Inregistrarea Fiscala - Declaratia de Inregistrare Fiscala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Inregistrarea Fiscala - Declaratia de Inregistrare Fiscala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bostan Ionel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1. RAPORTUL JURIDIC DE DREPT FISCAL 3
2. ÎNREGISTRAREA FISCALA 6
3. DECLARATIA DE ÎNREGISTRARE FISCALA 9
4. CODUL DE IDENTIFICARE FISCALA 13
5. DECLARATIA FISCALA 14
6. CERTIFICATUL DE ÎNREGISTRARE FISCALA 15
7. REGISTRUL CONTRIBUABILILOR 16

Extras din document

1.RAPORTUL JURIDIC DE DREPT FISCAL

Raportul juridic de drept fiscal consta în relatia sociala,reglementata de norma de drept fiscal prin care se constituie,se modifica sau se sting drepturi si obligatii ,in sarcina subiectelor de drept financiar.

Raporturile de drept fiscal procesual cuprind,în sensul art.16 Codul de Procedura Fiscala,drepturile si obligatiile, ce decurg din stabilirea, exercitarea si stingerea drepturilor si obligatiilor partilor din raportul de drept fiscal material.Sediul materiei este dat de Codul de Procedura Fiscala,care reglementeaza:înregistrarea fiscala,stabilirea impozitelor si taxelor,colectarea acestora ,precum si solutionarea contestatiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale.

În ceea ce priveste subiectele în cadrul raportului juridic de drept fiscal întotdeauna va fi parte statul, o unitate administrativ-teritoriala sau o institutie publica, pe de o parte,iar pe de alta parte o persoana fizica sau juridica (societate comerciala,agricola , asociatie sau fundatie)de drept privat.

În cadrul acestor raporturi juridice,statul este reprezentat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile din subordinea sa ,reprezentantele teritoriale. Unitatile administrativ-teritoriale (judet,municipiu,oras,comuna) sunt reprezentate de autoritatile administratiei publice locale, prin compartimentele acestora de specialitate.

Al doilea subiect este reprezentat de contribuabil, desemnând orice persoana fizica sau juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica, ce datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat.

Putem identifica mai multe categorii de contribuabili, fiecare având obligatii specifice:

1. a)Persoana fizica este rezidenta daca îndeplineste cel putin una din urmatoarele conditii :

- are domiciliul in România, indiferent de cetatenie;

- are centrul intereselor sale vitale plasat în România ;

- este prezenta in România o perioada de peste 183 de zile pe parcursul unui an calendaristic ;

- este cetatean roman ,care locuieste in strainatate ,ca diplomat sau angajat al statului roman.

1. b)Persoana fizica nerezidenta este persoana , care desfasoara activiati impozabile în România pe o perioada mai mica de 183 de zile, fara a avea cetatenia româna sau domiciliu în România.

2. Persoana juridica de nationalitate româna sau straina

- Persoana juridica de nationalitate româna este orice asociere având personalitate juridica, care afost înfiintata în conformitate cu legislatia României sau care are rolul de exercitare a conducerii effective în România;

- Persoana juridica straina este orice asociere având personalitate juridica,constituita legal în alt stat, care desfasoara activitati supuse regimului impozitelor si taxelor pe teritoriul României.

3. Entitate fara personalitate juridica:acea asociere de doua sau mai multe personae , care este titulara de drepturi si obligatii, prin intermediul unui reprezentant,fara a avea calitatea de subiect de drept de sine statator.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inregistrarea Fiscala - Declaratia de Inregistrare Fiscala.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA AL.I.CUZA IASI FACULTATEA DE DREPT