Feudalismul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Feudalismul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Dupa o indelungata perioada de trecere ce a durat din secolul al III-lea pana in secolului al X-lea, pe teritoriul patriei noastre, a aparut oranduirea feudala care a reprezentat o treapta mai inalta in dezvoltarea societatii.

In dezvoltarea ei, oranduirea feudala a parcurs trei perioade:

a) cea a feudalismului timpuriu, intre secolele IX - XIV cand s-au format si cristalizat relatiile feudale;

b) perioada feudalismului dezvoltat, care dureaza pana la mijlocul secolului al XVIII - lea;

c) perioada descompunerii feudalismului, care incepe odata cu aparitia germenilor relatiilor noi, capitaliste, si care, incetul cu incetul submineaza relatiile feudale. . Aceasta perioada se intinde pana la revolutia din 1848, cand relatiile de productie capitaliste devin dominante.

Esența statului și dreptului din perioada de început a orânduirii feudale Noțiuni generale. Formarea statelor feudale Țara Românească și Moldova pe teritoriul fostei Dacii este rezultatul unui lung proces de dezvoltare și adaptare a formațiunilor politice din secolele anterioare. De altfel relațiile feudale și evul mediu nu au apărut simultan acolo unde această orânduire a fost cunoscută. Statele feudale românești s-au format prin gruparea tuturor voievodatelor și cnezatelor existente, formând în jurul voievodului întemeietor un centru de putere unic. Voievodul întemeietor devine „mare voievod” și ia titulatura de domn.

Elemente ale lumii feudale apar la noi în secolul al IX-lea, odată cu încheierea procesului de formare a limbii și poporului român în spațiul carpato-dunărean, deși elemente sesizabile și sporadice au existat dintr-o perioadă anterioară.

Creșterea productivității muncii, a cantității de bunuri suplimentare care putea fi pusă de către obști la dispoziția păturii conducătoare datorită slujbelor îndeplinite mai ales când dețineau mai multă vreme aceleași funcțiuni, dă posibilitatea conducătorilor și familiilor lor să ocupe poziții social-economice mai puternice. Pe de altă parte, acapararea prin uzurpare a diverselor bunuri ale obștii de către o pătură mai înstărită din interiorul ei, contribuie la destrămarea obști și la diferențierea cu caracter feudal a societății. Cele două clase sociale fundamentale ale societății feudale încep să prindă contur tot mai limpede. Așadar, elementele viitoarei clase feudale se află, în mod virtual, chiar în sânul obști.

Procesul de destrămae a obștilor

Odată cu creșterea productivității muncii și a plusprodusului din cadrul obștilor conducătorii obștilor își însușesc plusproduslul devenind tot mai bogați în detrimenul celorlalți membrii din obști. Se detașează astfel, trepatat, de masa de rând cei care dețin poziții însemnate de restul populației din obște, ducând la acapararea tot mai multor bunuri ale obști ducând treptat la destrămarea obștii și la diferențierea cu caracter feudal a societății. Din punct de vedere economic noile relații de producție care încep să se consolideze au reprezentat inevitabil un progres față de relațiile de producție sclavagiste anterioare.

Prin urmare Institutia domniei reuneste trasaturi traditionale ale fostelor cnezate si voievodate romenesti,impletitecu trasaturi ale monarhiei bizantine si avand ca fundament religia crestina de rit rasaritean.

Fisiere in arhiva (1):

  • Feudalismul.docx