Gruparile Teroriste

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Gruparile Teroriste.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Datele actuale evidenţiază existenţa în lume a peste 100 de organizaţii teroriste mari, cu un efectiv de peste 290.000 de membrii şi simpatizanţi.

În continuare, vom prezenta grupurile teroriste cele mai reprezentative ale căror acţiuni teroriste au influenţat, nu o dată, deciziile la nivel internaţional. Majoritatea dintre acestea fiinţează şi acţionează preponderent în Orientul Mijlociu, dar zona lor de acţiune, după cum se va vedea, este extrem de largă, cuprinzând mai multe continente.

ORIENTUL MIJLOCIU

1. Mişcarea de Rezistenţă Islamică/ Islamic Resistence Mouvement - HAMAS

HAMAS a fost înfiinţată de şeicul Ahmed Yassin, la finele anului 1987, ca o formaţiune a filialei palestiniene a Frăţiei Musulmane. Diferite elemente ale HAMAS au folosit atât mijloace politice, cât şi violente, inclusiv terorismul, pentru atingerea scopului de a înfiinţa un stat palestinian islamic în locul Israelului. Grupul, cu o structură necunoscută; câţiva reprezentanţi lucrează în moschei şi instituţii sociale pentru a recruta membri, a câştiga bani, a organiza activităţi teroriste şi a face propagandă.

Elementele active ale grupului, operând clandestin, sprijină şi folosesc violenţa pentru a-şi atinge scopurile.

Puterea grupului HAMAS este concentrată în regiunea Gaza şi în câteva zone din West Bank. De asemenea, grupul este angajat în activităţi politice de pace, cum ar fi susţinerea unor candidaţi pentru alegerile membrilor Camerei de Comerţ din West Bank.

Activiştii Mişcării de Rezistenţă Islamică, în special cei din brigăzile Izz al-Din al-Quarsam, au desfăşurat multe atacuri, inclusiv folosirea pe scară largă a sinucigaşilor cu bombe împotriva civililor israelieni şi ţintelor militare, palestinienilor suspectaţi de colaboraţionism, dar şi împotriva rivalilor din grupul Fatah. Numărul membrilor de bază nu este cunoscut, dar grupul are zeci de mii de susţinători şi simpatizanţi.

HAMAS are sedii în teritoriile ocupate de Israel şi în Iordania.

Grupul primeşte ajutor extern din partea Iranului, de la refugiaţii palestinieni şi a "binefăcătorilor" particulari din Arabia Saudită, precum şi din alte state care au o politică moderată în privinţa palestinienilor. În Europa de Vest şi America de Nord s-au înregistrat câteva activităţi de propagandă şi pentru strângerea de fonduri, în scopul sprijinirii grupului.

2. Jihadul Palestinian Islamic / Palestinian Islamic Jihad - PIJ

PIJ, ca şi HAMAS, este un grup islamic radical, având sedii în West Bank şi în Fâşia Gaza. PIJ a fost înfiinţată în anul 1979 şi este o organizaţie de gherilă, în aparenţă unită în atitudinea de opoziţie faţă de un compromis politic sau teritorial cu Israelul. Grupul a refuzat oferta recentă a lui Yasser Arafat de a se alătura administraţiei Autorităţii Palestiniene.

Oficialităţi ale SUA afirmă că, din punct de vedere politic, PIJ are relaţii mai strânse cu Iranul decât HAMAS, deşi ambele grupuri primesc fonduri (câteva milioane de dolari pe an) şi, probabil beneficiază de baze de antrenament şi instruire, asigurate de Iran.

Ambele grupuri au filiale în Siria, Sudan şi Iordania. De asemenea, PIJ primeşte asistenţă limitată din partea Siriei.

Un sondaj independent, desfăşurat în zonele controlate de palestinieni, în iunie 1998 a evidenţiat faptul că HAMAS se bucură de sprijinul a 14% din palestinenii care locuiesc în Fâşia Gaza, iar cei din West Bank sprijină grupul în proporţie de 11%. Suportul de care a beneficiat HAMAS a înregistrat o creştere faţă de anul 1997 când proporţia era de 10% în fiecare zonă.

Grupul PIJ, care nu acţionează deschis, a înregistrat în anul 1998 un sprijin din partea palestinienilor de 3% faţă de 2% în anul 1987.

Acţiunile PIJ, ca şi ale grupului HAMAS, nu vizează în mod direct SUA, dar administraţia americană a ameninţat că va lua măsuri împotriva acestor grupuri, deoarece, în urma atacurilor pentru care aceste grupuri şi-au asumat responsabilitatea, au căzut victime şi cetăţeni americani.

La finele anului 1987, SUA a blocat două conturi ale liderilor grupurilor HAMAS şi PIJ în valoare de 675.000 USD şi respectiv 18.000 USD.

Puterea grupului Jihadului Palestinian Islamic este recunoscută.

Organizaţia este condusă de Abdullah Shallah, fost profesor la Universitatea din Florida de Sud. Acesta a înfiinţat un Institut Mondial de Studii Islamice, afiliat Universităţii. Shallah a folosit Institutul pentru a invita radicalii islamici din SUA la conferinţele organizate de acesta şi pentru a strânge fonduri în contul PIJ.

Fisiere in arhiva (1):

  • Gruparile Teroriste.doc