Guvernul

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Guvernul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Notiunii de guvern ii pot fi atribuite mai multe sensuri;ca de exemplu,prin guvern se desemneaza totalitatea autoritatilor statului,inclusive parlamentul si instantele judecatoresti.

Aceasta acceptiune o intalnim in Declaratia Americana de independenta din 4 iulie 1776.

Al doilea sens,dar mai restrans,guvernul vizeaza ca notiune doar”executivul”,seful statului impreuna cu ministrii.

Guvernul este organul collegial alcatuit din prim-ministru,ministrii si alti membrii stabiliti de Constitutia respectivei tari.

Terminologic exista denumiri diferite pentru aceasta,precum cele de cabinet,govern,consiliu de ministrii,in functie de sistemul constitutional in care aceasta exista.

Guvernul are doua componente:seful guvernului(acolo unde exista)si ministrii si secretarii de stat.

Potrivit art.102 alin (3) al Constitutiei Romaniei,Guvernul este alcatuiti din prim-ministru,ministrii si alti membrii stabiliti prin lege organica.

Cat priveste seful guvernului,el exista sub denumiri diferite,precum prim-ministru,presedinte,in functie de denumirea guvernului.

Executivul poate fi monist sau dualist.Executivul monist presupune ca seful guvernului sa fie si seful statului(ex.SUA),in acest caz ministrii se subordoneaza direct sefului statului care este si seful executivului.

Executivul dualist presupune ca seful statului sa nu fie si seful guvernului,existand un sef de stat si unul de govern.Cu toate ca seful statului este seful executivului,seful guvernului are un rol important in formarea guvernului.

Seful guvernului este figura juridical distincta in cadrul oricarui guver(cu exceptia situatiilor in care functia este exercitata nemijlocit de catre seful statului).De regula,seful guvernului este desemnat pe criterii foarte clare,iar el prezinta lista membrilor guvernului,in functie de regimul politic.

In regimurile politice prezidentiale(ex.Brazilia,SUA,Mexic)functiile

de sef de stat si de sef de govern sunt indeplinite de aceeasi persoana,seful de stat desemnat de natiune.

In unele regiuni prezidentiale(Congo,Costa Rico,Finlanda)numirea ministrilor revine sefului de stat fara interventia parlamentului;in altele(SUA) ea este realizata de catre seful de stat cu avizul Senatului.

In regiunile politice semiprezidentiale si in cele parlamentare se pot intalnii mai multe situatii:

-Intr-o prima situatie sunt statele in care se foloseste formula alegerii directe a primului-ministru de catre parlamentari cu o majoritate absoluta.Membrii guvernului sunt desemnati potrivit aceluiasi procedeu la propunerea sefului guvernului.Procedeul s-a practicat in statele din estul Europei.

-Intr-o a doua situatie sunt statele(Australia,India,Anglia) in care seful partidului majoritar al camerei populare este invitat de catre seful statului sa formeze guvernul.

-Intr-o a treia situatie sunt state,in care obtinerea unei majoritati parlamentare este dificila,datorita numarului mare de partide (Belgi,Italia).Seful statului insarcineaza cu formarea guvernului un membru al parlamentului considerat a avea sanse reale in obtinerea investiturii parlamentare.Membrii Guvernului sunt stabiliti de partidele lor,care au intrat in coalitia guvernamentala si numiti de seful statului.

-Intr-o a patra situatie sunt statele in care parlamentul are un rol redus in desemnarea sefului guvernului(Monaco,Tailanda).Seful statului desemneaza pe primul-ministru dupa consultari cu personae foarte importante tarii.Tot seful statului,dupa consultari,cheama in govern membri ai parlamentului si alte personalitati.

Anglia nu are un legislative sau un govern care sa fie responsabil pentru intreaga tara,ci este condusa de parlamentul Regatul Unit si implicit de Guvernul Regatului.Sunt discutii privind creearea fie a unui parlamnet separat,fie privind acordarea unor puteri legislative celor noua regiuni ale Angliei.

Germania din punct de vedere constitutional este o tara cu o democratie republicana federala.Forma de guvenamat este parlamentara in care seful guvernului este ales de catre parlament si confirmat de catre presedintele statului.Cancelarul este ales cu majoritatea absoluta pe o perioada de 4 ani si are dreptul de a numi si elibera din functie ministrii.

Marea Britanie este o monarhie constitutionala,puterea executiva fiind exercitata in numele monarhului,de prim-ministru si alti ministrii ai Cabinetului care conduc departamente.Cabinetul,inclusive prim-ministrul si alti ministrii alcatuiesc Guvernul Majestatii sale.

Marea Britanie este una din putinele tari din lume care nu are o constitutie codificata intr-un document fundamental,bazandu-se,in schimb pe obiceiuri consecrate prin traditie sip e numarul de legi constitutionale separate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Guvernul.doc

Alte informatii

Facultatea de drept