Instantele Judecatoresti

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Instantele Judecatoresti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Molnar

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

- Judecatoriile

- Tribunalele

- Curtile de Apel

- Inalta Curte de Casatie si Justitie

JUDECATORIILE

Judecatorie = Institutie judecatoreasca avandcompetenta de a solutiona litigiile in prima instanta si recursurile.

Functioneaza in fiecare judet si in Municipiul Bucuresti, acestea judeca toate procesele si cererile, in afara de cele date prin lege in competenta altor institutii.

TRIBUNALELE

Functioneaza in fiecare judet cu sediul in localitatea de resedinta a judetului. In Municipiul Bucuresti functiuneaza, de asemenea, un tribunal.

In circumscriptia fiecarui tribunal sunt cuprinse toate judecatoriile din judet sau din Municipiul Bucuresti.

Tribunalele, ca instante de apel judeca apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatori in prima instate. Tribunalele, ca instata de recurs, judeca recursurile impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii , care potrivit legii, nu sunt supuse apelului.

CURTILE DE APEL

Fiecare Curte de Apel isi exerciata competenta intr-o circumscriptie cuprinzand mai multe tribunale.

Numarul Curtilor de Apel, resedintelor acestora, precum si tribunalele cuprinsein circumscriptia lor sunt prevazaute in anexa doi a legii 92/ 1992.

Curtile de Apel judeca in prima instanta cauzele date in competenta lor prin lege. Ca instante de apel, judeca in prima instata cauzele date in competenta lor prin lege. Ca declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel, precum si in cele pronuntate in cause prevazute de lege.

INALTA CURTE de CASATIE si JUSTITIE

Conform art. 18 din legea nr 304 /2004 privind organizarea judiciara, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, in Romania functioneaza o singura instanta suprema, denumita Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu personalitate juridical si cu sediul in capitala tarii. Inalta Curte de Casatie si Justitie este instanta suprema in ierarhia instantelor judecatoresti sin Romania si are, in principal, competenta de a judeca recursul in casatie si de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti.

Sectiile Inaltei Curti de Casatie si Justitie judeca recursurile impotriva hotararilor pronuntate de curtile de apel si a altor hatorati, in cazurile prevazute de lege, iar Sectia penala judeca si in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta de prima instanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totodata, sectiile Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in raport cu competenta fiecareia, solutioneaza:

- Cererile de stramutare, pentru motivele prevazute in codurile de procedura

- Conflictele de competenta, in cazurile prevazute de lege

- Recursuriel declarate inpotriva hotararilor nedefinite sau a actelor judecatoresti, de orice natura, carenu pot fi atacate pe nici o alta cale, iar cursul judecatii a fost intrerupt in fata curtilor de apel.

- Orice alte cereri prevazute de lege

Biroul – REGISTRATURA

In cadrul acestiu birou se primesc de catre judecatorul delegate (judecatorul de serviciu) actiunile formulate de petenti:

- Cereri de amanare, intampinare;

- Taxe de timbru, cereri reconventionale

- Orice alte cereri care indeplinesc conditiile legale (cereri de apel, de recurs)

Cererile de chemare in judecata (actiunile) dupa ce sunt verificate de judecatorul delegat si primesc termen de judecata (prin viza judecatorului delegat) sunt inregistrate de catre arhivarul – registratar de la Biroul Registratura in:

*Registrul general

Este registrul in care se trec in ordinea primirii lor actiunile (in ordine crescatoare) trecandu-se numele partilor, obiectul cererii si primul termen de judecata.

La rubrica cu mentiuni se pot trece ulterior toate cererile primate prin serviciul registratura, mentionadu-se ce fel de cerere s-a depus, de catre cine si la ce data (Exp: mentiunii – termen 26.03.2007 : 30.04.2007 – Grigore Vasile a depus intanpinare : 03.05.2007; Popescu Mihai a depus cerere in admiterea probelica).

* Opisul alfabetic

Este registrul in care se trec in ordinea alfabetica, dupa numele partilor, numarul dosarului si obiectul astfel in cat formulata si numarul de dosar (Exp: la litera A – Apostol Iulian – 1267 / 192 / 2007 – Partaj sucesoral).

Fisiere in arhiva (1):

  • Instantele Judecatoresti.doc

Alte informatii

Referatul a fost prezentat in cadrul facultati de Stiinte Juridice si Administrative.