Instrumente de Plata - Ordinul de Plata

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Instrumente de Plata - Ordinul de Plata.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

Cap. I – Ordinul de plata – definitii 1
Cap. II – Caracteristicile ordinului de plata 2
Cap. III – Circuitul ordinului de plata 4
Cap. IV – Obligatiile partilor implicate in circuitul ordinului de plata 7

Extras din document

Cap. I –– ORDINUL DE PLATĂ - DEFINITII

Definitia 1

Ordinul de plata (engl. payment order) este o dispozitie neconditionata, data de emitentul acesteia unei banci receptoare de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani. Ordinul de plata (OP) este instrumentul efectiv care circula intre emitent si beneficiar, prin intermediul sistemului bancar, fiind purtatorul transferului de fonduri intre cei doi parteneri.

Ordinul de plata presupune ca emitentul sa aiba disponibilitati in cont la banca sa in suma cel putin egala cu transferul si comisionul aferent sau daca nu are cont sa depuna la banca suma necesara.

Ordinul de plata este irevocabil si se utilizeaza pentru efectuarea platilor, în lei, numai în interiorul României.

Ordinul de plata se emite în prezent pe suport de hârtie.

Definita 2

Ordinul de plata este un transfer de fonduri in valuta, de regula neconditionat, la care participanti sunt ordonatorul, beneficiarul si bancile lor "de casa", precum si una sau mai multe banci prin care se va efectua transferul. Ordinul de plata poate fi modificat si chiar stopat in perioada de timp de la emitere si pana la data de valuta, insa practica bancara internationala il considera irevocabil din momentul intrarii acestuia pe o cale de comunicatie (transmisie electronica - ex. SWIFT, telex, postala).

Cap. II - CARACTERISTICILE ORDINULUI DE PLATA

In legislatia romaneasca, ordinul de plata pe suport hartie este reglementat prin Regulamentul BNR nr.8/1994. Ordinul de plata se editeaza de banca centrala sau bancile comerciale potrivit unor standarde stabilite de banca centrala (dimensiunile blanchetei, calitatea hartiei, inscrisurile obligatorii, organizarea textului numai pe orizontala etc).

Pe fata formularului, informatiile sunt grupate in mai multe zone care cuprind un anumit numar de campuri (spatii pentru informatii), iar pe verso sunt rezervate spatii pentru bancile intermediare privind confirmarea acceptarii.

Pe un ordin de plata este obligatorie inscrierea urmatoarelor mentiuni: denumirea instrumentului “ordin de plata”; data emiterii; ordinul neconditionat de a plati (“platiti”); moneda si suma de bani; numele platitorului si codul IBAN; numele beneficiarului si codul IBAN; banca emitenta si codul BIC; banca colectoare si codul BIC; semnatura olografa a emitentului sau a persoanei imputernicite; referinte privind continutul economic al paltii.

Deosebit de acestea, pe ordin pot fi inscrise si elemente facultative, precum data finalizarii platii, alta decat cea normala, ordinul expres ca plata sa se faca printr-un anumit sistem de plati sau o anumita banca intermediara, codul unic de inregistrare sau codul numeric personal al emitentului. Nu pot fi inscrise insa elemente care sa restrictioneze plata, iar existenta acestora determina nulitatea ordinului.

Ordinele de plata se emit pe suport hartie sau electronic avand structuri diferite, respectiv cele pe suport hartie au un format standard tiparit (formular), in timp ce modelele electronice se prezinta sub forma unor mesaje codificate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente de Plata - Ordinul de Plata.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL