Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4174
Mărime: 46.28KB (arhivat)
Publicat de: Alex B.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. 1. Scurt istoric al țării- Din secolul al XX-lea până în prezent 4
  3. 2. Sistemul politic al Greciei 6
  4. 3. Parlamentul grec și procedura legislativă 8
  5. Concluzie 13
  6. Bibliografie 14

Extras din referat

Introducere

Grecia (în greacă Ελλάδα, transliterat: Ellîda, pronunție în greacă: [eˈlaða]), oficial, Republica Elenă (în greacă Ελληνική Δημoκρατία, transliterat: Ellīnikī́ Dīmokratía [eliniˈci ðimokraˈti.a]) și cunoscută încă din antichitate și sub denumirea de Elada, este o țară din Europa de Sud.

Conform recensământului din 2011, populația Greciei este de circa 11 milioane de locuitori. Cel mai mare oraș și capitala țării este Atena.

Grecia se află amplasată strategic la intersecția între Europa, Asia de Vest și Africa, și se învecinează la nord-vest cu Albania, la nord cu Macedonia de Nord și cu Bulgaria, și la nord-est cu Turcia. Țara este formată din nouă regiuni istorico-geografice: Macedonia, Grecia Centrală, Pelopones, Tesalia, Epir, Insulele din Marea Egee, Tracia de Vest, Creta și Insulele din Marea Ionică.

Marea Egee se află la est de partea continentală, Marea Ionică se află la vest, iar Marea Mediterană la sud. Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei și a 11-a ca lungime din lume, cu 13.676 km lungime, deținând și un mare număr de insule (aproximativ 1.400, dintre care 227 sunt locuite). Optzeci la sută din teritoriul grec este format din munți, dintre care cel mai înalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.

Grecia modernă își trage rădăcinile din civilizația Greciei Antice, începând cu civilizațiile egeene din Epoca Bronzului, și este considerată a fi leagănul culturii occidentale. Ea este locul de naștere al democrației ca formă de guvernare, al filosofiei occidentale, al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale și al istoriografiei, științelor politice, al marilor principii științifice și matematice,și al dramaturgiei occidentale, incluzând genurile tragediei și comediei.

Realizările culturale și tehnologice ale Greciei au influențat mult întreaga lume, multe aspecte ale civilizației grecești pătrunzând în Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare, și în Occident prin intermediul Imperiului Roman. Această bogată moștenire este parțial reflectată de cele 18 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate în Grecia, ceea ce plasează țara pe locul al șaselea în Europa și al treisprezecelea în lume. Statul grec modern, care cuprinde mare parte din miezul istoric al civilizației grecești, a fost înființat în 1830 după Războiul Grec de Independență față de Imperiul Otoman.

1. Scurt istoric al țării- Din secolul al XX-lea până în prezent

La sfârșitul Războaielor Balcanice, întinderea teritorială și demografică a Greciei crescuse. În anii ce au urmat, lupta dintre Constantin I și charismaticul prim ministru Eleftherios Venizelos pe tema politicii externe a țării în ajunul Primului Război Mondial a dominat scena politică a țării, și a împărțit țara în două grupuri antagonice. De-a lungul unei părți din Primul Război Mondial, Grecia a avut două guverne, un guvern pro-german regalist la Atena și un guvern pro-britanic, venizelist la Salonic. Cele două guverne au fost unificate în 1917, când Grecia a intrat oficial în război de partea Antantei.

După Primul Război Mondial, Grecia a încercat să anexeze noi teritorii din Asia Mică, o regiune care la acea vreme avea o numeroasă populație greacă, dar a fost învinsă în Războiul Greco-Turc din 1919- 1922, care a avut ca rezultat un masiv schimb de populații între cele două țări conform Tratatului de la Lausanne. Conform diferitelor surse, câteva sute de mii de greci pontici au murit în această perioadă în ceea ce este uneori denumit genocidul grecilor pontici.

Epoca ce a urmat a fost una marcată de instabilitate, umbrită de dificila misiune de a introduce un milion și jumătate de refugiați greci din Turcia în societatea grecească. Populația greacă a Istanbulului a scăzut de la 300.000 în 1900 la circa 3.000 în 2001.

După evenimentele dezastruoase din Asia Mică, monarhia a fost abolită după un referendum ținut în 1924 și s-a declarat a Doua Republică Elenă. Premierul Georgios Kondylis a preluat puterea în 1935 și a abolit efectiv republica reinstaurând monarhia printr-un nou referendum în 1935. În anul următor, a urmat o lovitură de stat care l-a instaurat pe Ioannis Metaxas ca lider al unui regim dictatorial denumit Regimul de la 4 August⁠. Deși stat totalitar, Grecia a rămas în relații bune cu Regatul Unit și nu s-a aliat cu Axa.

La 28 octombrie 1940, Italia fascistă a cerut capitularea Greciei, dar administrația greacă a refuzat și, în Războiul Greco-Italian care a urmat, Grecia a respins forțele italiene în Albania, aducând Aliaților prima victorie terestră împotriva Axei. Țara avea în cele din urmă să cadă în fața unor forțe germane trimise de urgență în Bătălia Greciei. Ocupanții germani s-au confruntat totuși cu probleme grave cauzate de rezistența grecească. Peste 100.000 de civili au murit de foame în iarna lui 1941- 1942, și marea majoritate a evreilor au fost deportați și uciși în lagărele naziste de concentrare. După eliberare, Grecia a trecut printr-un război civil între comuniști și anticomuniști, care a dus la devastare economică și grave tensiuni sociale între dreapta și stânga predominant comunistă, tensiuni ce au durat treizeci de ani. Următoarele două decenii au fost caracterizate prin marginalizarea stângii în sferele politică și socială, dar și printr-o rapidă creștere economică parțial generată de Planul Marshall.

Bibliografie

1. Informații generale despre Grecia: http://www.balkantimes.com/cocoon/setimes/xhtml/ro/infoCountryPage/setimes/resource_centre/countries/greece?country=Greece

2. Constituția Greciei - ICL : http://www.servat.unibe.ch/law/icl/gr00000_.html

3. Curs de drept administrativ comparat- Instituții Administrative în statele UE

4. Buletin de Informare legislativă.nr.4/2003; Sorin Popescu, Victoria Țăndăreanu-„Uniunea Europeană și Revizuirile Constituționale Naționale”

5. https://grecia.mfa.gov.md/ro/content/despre-%C3%AEntrevederea-ambasadorului-anatol-vangheli-cu-grupul-parlamentar-de-prietenie-din

6. https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/greece_ro

7. https://ro.wikipedia.org/wiki/Constitu%C8%9Bia_Greciei_din_1975

Preview document

Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 1
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 2
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 3
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 4
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 5
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 6
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 7
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 8
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 9
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 10
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 11
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 12
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 13
Grecia - Procedură legislativă - Conținuturile etapelor principale - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Grecia - Procedura legislativa - Continuturile etapelor principale.docx

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?