Functia Publica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Functia Publica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Antonie Iorgovan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Drept, Stiinta Administratiei, Stiinte Politice

Extras din document

Notiunea de “functie publica” o intalnim folosita in Constitutie si legi, cat si in diferite alte acte normative de salarizare sau de infiintare, organizare si functionare a unor servicii publice - organe ale administratiei de stat, institutii publice si regiile autonome de interes public.

Astfel art. 16 (3) din Constitutie foloseste notiunea de functii si demnitati publice, iar in art. 94 lit. (e) se prevede ca Presedintele Romaniei "numeste in functii publice, in conditiile legii", iar in art. 95 (1) se prevede ca Presedintele Romaniei poate fi "suspendat din functie".

Functia in cadrul administratiei publice, poate fi definita “ca un ansamblu de atributii stabilite prin lege sau prin actele juridice emise pe baza si in executarea legii, atributii pe care le indeplineste o persoana fizica angajata intr-un organ al administratiei publice si care are abilitatea legala de a indeplini aceste atributii ale administratiei publice”.

In doctrina actuala, functionarul public este definit ca “persoana fizica investita in mod legal, prin actul de vointa unilaterala al unei autoritati publice sau al cetatenilor, cu sarcina indepliniri pe un timp limitat sau nedeterminat a unei functii publice , in vederea realizarii competentei organului din structura careia face parte functia respectiva”.

In cazul functiei publice , drepturile si obligatiile ce-i formeaza continutul, preexista pentru fiecare functie publica in parte prin lege sau acte emisee in baza si in executarea legii.

Functia publica exista inainte de a fi numit pe postul respectiv viitorul functionar public, ea infiintandu-se de regula odata cu infiintarea institutiei publice si rareori acesteia , si are caracter continuu si obligatoriu , pentru satisfacerea intereselor generale.

Pentru ca functia publica sa se poata realiza in competenta autoritatii sau institutiei publice, aceasta trebuie incredintata unei persoane fizice care are capacitatea fizica si psihica necesara si care indeplineste si celelelte conditii prevazute de lege pentru ocuparea unei functii publice.

Fiecare functie publica se caracterizeaza prin anumite trasaturi, dar tuturor functiilor publice le sunt comune urmatoarele: functia publica reprezinta un complex de drepturi si obligatii, care nu sunt facultative, ci obligatorii pentru persoana investita; de asemenea functia publica are caracter de continuitate care decurge din insasi continuitatea existentei statului; din aceasta nu trebuie sa tragem concluzia ca functia publica nu poate fi exercitata intermitent; nu trebuie confundata functia insasi cu realizarea ei; functia publica nu poate face obiectul unei intelegeri intre parti; ea este rezultatul unui act universal de vointa prin investirea legala ce acorda persoanei care exercita functia; functia publica este accesibila tuturor cetatenilor, in conditiile legii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Functia Publica.doc

Alte informatii

prezentat in cadrul Dacultatea SNSPA