Forme Juridice de Societati Comerciale

Imagine preview
(7/10)

Acest referat descrie Forme Juridice de Societati Comerciale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Este forma de societate la care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatii raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale.

1. ASOCIATII S.N.C. este utilizata ca instrument juridic pentru implicarea in afaceri comerciale, atat de catre persoanele fizice, cat si de catre persoanele juridice.

a) Asociati persoane fizice In aceasta ipoteza, constituirea unei S.N.C. reprezinta optiunea catorva prieteni, colegi sau cunoscuti apropiati. Uneori, S.N.C. se infatiseaza ca o societate familiala, constituita intre membrii aceleasi familii (parinti si copii sau frati si surori ori rude de grad mai indepartat), iar alteori este uzuala in cadrul unei anumite profesiuni (caz in care se constituie cu participarea unor membri ai aceluiasi corp profesional).

Avantaje!! - simplitatea formalitatilor de constituire- simplitatea mecanismului de functionare

Dezavantaje!! responsabilitatea nelimitata a asociatilor pentru datoriilesociale retinere de a-si asuma riscurile inevitabile pe care le implicaorice afacere comerciala

b) Asociati persoane juridice

O S.N.C. poate fi valabil infiintata chiar de catre asociatii persoane juridice. Elementul intuitu personae, caracteristic S.N.C., nu este incompatibil cu entitatile juridice colective. O societate de societati comerciale are o personalitate juridica distincta de societatile asociat, iar capitalul sau social este format cu participare de capital de catre toate societatile asociat. 2. NUMAR DE ASOCIATI Legea nu cere un minim de asociati pentru constituirea societatii in nume colectiv, dar pentru ca nu reglementeaza posibilitatea ca o asemenea societate sa functioneze ca societate unipersonala rezulta ca pentru constituirea unei societati in nume colectiv sunt necesari cel putin doi subiecti de drept (asociati). 3. ACTUL DE INFIINTARE AL S.N.C. Se constituie prin contract de societate. NU se cere redactarea unui statut, DAR! Legea nici nu interzice asociatilor ca, daca acestia doresc, sa-l intocmeasca. Se cere ca, contractul de societate sa fie in forma autentica.

4. FIRMA SAU DENUMIREA SOCIETATII Este principalul atribut de identificare a oricarei societati somerciale, inclusiv a S.N.C. Legea 26/1990 consacra regula potrivit careia denumirea S.N.C. este formata din numele si prenumele tuturor asociatilor, sau numai a unora dintre ei, urmate de mentiunea societate in nume colectiv. 5. EMBLEMA Emblema nu constituie un atribut obligatoriu de identificare a societatilor comerciale, asa cum se cere in cazul denumirii sau firmei. Firma este obligatorie, emblema are caracter facultativ. O societate comerciala poate avea o singura firma (denumire), dar poate avea mai multe embleme. 6. SEDIUL SOCIAL Este un element de identificare si un element de stabilitate al societatilor comerciale. Societatile comerciale trebuie sa dispuna de un sediu local principal, loc unde isi desfasoara activitatea cu caracter de permanenta principalele organe de conducere ale societatilor comerciale. 7. OBIECTUL DE ACTIVITATE

a).In actul constitutiv trebuie stabilita activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare societatea in vederea obtinerii de profit: productie, comercializare, prestari de servicii, tranzactii, intermedieri, etc.

b).Obiectul de activitate trebuie sa fie bine determinat, cu stabilirea domeniului principal, a activitatii principale si a activitatilor secundare.

c).Obiectul de activitate se stabileste potrivit clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr.656/1997.

d).Obiectul de activitate stabilit, trebuie sa fie posibil licit si moral.

8.CAPITALUL SOCIAL Legea nu cere si nu fixeaza pentru aceasta forma de societate nici un minim de capital. Asociatii au libertatea sa stabileasca, dupa propriile lor interese, valoarea capitalului social. Imprejurarea legitimeaza concluzia ca S.N.C. ar putea fi infiintata fara capital sau cu capital simbolic, dar in astfel de conditii,, ea nu si-ar putea justifica calitatea de societate comerciala si nu ar putea tinde spre realizarea scopului propus. In concluzie, putem spune ca S.N.C. trebuie sa dispuna de un capital rezonabil in functie si in raport cu obiectul de activitate, prestabilit de fondatori si in functie de scopul avut de acestia la infiintare. 9. APORTUL ASOCIATILOR Aportul asociatilor poate fi:

-in numerar (obligatoriu)

-in natura

-in creante

Fisiere in arhiva (1):

  • Forme Juridice de Societati Comerciale.doc