Islamul si Influenta Sa Asupra Europei de Astazi

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Islamul si Influenta Sa Asupra Europei de Astazi.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Drept

Extras din document

Cuvântul islam desemnează religia monoteistă întemeiată de profetul Mahomed şi care are la bază Coranul. Termenul de islam defineşte, de asemenea, spaţiul, totalitatea ţărilor şi popoarelor islamice, iar adepţii săi se numesc musulmani sau mahomedani. Rădăcina cuvântului islam este aslama, a se supune, a fi pătruns de pacea lui Dumnezeu. Cuvântul musulman înseamnă supus întru totul lui Allah. Islamul fiind o religie revelată, musulmanii consideră că adevărata religie este islamul, mesajul ultim al lui Dumnezeu fiind revelat profetului Mahomed.

“Islam” este un cuvânt arab, care - printre altele - inseamna: pace, salut, ascultare, loialitate, credinta, supunere la voia Creatorului Universului.

Dominique Sourdel defineste Islamul ca fiind o „ atitudine religioasa de supunere lui Dumnezeu, caracterizeaza revelatia monoteista propovaduita de Mahomed in Arabia sec. al VII lea si raspandita, de- a lungul timpului, pe o buna pasrta a pamantului populat. Islamul funcţionează ca un ansamblu, fiind concomitent religie, organizare politică, socială şi culturală, civilizaţie şi mod de viaţă. Ca religie, interesează în primul rând izvoarele ismalului.

Acestea sunt în număr de patru:

- două izvoare religioase, Koran-ul (în limba arabă, recitare), povestea vieţii lui Mahomed, şi Sunna Profetului, care se referă la comportarea lui Mahomed, şi

- două izvoare de origine profană, ijmâ, consensul doctorilor legii, şi qiyâs, raţionamentul prin analogie.

Koran-ul, Cartea sfântă, devenită testament pentru toţi credincioşii musulmani, după moartea lui Mahomed, reprezintă cuvântul lui Dumnezeu, devenit carte. Musulmanii consideră Koran-ul ca fiind increat şi etern, doar literele au fost create, pentru a permite transmiterea sa. Koran-ul este sacru, motiv pentru care musulmanul evită să îl lase în mâna unui nemusulman să vândă cartea sfântă şi solicită o maximă puritate celui care atinge textul. Conţinând circa cinci sute de versete, grupate în 114 capitole, numite sure, Koran-ul reprezintă, pentru musulmani, legea şi dreptul.

Sunna, tradiţia, adică ansamblul cuvintelor, gesturilor, comportamentelor lui Mahomed, al modului său de a se comporta şi de a trata pe aproapele său, precizează o serie de obligaţii pe care le are musulmanul în viaţa de zi cu zi în societate sau în familie.

Ijmâ, probabil cea mai importantă sursă pentru crearea dreptului

musulman, a dezvoltat dogma infailibilităţii comunităţii musulmane, atunci când există unanimitate, consens sau cel puţin sprijin mutual.

Mesajul Islamului este reprezentat de dogme şi de legea islamica.

Dogmele, adică punctele fundamentale ale credinţei, îi spun musulmanului ce trebuie să creadă, iar legea islamica îi arată acestuia ce trebuie să facă şi ce trebuie să nu facă pentru a fi un bun musulman. Dogmele sunt puţine. Musulmanul trebuie să creadă în unicitatea lui Dumnezeu, să creadă în îngeri, în profeţi, în cărţile revelate, precum şi în Judecata de Apoi.

Islamul, este numele dat religiei aparute in urma revelatiilor si invataturilor lui Mahomed si este considerata una din marile religii ale lumii, beneficiind de peste un miliard de adepti.

Islamul, mesajul lui Dumnezeu revelat profetului Mahomed prin mijlocirea arhanghelului Gavril, s-a nascut la Mecca in Arabia, la inceputul sec.VII d Hr., fiind ultima dintre religiile monoteiste.

Unul din obiectivele însemnate ale învăţăturii lui Mahomed a fost unirea triburilor arabe, pentru a cărei realizare, Mahomed şi urmaşii săi au îndemnat la solidaritate între musulmani şi a urmărit să atenueze contradicţiile sociale din societatea arabă şi neînţelegerile dintre triburi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Islamul si Influenta Sa Asupra Europei de Astazi.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA AL.I.CUZA- IASI CENTRUL DE STUDII EUROPENE