Investigatorul sub Acoperire

Imagine preview
(6/10 din 8 voturi)

Acest referat descrie Investigatorul sub Acoperire.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

CAP.1 Consideratii generale:

Notiunea de investigator sub acoperire constitue o categorie noua de subiecti oficiali mentionata pentru prima data in legislatia noastra in art. 21 din Legea nr.143 din 26 iulie 2000 privind combaterea traficului si consumului illicit de droguri publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 362 din 3 august 2000.Ulterior, investigatorii sub acoperire sunt mentionati in O.U.G.nr. 43 din 4 aprilie 2002,privind Parchetul National Anticoruptie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 244 din 11 aprilie 2002. In final prin introducerea in Codul de procedura penala a articolelor 224 indice 1,224 indice 2,224 indice 3si 224 indice 4,realizata prin legea nr 281/2003,privind activitatea acestor subiecti judiciari a fost reglementata si de dispozitiile Codului de procedura penala .

Astfel,conform articolului 224 indice 1alin.2 Cod procedura penala ,investigatorii sub “acoperire sunt lucratori operativi din cadrul Ministerului de Interne,precum si din organelle de stat care desfasoara ,potrivit legii,activitati de informatii pentru realizarea sigurantei nationale,anume desemnati in acest scop,si pot fi folositi numai pe o perioada determinata .Spre deosebire de legile speciale adoptate anterior intrarii in vigoare a Legii 281/2003, definitia investigatorilor sub acoperire mentionata anterior cuprinde si lucratori din organelle ce desfasoara activitati de informatii pentru realizarea sigurantei nationale ,intrucat obiectul de activitate al investigatorilor sub acoperire a fost extins si la alte infractiuni decat cele prevazute de legile speciale.

CAP.2 Calitatea de investigator sub acoperire

Calitatea de investigator sub acoperire se poate dobandi numai daca se emite o ordonanta motivate autorizata de procurorul desemnat de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel.

Autorizarea este data prin ordonanta motivate ,pentru o perioada de cel mult 60 de zile si poate fi prelungita pentru motive temeinic justificate .

Fiecare prelungire nu poate depasi 30 de zile ,iar durata totala a autorizarii ,in aceeasi cauza si cu privire la aceeasi persoana ,nu poate depasi un an.

In cererea de autorizare adresata procurorului se vor mentiona date si indiciile privitoare la faptele si persoanele fata de care exista presupunereaca au savarsit o infractiune ,precum si perioada pentru care se cere autorizarea.Ordonanta procurorului prin care se autorizeaza folosirea investigatorului sub acoperire trebuie sa cuprinda ,pe langa mentiunile prevazute la art.203,urmatoarele:

Fisiere in arhiva (1):

  • Investigatorul sub Acoperire.doc

Alte informatii

Universitatea “Petre Andrei” Iasi Facultatea de drept si administratie publica---master “stiinte penale” Disciplina:Institutii procesual penale contemporane Investigatorul sub acoperire