Institutiile Comunitare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Institutiile Comunitare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Drept

Cuprins

Cuprins
Cuprins 0
Uniunea Europeana 1
1.Ideea de Uniune Europeana 1
2.Evoluţia istorica 2
Institutiile Uniunii Europene 3
Comisia europeana 3
1.1.Structura. Comisarii europeni ( numire si demiterea din funcţie a acestora) 3
1.2.Atribuţiile Comisiei Europene 4
1.3 Functionarea Comisiei Europene si rolul acesteia in cadrul insutiilor comunitare 5
Consiliul Uniunii Europene 6
2.1.Notiune 6
2.2 .Structura Consiliului Uniunii Europene 6
2.3. Functionarea Consiliului Uniunii Europene 7
2.4. Atributiile Consiliului Uniunii Europene 8
.Parlamentul European 8
3.1.Notiune si Structura Parlamentului European 8
3.2 Desemnare parlamentarilor europeni si statutul acestora. 9
3.3.Functionarea Parlamentului European ] 10
3.4.Atributiile Parlamentului European 10
Curtea Europeana de Justitie 11
4.1.Rolul Curtii de Justitie 11
4.2.Componenta Curtii de Justitie 11
4.3.Functionarea Curtii de Justitie si competenta acesteia . 12
Curtea de Conturi 13
5.1. Rolul Curtii de conturi 13
5.2. Structura curtii de conturi 14
Consiliul European 14
6.1.Geneza si natura juridica a Consiliului European 14
6.2.Functionarea Consiliului European 15
6.3.Rolul Consiliului European 15
Concluzii 16
Bibliografie 17

Extras din document

Uniunea Europeana

1. Ideea de Uniune Europeana

Uniunea Europeana este o entitate politică, socială şi economică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 27 ţări. Este considerată a fi o construcţie sui generis, situându-se între federaţie (o federaţie din limba latină fœdus este un stat format dintr-un număr de state care au transferat o mare parte din suveranitatea lor unei noi entităţi, supraordonată acestora, numită guvern central "federal. Într-o federaţie, statutul de autoguvernare al statelor componente este stabilit prin constituţie şi nu poate fi schimbat prin hotărârea unilaterală a guvernului central) şi confederatie (confederaţia este o uniune de state independente sau de unităţi teritoriale autonome, înfiinţată pe baza unui acord internaţional, prin care se determină condiţiile de asociere a statelor şi de funcţionare a acestora).

Uniunea Europeana nu dispune de personalitate juridica1, ea fiind mai degraba un concept politic decat unul juridic, deoarece nu substituie Comunitatile europene, ci le inglobeaza intr-un ansamblu mai larg 2. Statele membre ale Uniunii Europene isi pot transfera competentele ,la aderare, doar unui organ comunitar, cum este Banca Central Europeana, nu şi Uniunii Europene3

Din acest motiv este acceptata explicaţia conform careia ,pentru a-şi realize obiectivele ,Uniunea Europeana utilizeaza Comunitaţile europene ,completate cu formele de cooperare interguvernamentale prevazute de tratate.

1.J.Rideanu,op.cip.,242;O.Tinca ,Drept comunitar general ,op.cit.,p.5

2.R.Munteanu ,op.cit.,p.101

3.A se vedea L.Cram,D.Dinan, N.Nugent(editors), op.cit.,p.5

2.Evoluţia istorica

Tentative de unificare a naţiunilor europene au existat încă dinaintea apariţiei statelor naţionale moderne. Acum trei mii de ani, Europa era dominată de celţi, iar mai târziu a fost cucerită şi condusă de Imperiul Roman, centrat în Mediterană. Aceste uniuni timpurii au fost create cu forţa. Imperiul Franc al lui Carol cel Mare şi Sfântul Imperiu Roman au unit zone întinse sub o singură administraţie pentru sute ani. Dată fiind diversitatea lingvistică şi culturală a Europei, aceste încercări au implicat de obicei ocupaţia militară a naţiunilor, conducând la instabilitate; unele încercări, însă, au durat mii de ani şi au fost însoţite de progrese economice şi tehnologice, aşa cum s-a întâmplat cu Imperiul Roman în timpul aşa-numitei Pax Romana. Una dintre primele propuneri pentru o unificare paşnică prin cooperare şi egalitatea statutului de membru a fost făcută de Victor Hugo în 1851. În urma catastrofelor provocate de primul şi al doilea război mondial, necesitatea formării unei (ce a devenit mai târziu) Uniuni Europene a crescut, din cauza voinţei de a reconstrui Europa şi de a elimina posibilitatea unui nou război. Acest sentiment a dus în cele din urmă la formarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului de către Germania (de vest), Franţa, Italia şi ţările din Benelux. Acest lucru a fost posibil prin semnarea în aprilie 1951 a Tratatului de la Paris, care care a intrat in viguare in iulie 1952. Prima uniune vamală totală, denumită iniţial drept Comunitatea Economică Europeană (informal chiar şi Piaţa Comună), a fost creată prin Tratatul de la Roma în 1957 şi implementată la 1 ianuarie 1958. Aceasta din urmă s-a transformat în Comunitatea Europeană care este în prezent "primul pilon" al Uniunii Europene. UE a evoluat dintr-un organ comercial într-un parteneriat economic şi politic. Definitivarea Uniunii Europene s-a făcut prin ratificarea de către ansamblul ţărilor membre ale Comunităţii Europene a Tratatului de la Maastricht (Olanda), pe 7 februarie 1992.

Putem spune asadar ca Uniunea Europeană este rezultatul unui proces de cooperare care a început în anul 1951, între şase ţări europene ( Franta, Italia, Belgia, Germania, Luxemburg, Tarile de Jos ) si ca in decursul urmatorilor 50 de ani au avut loc cinci valuri de extindere. iar prezent Uniunea Europeana este compusă, după cel de al şaselea val, din 27 de state membre ( Franta, Italia, Belgia, Germania ,Luxemburg ,Tarile de Jos-1958), (Danemarca, Regatul Unit Irlanda -1973), (Grecia -1981 ),( Portugalia, Spania–1986),( Austria, Finlanda, Suedia-1995), (Cipru, Estonia, Letonia ,Lituania, Malta , Polonia, Republica Ceha , Slovacia, Slovenia, Ungaria-2004),( Bulgaria, Romania – 2007).

Institutiile Uniunii Europene

Comisia europeana

1.1.Structura. Comisarii europeni ( numirea si demiterea din funcţie a acestora).

1.2.Atribuţiile Comisiei Europene .

1.3 Funcţionarea Comisiei Europene si rolul acesteia in cadrul instituţiilor comunitare.

1.1. Structura. Comisarii europeni ( numirea si demiterea din funcţie a acestora)

Comisia Europeana4 este cea mai originala dintre institutiile comunitare,formata in prezent din 27 de comisari desemnati de guvernele statelor membre pe baza competentei lor generale si profesionale.

Comisia europeană este organul executiv al Uniunii Europene, având rolul de a întocmi proiecte de legi şi de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunităţilor Europene, independent de statele membre, avand sediul la Berlaymont , Bruxelles.

Fisiere in arhiva (1):

  • Institutiile Comunitare.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DANUBIUS GALATI FACULTATEA DE DREPT – STUDII DE MASTERAT SPECIALIZAREA : DREPT SI ADMINISTRATIE PUBLICA EUROPEANA