Infractiuni Noi in Codul Penal - Crime si Delicte Contra Sigurantei Statului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Infractiuni Noi in Codul Penal - Crime si Delicte Contra Sigurantei Statului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Sectiunea I
- Notiunea partii speciale a dreptului penal p.3
- Obiectul partii speciale a dreptului penal p.4
Sectiunea II:Crime si delicte contra sigurantei statului
- 1.Tradarea p.
- 2.Spionajul p.
- 3.Atentatul care pune in pericol siguranta statului p.
- 4.Complotul
Sectiunea III
- Concluzie p.
Bibliografie p.

Extras din document

Sectiunea I

- Notiunea si obiectul

partii speciale a dreptului penal

1.Notiune

O examinare cat de sumara a fenomenului criminalitatii releva ca faptele de pericol social care il compun, declarate de legea penala infractiuni, se manifesta in forme deosebit de variate. In aceasta diversitate a manifestarii lor, fiecare fapt prin care se aduce atingere diferitelor relatii, valori sau interese politice, economice, sociale sau morale ocrotite de dreptul penal, cuprinde un continut specific, adica prezinta anumite trasaturi definitorii, care ii determina o fizionomie si individualitate infractionala proprii. Pentru a putea duce cu succes lupta impotriva celor mai grave manifestarii antisociale prin mijloace de drept penal, potrivit principiilor fundamentale ale dreptului penal modern, este necesara incriminarea prin lege a fiecarei fapte de pericol social ca infractiune. Pentru aceasta, norma juridical penala contine, potrivit structurii sale, o dispozitie de incriminare, prin care se stabileste continutul specific al fiecarei infractiuni in parte. Norma de incriminare defineste deci conceptual juridic al fiecarei infractiuni, in

mod general si abstract. Faptele de pericol social declarate prin lege infractiuni prezinta insa nu numai o configuratie infractionala variata, ci si un grad de pericol social abstract care “difera” de la o infractiune la alta. Aceasta impune legiuitorului sa aprecieze gradul de pericol social abstract al faptei incriminate sis a stabileasca pentru fiecare infractiune in parte pedeapsa corespunzatoare acestuia. De aceea, norma penala contine, in structura sa – pe langa dispozitia de incriminare – si o dispozitie de sanctionare, prin care se stabileste masura pedepsei aplicabile pentru fiecare infractiune in parte, fixand felul si limitele speciale ale acesteia in raport de gradul ei de pericol social abstract. Pedeapsa astfel stabilita este cu drept cuvant considerata ca expresia juridica a gradului de pericol social abstract al faptei incriminate.

Din cele de mai sus rezulta ca dreptul penal contine, pe langa normele partii generale, si o categorie de norme care determina faptele de pericol social ce constituie infractiuni, reglementeaza continutul specific al fiecareia dintre acestea si stabilesc pedepsele aplicabile in cazul savarsirii lor. Aceste norme de incriminare si sanctionare se mai numesc norme de parte speciala. Ele alcatuiesc partea speciala a dreptului penal.

Noul Cod penal, adoptat prin legea nr.278/2006, cuprinde o mare parte a faptelor pe care legiuitorul roman le-a apreciat ca fiind infractiuni, impartindu-le, dupa gravitatea lor, in crime si delicte.

O mare parte din infractiunile prevazute pana acum in legile speciale au fost incluse in continutul Codului penal. Ca atare au aparut noi capitole cum sunt: crime si delicte privind manipularea genetica, delicte asupra sistemelor informatice, crime si delicte contra mediului inconjurator, delicte contra regimului fiscal etc.

Desigur, este greu de stabilit ce criteriu stiintific a stat la baza selectarii infractiunilor care au fost incluse in noul Cod penal, fata de cele mentinute in legile speciale. Consideram ca solutia aleasa de legiuitor ca alaturi de noul Cod penal sa existe o multitudine de legi speciale, duce la existenta, in paralel, a doua coduri penale. Se impune rezolvarea cat mai rapida a acestei situatii, avand in vedere numarul mare de norme din legile speciale. Din cele expuse se poate formula urmatoarea definitie: partea speciala a dreptului penal este aceea care cuprinde ansamblul normelor penale prin care se stabilesc faptele de pericol social considerate infractiuni, precum si pedepsele aplicabile celor vinovati de comiterea lor.

2.Obiect

Dreptul penal, ca ramura unitara de drept, are ca obiect reglementarea raporturilor izvorate din savarsirea de infractiuni si cre se statornicesc intre stat si persoanele care le savarsesc, in scopul apararii societatii, a membrilor sai impotriva acestora, prin aplicarea de pedepse si alte masuri penale. In cadrul acestui obiect general, partea speciala a dreptului penal are ca obiect determinarea faptelor de pericol social care aduc atingere oranduirii sociale si de stat, ordinii de drept, drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor, pe care le considera infractiuni, precum si stabilirea felului si limitelor speciale ale pedepselor sau a masurilor penale ce urmeaza sa se aplice pentru sanctionarea acelor infractiuni.

Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiuni Noi in Codul Penal - Crime si Delicte Contra Sigurantei Statului.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” – SIBIU FACULTATEA DE DREPT „SIMION Barnutiu” Specializarea:masterat – stiinte penale Anul I,semestrul I,grupa SIBIU