Guvernul Romaniei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Guvernul Romaniei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Una din temele curente ale politicii romanesti, in situatii de conflict politic intens si prelungit este cea a guvernului de tehnocrati, ca solutie la inabilitatea politicienilor de a conduce tara. Astfel, guvernul de tehnocrati reprezinta "vesta de salvare", grupul de specialisti neafiliati "pasiunilor politicianiste" ale politicienilor zilei. Interesant este insa faptul ca aceasta tema este adusa in discutie atat de politicieni cat si de comentatorii politici mai mult sau mai putin avizati. Acest lucru nu dovedeste decat ca ambii politicienii si comentatorii politici nu cunosc natura politicii intr-o democratie.

Conducerea unui stat nu se poate face precum cea a unei banci sau a unui supermarket, prin "specialisti". Politica intr-o democratie se face prin politicieni si nu economisti sau ingineri, oricat de priceputi ar fi acestia in domeniile respective. Desigur, acest lucru poate nu este pe placul tuturor dar, dupa cum a spus Winston Churchill, democratia nu este un sistem de guvenare perfect ci doar cel mai bun de pana acum. Apetenta unora pentru tehnocrati poate fi explicata printr-o nemultumire fata de performanta politicienilor autohtoni, insa acestia nu au cum sa fie radical diferiti fata de cei care ii voteaza. Evolutia politicienilor catre un grad mai ridicat de responsabilitate se va face treptat, in acelasi timp cu cresterea intelegerii populatiei fata de mecanismele specifice democratiei.

Astfel, Guvernul este constituit de partidul sau alianta politica care a castigat, prin alegeri, adica prin acordul populatiei, dreptul de a implementa propriile politici publice. Politicile publice reprezinta scopul politicii intr-o democratie. Astfel, fiecare partid sau coalitie vine cu o viziune politica proprie asupra domeniilor in care activeaza statul; poate restrange acea arie de activitate sau o poate mari asa cum poate provoca schimbari sociale majore, conform politicilor sale, dreptul ce ii revine prin castigarea alegerilor. Un guvern de tehnocrati nu are o viziune politica, ci doar una administrativa, cel mult. De asemenea, un guvern este sprijinit de un Parlament care il investeste. In parlament, Guvernul este sprijinit de partidul sau coalitia care a dat membrii Guvernului, si care ii si voteaza legile. Un guvern de tehnocrati nu ar avea astfel sprijinul politic necesar pentru a guverna, si va trebui sa recurga tot la politicieni pentru a putea sa promoveze legile. Un guvern de tehnocrati nu ar fi decat un guvern de fatada, unul care ar fi condus de fapt tot de politicieni, care insa nu vor mai raspunde direct pentru politicile promovate de Guvern. Mai mult, un Guvern de tehnocrati nu ar fi nici legitim, din moment ce tehnocratii, prin definitie, nu apartin nici unui partid politic, si deci nu au fost validati de catre populatie prin alegeri.

Negarea acestor prevederi prin promovarea sintagmei de "guvern de specialisti" reprezinta astfel o lipsa de intelegere periculoasa asupra modului in care functioneaza o democratie. Guvernul de tehnocrati, adica de specialisti in diverse domenii, neafiliati politic, seamana cu un "sfat al batranilor", forma de guvernamant intalnita numai in satele si comunitatile din tarile subdezvoltate.

Procedura de constituire si investire a Guvernului1 incepe cu desemnarea de catre Presedintele Romaniei a unui candidat la functia de prim-ministru in urma consultarii partidului sau formatiunii politice care are majoritatea absoluta in Parlament

ori daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament(art. 103, alin. 1 din Constitutie).

In alin. 2 al art. 103 se prevede ca persoana desemnata drept candidat la functia de prim-ministru va cere in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Acestea se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat in sedinata comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Data depunerii juramantului reprezinta data de la care Guvernul si fiecare membru in parte isi exercita mandatul.

Potrivit art. 1, alin. 2 din Legea nr. 90/2001,Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului economic si social, precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial, in conditiile promovarii intereselor nationale.

Potrivit art. 102, alin. 3 din Constitutie, Guvernul este alcatuit din prim-ministru, ministry si alti membri stability prin legea organica. In alin.2 al aceluiasi articol se precizeaza “Din Guvern pot face parte si ministry-delegati cu insarcinari speciale pe langa primul-ministru, prevazuti in lista Guvernului, prezentata Parlamentului pentru acordarea votului de incredere”.

Textul revizuit al Constitutiei prevede ca “Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sansa intre femei si barbate pentru ocuparea acestor functii.”

Fisiere in arhiva (1):

  • Guvernul Romaniei.doc