Formarea Profesionala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Formarea Profesionala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Formarea profesionala este activitatea desfasurata de o persoana inainte de a se incadra in munca in scopul obtinerii de cunostinte generale si de specialitate necesare pentru a profesa o meserie.

Prin formarea profesionala a salariatilor se urmareste de cunostinte noi de catre acestia si este privit ca un proces continuu determinat de dezvoltarea societatii.

Formarea profesionala priveste in egala masura profesiile si meseriile in pofida denumirii sale.

Conceptul de formare profesionala este pentru prima data reglementat de legislatia muncii de la noi prin lege organica.Formarea profesionala face obiectul de reglementare al titlului VI din actualul cod al muncii, nefiind reglementata in codul de la 1972.

Formarea profesionala este un proces complex care caracterizeaza mai curand relatiile sociale reglementate de normele legislatiei invatamantului.Avand in vedere insa ca dobandirea unei profesii sau meserii este o conditie pentru incheierea contractului individual de munca, formarea profesionala face si obiectul de studiu al legislatiei muncii.

Conceptul de formare profesionala are cel putin doua acceptiuni.In sens restrans se intelege dobandirea cunostiintelor si calificarilor necesare pentru ocuparea unui post.In sens larg formarea profesionala cuprinde doua etape:formarea initiala si formare continua.Formarea initiala semnifica dobandirea cunostiintelor cerute de lege pentru ocuparea unui post, iar formarea continua inseamna perfectionarea aptitudinilor de a profesa pe functia respectiva si actualizarea cunostiintelor in acord cu noutatile momentului.

Formarea profesionala initiala mai este cunoscuta sub denumirea de pregatire profesionala, iar cea contiuna de perfectionare profesionala.

Pregatirea profesionala

Pregatirea profesionala este un proces de invatare bazat pe garantiile constitutionale ale dreptului la invatatura.

Reglementarea procesului de invatamant face obiectul legii nr. 84/1995 care prevede in art. 15 ca sistemul national de invatamant cuprinde invatamantul prescolar, primar, secundar, postliceal si invatamantul superior.

Invatamantul primar(clasele I-IV) si cel secundar(gimnaziu, clasele V-VIII)nu comporta filiere, profiluri, meserii in vederea unei anumite pregatiri profesionale.

In schimb, invatamantul secundar (ciclul inferior si ciclul superior al liceului) comporta, ca pregatire, urmatoarele filiere:

-filiera teoretica(profil umanist si real);

-filiera tehnologica;

-filiera vocationala.

Potrivit art.23 alin. 4, absolventii ionvatamantului secundar dobandesc certificat de absolvire.

Scoala de arte si meserii si anul de completere constituie, potrivit art. 15 alin.7, invatamant profesional.

Un interes nemijlocit prezinta pentru dreptul muncii conceptia legiuitorului cu privire la durata invatamantului general obligatoriu.Potrivit art.6, invatamantul obligatoriu este de 10 clase, a carei frecvantare inceteaza la varsta de 18 ani.

In baza Legii invatamantului, cu modificarile ulterioare prin H.G. nr. 999/2000 si prin H.G. nr.1336/2001 s-au aprobat domeniile. Profilurile, specializarile, durata studiilor precum si titlurile care pot fi obtinute de absolventii invatamantului universitar, invatamant se stat si particular.

Doctoratul se organizeaza potrivit H.G. nr. 37/1997 in domenii fundamentale ale stiintei si artei.La concursul de admitere la doctorat au dreptul sa participe numai absolventii invatamantului universitar de lunga durata care au diploma de licenta.

Perfectionarea profesionala

Perfectionarea profesionala este ata un drept cat si o obligatie a fiecarui salariat in parte.

Modificarile, progresele si tehnicile noi aparute in orice domeniu de activitate obliga ocupantul unui post sa fie la curent si sa poata face aplicarea noilor idei si metodologii.

Conform art. 188 din Codul muncii, formarea profesionala a salariatilor are urmatoarele obiective principale:

a)adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca;

b)obtinerea unei calificari profesionale;

Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Profesionala.doc