Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7794
Mărime: 29.99KB (arhivat)
Publicat de: Iustin Lungu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Anisoara
Univ Danubius Galati

Extras din referat

CAPITOLUL I

NOTIUNI INTRODUCTIVE

Orice încalcare a unei norme legale este sanctionata în mod corespunzator de catre organele abilitate prin lege sa ia masuri în aceasta privinta. Încalcarea dispozitiilor legii penale presupune gasirea faptuitorului de catre organele de cercetare penala si tragerea la raspundere a acestuia de catre instantele de judecata competente în urma analizei tuturor datelor si probelor existente în cauza.

Procesul penal este definit în literatura de specialitate ca fiind “activitatea reglementata de lege, desfasurata de catre organele competente, cu participarea partilor si a altor persoane, în scopul constatarii la timp si în mod complet a faptelor ce constituie infractiuni, astfel ca orice persoana care a savârsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala” .

Odata cu sesizarea organelor judiciare în privinta savârsirii unei infractiuni, acestea procedeaza la efectuarea cercetarilor necesare descoperirii si tragerii la raspundere penala a infractorului. Persoana banuita a fi comis fapta penala este numita “faptuitor” înainte de declansarea urmaririi penale, iar dupa acest moment, ea dobândeste calitatea de “învinuit” .

În momentul în care, în urma anchetei judiciare se considera ca exista suficiente probe de vinovatie împotriva învinuitului, organul de urmarire penala înainteaza dosarul cauzei procurorului, cu propunerea de a se dispune începerea actiunii penale împotriva acestuia. Procurorul studiaza materialele care alcatuiesc acest dosar si, daca el considera ca din ansamblul probelor existente în cauza reiese ca învinuitul este cel care a savârsit fapta penala, existând suficiente temeiuri în acest sens, dispune punerea în miscare a actiunii penale.

CAPITOLUL II

PSIHOLOGIA ÎNVINUITULUI,

INCULPATULUI SI A ORGANULUI JUDICIAR

Interogatoriul judiciar este mai mult ca orice un razboi psihologic în care cele doua parti, desi nu se afla într-un raport juridic de egalitate ci într-unul de putere , se studiaza reciproc, fiecare având interese contrarii.

Organul judiciar, aflat teoretic pe o pozitie superioara învinuitului, inculpatului, trebuie sa stapâneasca foarte bine anumite cunostinte de psihologie judiciara, cunostintele aflate la baza aplicarii regulilor tactice criminalistice de ascultare a învinuitului, inculpatului.

Ancheta judiciara este o suma de relatii interpersonale stabilite între autoritatea de stat chemata sa afle adevarul cu privire la o cauza penala, si persoana care, banuita fiind de savârsirea unei infractiuni, încearca prin orice mijloace sa se apere.

Asa cum am mentionat, interogatoriul judiciar este un duel psihologic, pe parcursul caruia organul judiciar, avantajat de autoritatea cu care este învestit, actioneaza în vederea stabilirii realitatii faptelor, iar cel venit în contradictie cu justitia, se foloseste de toate posibilitatile (legale sau ilegale) pentru a evita tragerea la raspunderea penala .

Cunoasterea de catre magistrat a componentelor psihologice ale personalitatii învinuitului, inculpatului - temperamentul, caracterul, aptitudinile -, a mecanismelor psihice care stau la baza formarii si redarii declaratiilor, constituie o garantie a aflarii adevarului si, în consecinta, a realizarii scopului procesului penal .

Posibilitatile anchetatorului de a cunoaste psihologia învinuitului, inculpatului sunt multiple: studierea materialelor cauzei este un mijloc prin care anchetatorul îsi poate contura mental caracterul si aptitudinile învinuitului, inculpatului prin analizarea naturii si gravitatii infractiunii, a violentei cu care a fost comisa, a modalitatilor prin care faptuitorul a încercat sa ascunda urmele acesteia, a atitudinii adoptate dupa savârsirea infractiunii, toate acestea putând conduce magistratul la stabilirea existentei sau inexistentei componentelor personalitatii criminale evocate de Jean Pinatel: egocentrism, labilitatea psihica, insensibilitate afectiva si agresivitate.

Preview document

Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 1
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 2
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 3
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 4
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 5
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 6
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 7
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 8
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 9
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 10
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 11
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 12
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 13
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 14
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 15
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 16
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 17
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 18
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 19
Implicarea psihologicului în alcătuirea probatoriului - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Implicarea Psihologicului in Alcatuirea Probatoriului.doc

Alții au mai descărcat și

Problematica Psihologică a Mărturiei Judiciare și a Martorului

Această lucrare îşi propune să prezinte într-un cadru general complexitatea problematicii psihologice a mărturiei judiciare şi a martorilor şi să...

Psihologie judiciară - problematica psihologică a mărturiei și a martorului

Problematica psihologică a mărturiei şi a martorului Psihologia juridică oferă un ajutor substanţial tuturor categoriilor de specialişti care...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Coordonatele psihologice ale recunoașterii comiterii faptelor

INTRODUCERE Modul în care se desfaşoara ancheta judiciara, se administrează probele existente şi se interoghează martorii şi persoanele bănuite,...

Medicină legală

Asfixiile mecanice Asfixiile mecanice insumează totalitatea formelor de anoxie anoxică (de aport) de cauză violentă, prin care este impiedicată...

Ai nevoie de altceva?