Gratierea

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Gratierea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Gratierea este un act al puterii executive care iarta total sau partial un condamnat de o pedeapsa definitiva pronuntata impotriva lui sau prin care i se acorda comutarea intr-o pedeapsa mai putin severa. Este o masura de clementa decisa de seful statului in virtutea caruia un condamnat este scutit sa-si execute pedeapsa integral sau partial ori prin efectul careia, o pedeapsa mai usoara inlocuieste pedeapsa ce trebuie executata.

Clasificare:

1.Clasificare in functie de intinderea efectului:

a)gratierea totala sau remiterea de pedeapsa consta in inlaturarea in intregime a executarii pedepsei. In cazul gratierii postcomandatorii, daca s-a inceput executarea pedepsei va avea loc de fapt o reducere a pedepsei deoarece o parte a acesteia deja s-a executat, dar va fi considerata tot ca o gratiere totala.

b)gratierea partiala sau reducerea de pedeapsa consta in inlaturarea partiala a executarii pedepsei, determinata prin indicarea unei fractii(1/2, 1/3, 1/6), prin prin referire la restul ramas neexecutat ori prin aratarea cuantumului reducerii.

c)comutarea semnifica inlocuirea felului pedepsei pronuntate de instanta, adica o pedeapsa mai grava e substituita prin alta mai putin grava.

2.Clasificarea in functie de conditiile impuse beneficiarului:

a)gratierea e neconditionata(pura si simpla) atunci cand actul legislativ sau administrativ prin care a fost acordata nu stabileste nici un fel de conditii.

b)conditionata- sunt prevazute anumite cerinte precum:

- persoana condamnatului(varsta, situatie familiala)

- antecedenta penala(sa nu fie recidivist)

- urmarea infractiunii(prejudiciul sa nu depaseasc un anumit plafon valoric)

- conduita dupa ramanerea definitaiva a hotararii de condamnare

- comportarea dupa acordarea beneficiului clementei intr-o anumita perioada (3 ani) de la data aplicarii gratierii. Astfel, condamnatul care a fost gratiat savarseste o infractiune in intermediul acestei perioade, el isi va achita si restul de pedeapsa de dinaintea gratierii.

3.Clasificarea din punct de vedere al momentului intervenirii:

a)gratierea postcondamnatorie- gratierea a fost acordata pedepsei aplicate prin hotararii ramase definitive

b)gratierea antecondamnatorie- poate fi acordata decat prin lege organica nu si prin decret prezidentiala

4.Clasificarea in functie de persoanele beneficiare:

a)gratierea individuala- se acorda intuitu personae

b)gratierea colectiva- ori de cate ori nu are in vedere persoanele determinate

Obiectul gratierii

Obiectul gratierii il constituie pedeapsa aflata in curs de executare sau cel putin executabila.

In cazul in care inculpatul a fost arestat preventiv si i s-a aplicat o pedeapsa egala sau mai mica decat pedeapsa arestarii preventive nu se va mai putea spune ca pedeapsa e gratiata deoarece ea e stinsa prin executare efectiva.

Determinarea obiectului gratierii poate avea loc prin:

a) referirea la cuantumul pedepsei aplicate – de regula sunt gratiate intrgral pedepsele mai reduse- in mod obisnuit cele pana la 5 ani inchisoare si doar partial cele mai consistente, reducerea fiind cu atat mai mica cu cat pedeapsa este mai mare. De exmplu, prin decretul 290/1984 si 185/1986 au fost gratiate in intregime pedepsele cu inchisoare pana la 5 ani inclusiv, cu 1/3 cele intre 5-8 ani inclusiv si cu 1/5 acelea cuprinse intre 8-10 ani inclusiv.

b) indicarea naturii infractiunii savarsite

c) precizarea atat a cuantumului pedepsei aplicate de instanta cat si a naturii infractiunii care a atras aceasta pedeapsa

d) sublinierea elementelor subiective ale infractiunii- au fost gratiati cei condamnati pentru infractiuni neintentionate

e) recurgerea la criteriul mixt al relevarii laturii subiective a infractiunilor si a pagubei pricinuite prin acestea(infractiuni nintentionate sub o anumita valoare).

Efectele gratierii:

Efectele gratierii neconditionate:

a)- in cazul gratierii integrale- pedeapsa va fi considerata ca executata fie de la data aplicarii actului de clementa, fie de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti

Fisiere in arhiva (1):

  • Gratierea.doc