Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4361
Mărime: 28.88KB (arhivat)
Publicat de: Ivona Popescu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Garanţii implicite circumscrise dreptului la un proces echitabil

Sunt astfel de garanţii principii care nu se găsesc în textul analizat. Acestea sunt: 1. egalitatea armelor, 2. respectarea contradictorialităţii în administrarea probelor, 3. motivarea deciziilor, 4. dreptul acuzatului de a păstra tăcere şi de a nu contribui la propria sa incriminare.

1. Egalitatea armelor înseamnă tratarea egală a părţilor pe toată durata desfăşurării procedurii în faţa unui tribunal, fără ca una dintre ele să fie avantajată în raport cu cealaltă parte sau celelalte părţi din proces. Egalitatea armelor reprezintă, deci, un just echilibru între părţi şi are acelaşi rol atât în cauzele civile, cât şi în cauzele penale. Principiul egalităţii armelor se aplică numai în raporturile dintre părţi şi reflectă modul cum au fost ele tratate de tribunal, neaplicându-se raporturilor dintre părţi şi tribunal.

Cea mai importantă garanţie procedurală existentă într-un stat de drept este cea a procesului echitabil. Având în vedere mecanismul de funcţionare a statului de drept conform căruia trebuie asigurat liberul acces la justiţie pentru remedierea oricărei încălcări a unui drept sau libertăţi fundamentale ori interes legitim, această garanţie este considerată esenţială însuşi spiritului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului .

Dreptul la un proces echitabil este dreptul care, prin afirmarea sa, asigură legătura între drepturile omului şi statul de drept, caracterizat prin eliminarea arbitrariului şi domnia legii, putând fi definit ca ansamblul garanţiilor procedurale care permit punerea în valoare a majorităţii drepturilor protejate prin instrumente internaţionale.

După cum a arătat Curtea, statele semnatare ale Convenţiei au decis să ia toate măsurile necesare pentru apărarea efectivă a unor drepturi enunţate de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, datorită ataşamentului lor sincer la principiul preeminenţei dreptului. Aceste măsuri semnifică organizarea unei bune administrări a justiţiei, credibilă, sigură, imparţială şi independentă pentru cei care ajung în faţa instanţelor judiciare. De aceea, instanţa europeană a reţinut ideea că într-o societate democratic, în sensul Convenţiei, dreptul la o bună administrare a justiţiei ocupă un loc eminent, astfel că o interpretare restrictivă a dispoziţiilor art.6 nu ar corespunde cu obiectul şi scopul prevederilor sale .

Sunt considerate încălcări ale principiului egalităţii armelor: comunicarea unui raport de poliţie care îl privea pe inculpat doar procurorului, nu şi apărării, deoarece s-a creat astfel un dezechilibru între părţi, care nu dispuneau de aceleaşi mijloace pentru a-şi susţine argumentele poziţiei lor; necomunicarea către reclamant a observaţiilor depuse la dosar de procurorul general, deoarece s-a creat o inegalitate intrinsecă fără a se mai demonstra alte aspecte negative ale acestei situaţii, deoarece partea nu a avut posibilitatea de a-şi exprima clar poziţia cu privire la calea de atac execitată, ci doar procurorul general; simpla calificare a insuficienţei preţului de cesiune declarat la fisc, în absenţa dreptului reclamantului de a dovedi că preţul convenit şi contestat reprezintă valoarea reală a bunului, reprezintă o încălcare a principiului egalităţii armelor.

Exigenţa de echitate este consacrată, încă de la primele cuvinte ale art. 6 parag. (1), importanţa acesteia este considerabilă pentru că, pentru ansamblul garanţiilor prevăzute la art. 6, se reţine, pe viitor, noţiunea de proces echitabil. Echitatea impune o apreciere in concreto a cauzei, astfel încât respectarea cu scrupulozitate a garanţiilor formale prevăzute de art. 6 nu este, în mod obligatoriu, sinonimă cu un proces echitabil .

Din punct de vedere temporal dreptul la un proces echitabil acoperă nu numai perioada de desfăşurarea a unui proces ci şi perioada anterioară – recunoaşterea dreptului de acces la un tribunal – şi ulterioară – dreptul de a obţine o hotărâre judecătorească cu caracter obligatoriu şi care se va bucura de autoritatea lucrului judecat şi dreptul de a obţine executarea hotărârii .

Preview document

Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 1
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 2
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 3
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 4
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 5
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 6
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 7
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 8
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 9
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 10
Garanții implicite circumscrise dreptului în proces echitabil - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Garantii Implicite Circumscrise Dreptului in Proces Echitabil.docx

Te-ar putea interesa și

CEDO - garanții procedurale

Consiuliul Europei s-a constituit la Londra în 1949 prin adoptarea statutului. Statutul Consiliului Europei prevede în art.1 că menţinerea şi...

Ai nevoie de altceva?