Grupul European de Interes Economic - Singurul Instrument Legal Transnational pentru Cooperarea intre Intreprinzatori in Uniunea Europeana

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Grupul European de Interes Economic - Singurul Instrument Legal Transnational pentru Cooperarea intre Intreprinzatori in Uniunea Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Drept, Economie

Extras din document

În scopul de a încuraja spiritul întreprinzătorilor din Uniune, s-au creat două forme de entităţi juridice de drept european: Societatea europeană şi Gruparea europeană de interes economic.

Gruparea Europeană de Interes Economic este singurul instrument juridic transnaţional pentru cooperarea între antreprenorii din Europa, aceasta se caracterizează prin flexibilitate, o minimă birocraţie şi oferă multe avantaje fiscale.

Gruparea Europeană de Interes Economic se distinge de o firma sau de o societate obişnuită prin obiectivul său, acesta constând în facilitarea sau dezvoltarea activităţilor economice ale membrilor săi pentru a le da posibilitatea să îşi perfecţioneze rezultatele. Obiectivul trebuie să fie declarat o dată cu înregistrarea ca o garanţie a publicităţii. Scopul grupării este acela de a facilita sau de a dezvolta cooperarea între membri.

Formarea Pieţii Unice Europene şi a Zonei Economice Europene în anul 1993 a dus la apariţia unei reţele continentale în care companiile europene să colaboreze. Astfel s-a format o piaţă cu un enorm potenţial permiţându-le întreprinzătorilor să dezvolte activităţi economice de o mare amploare, dar i-a şi expus unei competiţii mult mai mare.

Pentru mulţi operatori economici cooperarea, şi mai ales cea transnaţională reprezintă o modalitate de a face faţă competiţiei acerbe de pe Piaţa Unică a UE.

Cooperarea transnaţională între companii prezintă o serie de avantaje cum ar fi:

- acestea pătrund pe alte pieţe de desfacere a mărfurilor, serviciilor etc.;

- iau contact cu alte produse, clienţi şi tehnologii noi.

Pentru a încuraja şi facilita această cooperare, Comunitatea Europeană a implementat diferite măsuri practice, legale cât şi fiscale. Una dintre cele mai importante măsuri în acest sens o reprezintă implementarea unor dispoziţii legale la nivelul Uniunii care să reglementeze funcţionarea Grupărilor Europene de Interese Economice. Acest lucru s-a realizat prin adoptarea Regulamentului Comunităţilor Europene nr. 2137/85, care a fost publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene L 199 la data de 31 Iulie 1985, şi a intrat în vigoare la data de 1 iulie 1989. Prin acest Regulament s-a urmărit realizarea unui cadru juridic pentru ca accesul la o astfel de grupare să fie cât mai neîngrădit pentru persoane fizice, societăţi, firme sau alte entităţi juridice.

Implementarea unor dispoziţii a fost întârziată de către statele membre ale Uniunii Europene; fiecare stat a votat implementarea legilor care reglementează anumite probleme referitoare la grupări şi a instituit reguli necesare pentru înregistrarea grupărilor. Unele dintre statele membre ale Uniunii Europene au adoptat târziu aceste legi de implementare (ca de exemplu Italia, Luxemburg sau Austria; Cipru nici până acum nu a adoptat o lege).

Dezvoltarea mediului de afaceri în cadrul Pieţei Unice europene nu se poate realiza decât printr-o intensificare a relaţiilor dintre companiile aflate pe teritoriul Uniunii Europene în cadrul unor grupuri de interes economic european.

Mult înaintea instituirii unei Pieţe Unice Europene atât Comisia Europeană în Bruxelles cât şi Parlamentul European au realizat necesitatea unui instrument legal specific care să ajute cooperarea transnaţională şi interprofesională între operatorii economici, în special întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), întrucât acestea au o capacitate mică de investiţie şi astfel pot, prin punerea în comun a mijloacelor umane şi economice pe care le deţin şi prin împărţirea costurilor, să îşi crească capacitatea de acţiune. Primele propuneri în legătură cu acest subiect au venit din partea Parlamentului European la începutul anilor ’70, dar s-a ajuns la un acord la nivelul Uniunii Europene numai pe la mijlocul anilor ’80, în cadrul de atunci al începutului legislaţiei Pieţei Unice a Uniunii Europene. Astfel gruparea le poate oferi posibilitatea de a-şi crea o clientelă de o anvergură mai mare prin combinarea serviciilor intr-o ofertă globală.

Fisiere in arhiva (1):

  • Grupul European de Interes Economic - Singurul Instrument Legal Transnational pentru Cooperarea intre Intreprinzatori in Uniunea Europeana.doc