biologice a societăţii prin procreere, îngrijirea şi educarea copiilor, precum şi menţinerea continuităţii culturale prin transmiterea către descendenţi a limbii, obiceiurilor, modelelor de conduită” .

Familia face parte din categoria realităţilor primare sau fundamentale, fiind o instituţie universal umană. Familia consacră categoria primară a socialului, cea biologică. Ca fiinţă biologică, omul se plasează într-un grup de rudenie, adică de consubtanţiali. Familia este aşadar un grup social cu bază biologică, a cărei finalitate constă în preluarea, păstrarea, sporirea şi transmiterea unui patrimoniu genetic, economic , moral, religios, cultural şi social identitar.

Deşi diferă de la o cultură la alta, familia cunoaşte o anume formă, impusă de sistemul juridic sau religios. Marea diversitate de tipuri de familii care s-au succedat de-a lungul timpului impune găsirea unor trăsături caracteristice comune.

În încercarea de a defini familia se deosebesc două categorii de perspective, una juridică si alta sociologică. Din punct de vedere sociologic, familia poate fi definită ca “grup social constituit pe baza relaţiilor de căsătorie, consanguinitate şi rudenie, membrii grupului împărtăşind sentimente, aspiraţii şi valori comune”². Din perspectiva juridică, familia este un grup între membrii căruia s-a instituit o serie de drepturi şi obligaţii, reglementate de norme legale.

În funcţie de numărul persoanelor care pot forma familia prin căsătorie, putem deosebi următoarele tipuri de familii:

• Familia monogamă

• Familia poligamă

• Familia poliandră

• Familia grup

Familia monogamă este caracteristicã lumii creştine, fiind constituită prin căsătoria unui bărbat cu o femeie. Familia poligamă s-a întâlnit în China antică, Israelul antic, iar în lumea contemporană se gãseşte în ţãrile islamice. Aceastã familie constã în existenţa unui soţ cu mai multe soţii.

Familia poliandră este o formă mai rar întâlnită, în care o femeie se căsătoreşte cu doi sau mai mulţi bãrbaţi. Acest tip de familie s-a întâlnit în ţări sărace, cum ar fi de exemplu India, unde datorită sărăciei, femeile erau nevoite să aibă mai mulţi soţi, care să le ajute sã-şi crească copii.

Familia grup este formată dintr-un grup de bărbaţi şi unul de femei, care locuiesc, trăiesc, îşi cresc copii şi au relaţii sexuale împreună, fără a avea drepturi exclusive asupra unui partener.

În funcţie de numărul generaţiilor care locuiesc împreună într-o familie putem clasifica familiile astfel:

• Familia nucleară

• Familia extinsă.

Familia nucleară este cea mai întâlnită în epoca contemporană, şi este formatã din pãrinţi şi copii care nu au relaţii strânse cu alte rude, şi îşi administrează separat bunurile.

Familia extinsă este alcãtuită din mai multe generaţii şi rudele lor: bunici, unchi, părinţi, nepoţi, care locuiesc impreună. Acest tip se întâlneşte frecvent în zonele rurale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Familia ca Grup Social.doc

Alte informatii

Referat predat in 2009 facultatea Simion Barnutiu