Implicarea participanților în procesul penal

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 8861
Mărime: 66.94KB (arhivat)
Publicat de: Ionel Ardelean
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andra Ruhs
A fost prezentat in cadrul Facultatii de Drept, ,,Mihail Kogalniceanu, Iasi

Cuprins

  1. Capitolul 1. Aspecte generale privind participanţii în procesul penal 3
  2. 1.1. Noţiunea de participanţi în procesul penal 3
  3. 1.2. Categorii de participanţi 5
  4. Concluzii 18
  5. Bibliografie 21

Extras din referat

Capitolul 1. Aspecte generale privind participanţii în procesul penal

1.1. Noţiunea de participanţi în procesul penal

Procesul penal reprezintă o activitate complexă care se realizează prin intervenţia unor persoane ce sunt obligate sau interesate să participe, pentru a soluţiona un conflict rezultat din comiterea unei infracţiunii .

Procesul penal reprezintă totalitatea activităţilor desfăşurate de organele judiciare şi care, împreună cu participarea părţilor şi a altor persoane, asigură ordinea de drept şi apără drepturile şi interesele legitime ale persoanelor, printr-o constatare la timp şi în mod complet a infracţiunilor, precum şi a tragerii la răspunderea penală a făptuitorilor .

Activitatea desfăşurată în procesul penal are loc prin intervenţia unor persoane cu diferite calităţi procesuale care sunt obligate sau interesate să ia parte şi să asigure efectuarea sa. Aceste persoane cooperează în cadrul procesului penal, prin calitatea şi rolul pe care îl au pentru a-şi atinge scopul şi se numesc participanţi.

În literatura juridică s-a subliniat că noţiunea de participanţi în procesul penal este diferită de cea din dreptul penal. În dreptul penal, prin participanţi se înţelege numai persoanele care au colaborat la săvârşirea aceleaşi infracţiuni, iar prin participanţii procesului penal înţelegem persoanele fizice, particulare, dar şi organele care sunt chemate să aplice legea procesuală în cadrul procesului penal .

Noţiunea de participanţi în procesul penal are două sensuri: un sens larg şi un sens restrâns. Astfel, în sensul larg, în procesul penal, ca participanţi apar toţi cei care iau parte la activităţile realizate în procesul penal. Din categoria acestor participanţi fac parte: părţile, apărătorul, organele judiciare și alte persoane. În sens restrâns, al noţiunii de participanţi în procesul penal se cuprind: părţile, apărătorul şi organele judiciare .

Între participanţii la procesul penal se realizează raporturi juridice procesuale penale, ei având în acelaşi timp şi calitatea de subiecţi procesuali. Aceşti subiecţi procesuali sunt clasificaţi în două categorii: subiecţi oficiali și subiecţi particulari. În categoria subiecţilor particulari se regăsesc, subiecţii principali, ca fiind părţile și subiecţii secundari, alte persoane. Din cadrul subiecţilor oficiali regăsim, subiecţii judiciari, ce sunt persoanele care compun organele judiciare, cum ar fi judecătorii, procurorii şi organele de cercetare penală. De asemenea, ca subiecţi oficiali sunt şi subiecţii extrajudiciari, persoane care au atribuţii de conducere sau de control, acestea fiind organele de constatare .

Organele judiciare care participă în procesul penal sunt: instanţele de judecată, procurorul şi organele de cercetare penală. Acestea au drepturi şi obligaţii procesuale, pentru a apăra interesele generale ale societăţii, iar prin intervenţia lor pe parcursul procesului penal este reprezentat statul.

Conform articolelor 23 şi 24 ale Codului de procedură penală părţile în procesul penal sunt: partea vătămată, inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În literatura juridică se susţine ideea că inculpatul este parte principală, iar partea civilă şi partea responsabilă civilmente ca fiind părţi secundare. De aici reiese faptul că inculpatul rămâne o parte constantă a procesului penal, iar partea civilă şi partea responsabilă civilmente sunt părţi eventuale în cadrul procesului penal .

Ca și participant în procesul penal, apărătorul, are o poziţie diferită faţă de ceilalţi participanţi, deoarece nu acţionează în nume propriu, ci în numele şi în interesul unei părţii acordându-i în același timp și asistenţă juridică. Deci, apărătorul se regăseşte pe aceeaşi poziție a părții pe care o apără, dar nu este parte în proces.

În cadrul procesul penal, pe lângă organele judiciare şi părţi, mai participă şi alte persoane, cum ar fi: grefierii, martorii, experţii, martorii asistenţi, reprezentanţii, substituţii procesuali, agenţii procedurali, etc. Participarea acestora în cadrul procesului este neprevăzută, deoarece ele nu au ca scop obţinerea unui interes personal și apar în cadrul procesului penal atunci când este necesar .

În reglementarea actuală, nu este definită noţiunea de participanţi în procesul penal, dar Legea nr. 135/2010 privind viitorul Cod de procedură penală, prevede în Titlul III, Capitolul I care sunt aceştia. Astfel, articolul 29 precizează ca fiind participanţi în procesul penal părţile, organele judiciare, avocatul, subiecţii procesuali principali şi subiecţi procesuali. Iar organele judiciare sunt prezentate ca organe specializate ale statului ce efectuează activitatea judiciară, ele fiind: procurorul, organele de cercetare penală, instanţele judecătoreşti, judecătorul de cameră preliminară şi judecătorul de drepturi şi libertăţi. O altă prevedere arată că părţile sunt doar partea civilă, partea responsabilă civilmente şi inculpatul, persoana vătămată fiind subiect procesual principal, ca şi suspectul. Aceștia intervin în procesul penal pentru a-şi realiza interesele ce au fost cauzate în urma săvârşirii unei infracțiunii. De asemenea, pe lângă aceşti participanţi, viitorul Cod de procedură penală, prevede ca participanţi şi alţi subiecţi procesuali, cum ar fi: martorul, interpretul, expertul, organele speciale de constatare, agentul procedural dar şi alte persoane sau organe menţionate de lege cu drepturi şi obligaţii ce privesc procedura judiciară penală .

Nu de fiecare dată în procesul penal se regăsesc toate categoriile de participanţi, deoarece numărul acestora şi activităţile pe care le desfăşoară se stabilesc în funcţie de fiecare cauză penală și de împrejurarea în care a avut loc. Însă, un proces penal nu se poate desfăşura fără prezenţa inculpatul şi a organele judiciare.

Bibliografie

Cărţi, articole, lucrări de specialitate:

1. Coca George, Instituţii de drept procesual penal, Editura Wolters Kluwers România, Bucureşti, 2010.

2. Crişu Anastasiu, Drept procesual penal, Editura Hamangiu, Bucureşti, 2011.

3. Damachin Mircea, Drept procesual penal, Editura Pro Universitaria, Bucureşti, 2010.

4. Diaconu Dumitru Virgil, Morăreanu Şerban Camelia, Drept procesual penal, Editura Universităţii din Piteşti, Piteşti, 2010.

5. Ionescu Diana, Procedura penală, Editura Sfera Juridică, Cluj-Napoca, 2007.

6. Jidovu Nicu, Drept procesual penal, Editura C. H. Beck, Bucureşti, 2007.

7. Lorincz Anca Lelia, Drept procesual penal, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2011.

8. Mateuţ Gheorghiţă, Tratat de procedură penală, Editura C. H. Beck, Bucureşti, 2007.

9. Neagu Ion, Damaschin Mircea, Drept procesual penal, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2010.

10. Neagu Ion, Tratat de procedură penală, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2010.

11. Pamfil Mihaela Laura, Drept procesual penal, Editura Performantica, Iaşi, 2008.

12. Păvăleanu Vasile, Drept procesual penal, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2007.

13. Poiană Ion, Păcurariu Ioana, Drept procesual penal, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2011.

14. Radu Gheorghe, Curs de drept procesual penal, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2010.

15. Udroiu Mihail, Procedura penală, Editura C. H. Beck, Bucureşti, 2011.

Legislaţie:

1. Codul de procedură civilă.

2. Codul de procedură penală.

3. Codul penal.

4. Constituţia României.

5. Legea nr. 92/1992 pentru organizare judecătorească, publicată în M. Of. nr. 259 la data de 30 septembrie 1997.

6. Legea nr. 56/1993 a Curţii Supreme de Justiţie, publicată în M. Of. nr. 159 la data de 13 iulie 1993.

7. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în M. Of. nr. 98 la data de 7 februarie 2011.

8. Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, publicată în M. Of. nr. 305 la data de 9 mai 2002.

9. Legea nr. 360/2002 privind statutul polițistului, publicată în M. Of. nr. 440 la data de 24 iunie 2002.

10. Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, publicată în M. Of. nr. 567 la data de 29 iunie 2004.

11. Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în M. Of. nr. 486 la data de 15 iulie 2010.

12. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, publicată în M. Of. nr. 244 la data de 11 aprilie 2002.

13. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, publicată în M. Of. nr. 309 la data de 9 mai 2007.

Preview document

Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 1
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 2
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 3
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 4
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 5
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 6
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 7
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 8
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 9
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 10
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 11
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 12
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 13
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 14
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 15
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 16
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 17
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 18
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 19
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 20
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 21
Implicarea participanților în procesul penal - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Implicarea participantilor in procesul penal.docx

Alții au mai descărcat și

Probele și mijloacele de probă în procesul penal

1.1. Notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul penal Procesul penal constituie un proces de cunoaştere, având ca finalitate aflarea...

Caracteristicile generale ale infracțiunilor împotriva persoanei

INTRODUCERE Lucrarea de față intitulată ”Caracteristicile generale ale infracțiunilor împotriva persoanei”, își propune să ofere un fond de...

Actiunea Penală

Noţiunea de acţiune în justiţie Încălcarea oricărei dispoziţii a legii penale face să se nască un raport juridic de drept penal, caz în care...

Cauzele care Înlătură Răspunderea Penală - Teoria Generală a Răspunderii Penale

1. AMNISTIA Art. 119 din Codul Penal prevede expres efectele amnistiei : “Amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârşită. Dacă...

Controlul Judiciar

Întroducere Actualitatea şi gradul de studiere a temei investigate constă în faptul că buna desfăşurare a procesului penal îşi poate atinge scopul...

Acțiunea civilă în procesul penal

CAP. I Notiuni introductive 1.1. Noţiunea de acţiune civilă în procesul penal Când prin comiterea infracţiunii se produc şi anumite pagube...

Acordul de recunoaștere a vinovăției procedură

INTRODUCERE În ceea ce privește acordul de recunoaștere al vinovăției, în prezenta lucrare vor fi analizați pașii procedurali ce trebuie parcurși...

Regimul juridic al traficulu maritim internațional - Regimul juridic al navei transportate

Raporturile din domeniul transportului devin pe zi ce trece într-o creștere galopantă, iar elementul cheie al acestora îl prezintă contractul de...

Te-ar putea interesa și

Psihologia Martorului Minor

Introducere Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naştere prima mişcare preocupată...

Problemele actuale ale realizării principiului contradictorialității în procesul penal

INTRODUCERE Problema consolidării legității în activitatea organelor de urmărire penală în lupta cu criminalitatea necesită perfecționarea teoriei...

Expertiza medico-legală Psihiatrică

CAPITOLUL I Expertiza medico-legală psihiatrică. Responsabilitatea juridică – discernământ 1.1. Noţiune. Generalităţi Expertiza medico-legală...

Managementul de Caz în Lucrul cu Victimele Traficului de Persoane

Managementul de caz în lucrul cu victimele traficului de persoane Traficul de fiinţe umane a dobândit, în ultimii ani, dimensiunile şi...

Problemele realizării principiului contradictorialității în procesul penal al Republicii Moldova

Introducere Problema consolidării legităţii în activitatea organelor de urmărire penală în lupta cu criminalitatea necesită perfecţionarea teoriei...

Consilierea psihologică a victimelor infracțiunilor

Reforma în justitia penala din tara noastra se reflecta si prin mutarea accentului de pe justitia retributiva pe principiile justitiei...

Probleme Actuale ale Cercetării Avocatului în Activitatea Judiciar Penală

Introducere Apărarea drepturilor şi libertăţilor omului este sarcina primordială a unui stat de drept şi misiunea unei guvernări bune. Aderând...

Traficul de Persoane în România

Traficul de persoane constituie o gravă încălcare a drepturilor omului, o infracțiune cu multiple fațete, care trebuie luate în considerare în...

Ai nevoie de altceva?