Infracțiuni contra siguranței aviației civile U.A.V. (Drone)

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4682
Mărime: 132.08KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel H.
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. I. Introducere ... ..3.
  2. II. Infracțiuni contra siguranței aviației civile 4.
  3. II.A. Codul Aerian al Republici Populare Romania ..4.
  4. II.B. Cod aerian din 1997 .4.
  5. II.C. Actualul Cod aerian 2020 7.
  6. III. Aeronave civile fără pilot la bord - UAS 8.
  7. IV. CONCLUZII . 10
  8. BIBLIOGRAFIE .. ..10.
  9. Anexa 1. Convenții și reglementări internaționale/ naționale ..11.
  10. Anexa 2 Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI).. ...13.
  11. Anexa 3. Tabel clasificare UAS . ..14.

Extras din referat

I. Introducere

Activitatea de transport aerian a început încă de la apariția primelor aeronave mai ușoare decât aerul. Deși avionul a fost folosit ca armă în Primul Război Mondial, anul 1919 poate fi considerat prag al abordării cu preponderență a teoriei aviației pentru scopuri civile și de la început al unei noi activități de organizare a transportului aerian comercial și de transformare a avioanelor militare în civile. Începând cu acest an iau ființă multe companii aeriene, unele dintre acestea funcționând până în zilele noastre sub denumirea inițială. Astfel compania KLM a luat ființă în octombrie 1919 și este considerată cea mai veche companie din lume, funcționând până în zilele noastre sub aceeași denumire.

În anii următori se mai înființează alte companii, dintre care: AERFLOT (Rusia) în 1923, PAN AMERICAN AIERLINES (SUA) în 1927, SABENA (Belgia) în 1923, AIR FRANCE (Franța) în 1933, Lufthansa (Germania) în 1926 și nu în ultimul rând TAROM (România în 1944).

Călătoria aeriană este o formă generală de transport a pasagerilor pe distanțe mari și singura alternativă rezonabilă când timpul este esențial. Viteza mare a avioanelor corelată cu un sistem de prețuri copetitive a condus la creșterea transpotului aerian și în specil a celui de pasageri. Prețul transportului aerian este mult mai mare decât prețurile practicate de celelalte mijloace de transport. Statisticile din Statele Unite arată că prețul serviciului de transport aerian este de trei ori mai mare decât prețul transportului auto și de zece ori mai mare decât prețul transportului feroviar .

Aviatia este un domeniu care presupune un nivel ridicat de risc și fie că este vorba de producători de aeronave, fie de companii aeriene, de accidente ale personalului navigant sau de răspundere civilă legală față de terți, latura legislativă sancționatorie reprezinta o garantie pentru companiile care iși desfasoara activitatea in acest domeniu.

II. Infracțiuni contra siguranței aviației civile

Sunt infracțiunile care au ca obiect juridic comun relații sociale a căror desfășurare normală este condiționată de asigurarea derulării în condiții de siguranță a zborului aeronavelor civile.

II. A. Codul Aerian al Republici Populare Romania

Sediul materiei în acest domeniu s-a regăsit în fază incipientă, în decretul Nr. 516 din 05.12.1953 privind Codul Aerian al Republici Populare Romania, unde se regăsea foarte succinct și vag regrementată partea sancționatorie, facându-se în lini mari trimitere la Codul Penal al acelei vremi:

- Cap X-Sancțiuni, art. 107 ” Pe baza de instructiuni se fixeaza obligatiile tuturor cetatenilor pentru realizarea disciplinei si sigurantei zborului, precum si pentru asigurarea pazei si intretinerii intregului inventar al aeronauticei civile din R.P.R., fixindu-se faptele ce constituie abateri de la aceste instructiuni, sanctiunile ce urmeaza a se aplica pe cale administrativa in limita unor amenzi stabilite prin dispozitii speciale, precum si organele care constata abaterile respective.

Procesele verbale de constatare a abaterilor se iau in examinare sau se incheie de catre comandantii de aeronava, de comandantii de aerodrom, de organele de control ale Ministerului Transporturilor Navale si Aeriene si de organele de control ale unitatilor centrale de aeronautica civila, in limita atributiilor si competentelor stabilite prin dispozitiile prezentului cod, ale Hotaririlor Consiliului de Ministri si ale ordinelor, instructiunilor si normelor dezvoltatoare. Aceste organe aplica amenda printr-o incheiere motivata pe scurt.

Impotriva procesului verbal de aplicare a sanctiunii, cel amendat poate face intimpinare in termen de 15 zile de la primirea procesului verbal de amendare.

Amenzile aplicate se executa potrivit legilor de procedura fiscala.

Nerespectarea dispozitiilor codului de fata, in masura in care nerespectarea constituie o infractiune, se pedepseste potrivit legilor penale.”

Bibliografie

1. Reglementări în domeniul aviației - E.A.S.A.

2. Legislație Aeronautică Managementul Traficului Aerian- Aeroclubul Romaniei

3. Decretul nr. 516/1953 privind Codul Aerian al Republici Populare Romania, modificat prin Decretul nr. 204/1956 și 212/1959,

4. Ordonanța de urgență nr. 29/22.08.1997, privind Codul aerian publicat în Monitorul Oficial nr. 2086/08.1997 în vigoare la data de 01.01.1998.

5. Legea nr. 21/din 19 iunie 2020, actualul Cod aerian, intrat în vigoare prin publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 222 din 19 martie 2020.

6. https://www.caa.ro/ro/pages/drone

7. https://www.easa.europa.eu/

Preview document

Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 1
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 2
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 3
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 4
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 5
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 6
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 7
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 8
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 9
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 10
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 11
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 12
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 13
Infracțiuni contra  siguranței aviației civile U.A.V. (Drone) - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Infractiuni contra sigurantei aviatiei civile U.A.V. (Drone).docx

Ai nevoie de altceva?